Esrar-ı Cinayat - EĞİTİM PINARI

Esrar-ı Cinayat





Esrar-i Cinayat, Ahmet Mithat Efendi, kitap tanitimi
Esrar-ı Cinayat


Edebiyatımızda cinayet romanlarına örneklik barındıracak eserlerden birisi de Ahmet Mithat Efendi'nin Esrar-ı Cinayat isimli romandır. Doğrusu eserin bu alanda ilk olmasının yanında fazla bir özelliği yoktur. Bu sebeple eseri çok kısa bir şekilde özetlemeye çalışacağım.

1870'li yıllarda boğazın yakınlarında iki delikanlı ve bir kadının cenazesi bulunmuştur. Emniyet güçleri bu olayı araştırırken başka bir gencin de intihar ettiği söylentileri yayılmaya başlamış; yapılan araştırmalar sonucunda aslında bu gencin de intihar etmediği öldürüldüğü ortaya çıkmıştır.

Emniyet güçlerinin yapmış olduğu uzun araştırmalar sonunda bütün şüpheler kırk yaşlarında güzel bir kadın olan Hediye Hanım’a çıkmıştır. Hediye Hanım gözaltına alınarak sorgulanır. Emniyet güçleri Hediye Hanım’ı sıkıştırınca Hediye Hanım cinayeti kimin işlediğini itiraf eder.

Hediye Hanım, bu cinayetleri işleyen kişinin Kalpazan Mustafa isminde bir kişi olduğunu İtiraf etmiştir. Kalpazan Mustafa, Peri isminde bir kadına aşık olmuş; aşık olduğu bu kadın aşkına karşılık vermeyince onu ve yanında bulunan iki genci öldürtmüştür.

Yurtdışına kaçan Kalpazan Mustafa ülkede af çıktığını öğrenince tekrar İstanbul'a dönmeyi planlamıştır. Vapur beklemekte olduğu bir Avrupa kentinde kaza geçirerek hayatını kaybetmiştir.

Kalpazan Mustafa'nın suç ortağı Hediye Hanım ise elindeki tüm imkânlarını kaybetmiş ve hayatını dilencilik yaparak idame ettirmeye çalışmıştır. Ahmet Mithat Efendi'nin Esrar-ı Cinayat isimli eseri edebiyatımızda korku ve gerilim türü romanların ilklerindendir.
Görseller:dr.com.tr

Esrar-ı Cinayat Esrar-ı Cinayat Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 29, 2019 Rating: 5

20 yorum:

  1. Devri içinde "hace-i evvel" unvanı ile anılan A. Mithat Efendi ye blogunuzda yer ayırdığınız için Türk Edebiyatı adına teşekkür ederim.
    Geniş halk kitlesini gözeterek (didaktik) öğretici eserler veren bu değerli yazarımız benim açımdan bir idol oldu.En sevdiğim-takdir ettiğim Türk edebiyatı yazarları arasındadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel yorumlar bırakıyorsunuz Sibel Hanım. Yorumlarınız başta teknik konular olmak üzere bana çok açıdan katkı sağlıyor. Size ne kadar teşekkür etsem azdır.

      Sil
  2. Edebiyat derslerinde yazı makinesi, halk için edebiyat temsilcilerinden Ahmet Mithat Efendi'nin bircok eserini hatırlamama rağmen okuma fırsatı bulamamıştım insAllah not aldım 😊 güzel paylaşımınız için kaleminize sağlık 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, umarım bu kısa tanıtım size fikir vermiştir.

      Sil
  3. polisiye. güzeeel :) geçen yazdığım muallim naci, ahmet mithatın damadıymış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vermiş olduğunuz bilgiyi de daha önceden bilmiyordum. Bilgilendirme iyi oldu. Çok teşekkürler.

      Sil
  4. İlginç bir hikayeymiş..İki gencin, Peri ismindeki kadınla ne bağlantısı var ki, neden onları da öldürmüş olabilir? İlginç ve sürükleyici bir polisiye romana benziyor..Tanıtım için emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O iki gencin şanssızlığı Peri'nin arkadaşları olmaları ve cinayet esnasında onun yanında bulunmalarıdır. Yorum için çok teşekkürler Ertuğrul Bey.

      Sil
  5. Ilkleri okumak lazım paylaştığınız için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  6. Esrar-ı Cinayat kitabının adındaki Cinayat çoğul herhalde. Cinayetlerin Sırları gibi. Korku ve gerilim alanında ilk olması da önemliymiş.

    YanıtlaSil
  7. Cinayet romanlarını severim ama hiç duymamıştım bunu üstelik ilkmiş çok iyi oldu öğrenmem, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, bu kısa tanıtım size fikir verdi ise ne mutlu bana. Çok teşekkürler ziyaret ve değerli yorumlarınız için.

      Sil
  8. Bilgilendirme için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, sizi blogumda görmekten dolayı çok mutluyum:))

      Sil
  9. Esrar-ı Cinayat polisiye romanının ilk örneklerinden olması sebebiyle bence okunması gereken eserlerden biri. İçerik olarak herkesi pek tatmin etmeyebilir tabii. Paylaşım için teşekkürler Fatih Bey. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru Deniz Hanım, herkesi pek tatmin etmeyeceği konusunda ben de sizinle hemfikirim. Ancak ben kısa bir bilgilendirme olsun amacı ile gündeme taşıyorum. Yorumlarınız teknik açıdan da çok harika. Sizi blogumda görmek çok güzel. Teşekkürler.

      Sil
  10. Okunması gereken mühim eserlerimizden, inceleme için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım bu kısa tanıtım sizlere faydalı olmuştur.Ziyaret ve değerli yorumlarınız için çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.