Mahşer Romanı Tanıtımı - EĞİTİM PINARI

Mahşer Romanı Tanıtımı





Mahser Romani Tanitimi, Peyami Safa
Mahşer Romanı Tanıtımı


Bu yazımda sizlere tanıtmak istediğim eser Peyami Safa'nın Mahşer isimli romanıdır. Daha önce de blogumda yazarın birden fazla eserini tanıtmıştım.Yazarın eserlerine dikkat ettiğimizde Türk gençliğine milli bir perspektif kazandırmaya gayret ettiği görülecektir.  

Türk klasiklerinin pek çoğunda olduğu gibi bu eserde de bir tarafta vatanını kurtarmak için canı pahasına mücadele eden insanlar; bir tarafta ise Avrupa-i yaşam özentisiyle yaşamaya çalışan küçük bir mutlu azınlığın hayatı anlatılmaya çalışmaktadır.

Eserin hakim teması milli mücadelenin kazananları ve kaybedenleri olduğu halde ben bu kısma fazla ayrıntılı olarak girmek istemedim. Çünkü bu dönemde yazılan romanların neredeyse tamamının bu konudan bahsetmesi tanıtımları rutinleştirmiştir.

Eserimizin başkahramanı Nihat, Savaşamayacak durumda rahatsız olduğundan Ordu'dan gönderilmiştir. Nihat, parasız pulsuz bir gençtir ve İstanbul'da çok zorlu bir yaşam mücadelesi vermiştir. Önce bir arkadaşının evinde kalmıştır. Fakat arkadaşının ekonomik durumu iyi olmadığından kendisine kalacak başka bir yer aramaya başlamıştır.

Nihat zengin bir ailenin yanında iş bulur. Bu aile Nihat'a yabancı dil bilip bilmediğini sorar. Nihat öğretmenlik okuduğu için az çok yabancı dil bilmektedir. Böylelikle ailenin şımarık kızına ders vermeye başlar.

Nihat zengin ailenin kızına ders vermek üzere konağa gider; orada evin hizmetçisi Muazzez ile tanışır daha sonra Muazzez ile aralarında duygusal bir yakınlaşma başlayacaktır.

Yanında çalıştığı ailenin hanımı Muazzez'i Nihat’tan uzak tutmaya çalışır.  Çünkü bu aile Muazzez'i bir başka kişiyle evlendirmeyi düşünmektedir. Ancak Nihat ile Muazzez birbirlerine aşık olur ve evlenmek maksadıyla konaktan kaçarlar.

Nihat'ın en büyük endişesi zengin bir aile yanında yaşayan Muazzez’in bu sefil hayata katlanamayarak kendisinden ayrılmasıdır. Gerçekten de Nihat'ın korktuğu başına gelmiş ve sevgilisi evi terk ederek daha önce kalmış olduğu ailenin yanına dönmüştür.

Yaşadığı olumsuz olayları kaldıramayan Nihat en sonunda intihar etmeye karar vermiştir. Ayağına taş bağlayarak denize atlayan Nihat son anda ölmekten vazgeçmiş; şans eseri ayağındaki taş çözülünce Nihat bu duruma çok sevinmiştir.

Nihat, başta Muazzez olmak üzere tanıdığı kişilerin kendisini merak ettiğini ve aradığını öğrenince çok sevinir.  Başından geçenleri onlara anlatır. Muazzez de Nihat'a kavuştuğu için çok mutludur iki genç bir daha ayrılmamak üzere birlikte olmaya karar verirler.

Peyami Safa'nın Mahşer romanında aslında savaşın zorlukları gözler önüne serilmeye gayret edilmiş ve verilen mücadele mahşer yerine benzetilmiştir. Fakat bu arada neredeyse her kitabın olmazsa olmaz teması romantizm de eserin tamamına serpiştirilmiştir.
 Görseller:dr.com.tr


Mahşer Romanı Tanıtımı Mahşer Romanı Tanıtımı Reviewed by EĞİTİM PINARI on Aralık 20, 2019 Rating: 5

21 yorum:

  1. Peyami Safa👍Konusu da iyi görünüyor okunmalı diyor ve not ediyoru.Ve tabii yine çok güzel özetlediğiniz konusunu atlamayalım, emeğinize sağlık👏🏻

    YanıtlaSil
  2. Çok sürükleyici bir kitaba benziyor..emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Peyami Safa'nın sadece iki kitabını okudum. Onları da yıllar önce okuduğum için pek detay hatırlamıyorum. Yeni yılda yazarın birkaç kitabını okumak istiyorum. İlk olarak büyük ihtimalle önce Yalnızız romanını okurum. Elimde bir tek o var çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eldeki kuş daldaki kuştan iyidir demişler Şule:))

      Sil
  4. Güzel bir romana benziyor.Bilgilendirme için teşekkürler okuma listeme ekleyeceğim mutlaka...

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler, okumadığım bir kitap iyi bir tanıtım oldu benim için...

    YanıtlaSil
  6. Peyami safa nın bir kaç eserini okumuştum ama bunu değil sanırım okumak bir çok zaman iyi gelir insana bence de okumalı hani demişler ya yaz oku mürekebin akmadığı yerde kan akar diye gerçi okuyup da kendini çok akıllı sananlar herşeyi bildiğini sananlarda var ama halen konuşurken ne söylediğini bilmiyor.Neyse başınızı ağrıttım teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  7. Edebiyatteki yeri büyük bu romanın. Konusyla ilgili de; Ne kadar zor duruma düşersek düşelim, hayat yaşamaya değer, sabredince her şey geçer." diyorum.

    YanıtlaSil
  8. Güzel kitapmış, teşekkürler Fatih bey :)

    YanıtlaSil
  9. Değerli bilgiler için teşekkürler. 🎈

    YanıtlaSil
  10. Neyse ki mutlu sona bağlanmış. Yoksa Nihat için çok üzülecektim.

    YanıtlaSil
  11. Dileklerinizin gerçekleşmesi temennisi ile:))

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.