Yılkı Atı - EĞİTİM PINARI

Yılkı Atı





Yilki Ati romani, Abbas Sayar
Yılkı Atı


Bu yazımda sizlere tanıtmak istediğim önemli eserlerden birisi de yazar Abbas Sayar'ın Yılkı Atı isimli romanıdır. Bu eser bana göre çok önemlidir. Çünkü insanoğlunun doğaya ve hayvanlara bakış açısını çok net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Eserimizin ana karakteri çok güçlü ve hızlı olan Doru ismindeki attır. Doru katıldığı tüm yarışmalarda birincilik alarak sahibi İbrahim'i sevindirmektedir ancak zaman içinde Doru yaşlanmış ve güçten düşmüştür. At sürülerine sahip olmak isteyen açgözlü İbrahim Doru'nun güçten düşmesini bir türlü kabullenemez ve onu yılkıya gönderir. Doru bırakıldığı yerden tekrar sahibi İbrahim'in evini bulur fakat İbrahim Doru’yu kabul etmez ve ona çok kötü dayak atar.

Artık eski sahibi İbrahim'in yanında yeri olmadığını anlayan Doru üzgün bir şekilde ıssız dağlara doğru yol almaya başlar. Bu yolculukta kendisine başka arkadaşları da eşlik eder. Arkadaşları da Doru gibi sahipleri tarafından terk edilen yaşlı ve güçsüz atlardır.

Doru alışık olmadığı bir hayat yaşarken çok zorluklar çekmiştir. Issız dağlarda açlık ve yırtıcı hayvanlar Doru'yu çok zorlamıştır. Zorlukların üstesinden gelemeyeceğini düşünen Doru çaresiz eski köyüne döner ve köy sakinlerinden birisinin ahırına sığınmak ister. Yaşlı bir amca Doru’yu sahiplenerek kış boyunca besler.

Doru'nun çok zorluklar çektiğini öğrenen İbrahim yaptığından pişman olur ve çok üzülür. Her yerde atını arar. Doru’yu tekrar evine getirebilmek için Doru'nun yavrusunu da araziye gönderir.  Bu sayede  Doru’nun tekrar evine geleceğini düşünmektedir. Fakat gelişmeler İbrahim'in beklediği gibi olmaz. Doru yavrusunu da yanına alarak ıssız dağlara doğru kaçıp gider. İbrahim tüm aramalara rağmen bir daha Doru’yu bulamaz.

Yazar Abbas Sayar, Yılkı Atı isimli bu trajik eserinde insanların çevreye ve özellikle de hayvanlara karşı ne kadar duyarsız, aynı zamanda da acımasız olabileceğini çok etkileyici bir şekilde anlatmıştır.
 Görseller:dr.com.tr



Yılkı Atı Yılkı Atı Reviewed by EĞİTİM PINARI on Aralık 03, 2019 Rating: 5

22 yorum:

  1. Hayvanlara bakış açımız değişmeli hele ki ülkemizde.. her gün haberlerde masum hayvanlara şiddet haberi duyar olduk...
    Bu konuda eğitim şart.Hayvanlari konu alan kitaplar empati kurmayı amaçlayan eserler mutlaka okullarımızda ders kitaplarında olmali kütüphanelerde yer almalı..
    Amacı ile bu güzel okunası eseri tanıtan editöre teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de size bu güzel katkılardan dolayı çok teşekkür ederim. Bahsettiğiniz gibi bizim toplumun en büyük eksikliği empati yapamamaktır.

      Sil
  2. Bir de insanlar çıkar ilişkisini anlatmış gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu da sizin görüşünüz olarak ilave etmiş olalım. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Yılkı Atı'nı okuduğumu anımsıyorum lise yıllarımda. Abbas SAYAR'ın şiveli anlatımları hoşuma gider.

    YanıtlaSil
  4. Bu kitabı beğenerek okumuş hatta bloğumdaki yazımda romanın kötü adamı İbrahimi anlamaya çalışmıştım.
    Güzel kitapları paylaşıyorsunuz. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumlarla bana katkı sağlamanız çok güzel. Ben de şunu söylemeliyim ki; sizin paylaşımlar da çok harika. Çok teşekkürler.

      Sil
  5. Benim için evet mükemmel kitaptır diyerek tavsiye ettiğim kitaplardan Yılkı Atı 😊bana yeniden hatırlattığınız için teşekkür ederim 😊 kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Umarım bu hatırlatma size faydalı olmuştur, teşekkürler.

      Sil
  6. okudum iyiydii, köy edebiyatı diyolar, bi de mehmet seyda varmış :)

    YanıtlaSil
  7. Kitabı okumadım ama DORU ismindeki at ile ilgili bir karakter benzetmesi var sanmıyrsam,TRT,de yayınlanan DORU isminde bir animasyon yapımı,yazınızı okuyunca sanki bu animasyonun bu kitapdan alnmış olabileceği izlenimi edindim..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de animasyondaki ismim bu kitaptan alıntı olduğunu düşünmüştüm. Çok teşekkürler.

      Sil
  8. Çok üzüldüm Doru'ya. Aklıma işleri bitince, zorluğunu görünce yada sıkılınca sokağa bırakılan evcil kedi, köpek vs. geldi. Hepsi can onların nasıl kıyarsınız. Dilleri olmada da resmen gözleriyle konuşuyorlar :((
    Mesaj içerikli güzel bir kitapmış, teşekkürler Fatih Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, belki de hayvanlar gözleri ile konuşuyorlar ama anlayan kim? Çok teşekkür ederim.:))

      Sil
  9. Kitabı çok uzun zaman önce okumuştum, kesinlikle hayvanlara karşı duyarlı olmalı ve onların ihtiyaçlarını gözetmeliyiz bence de..
    Trt Çocuk 'ta Yılkı Atı Doru isimli bir cizg8 film var oğlum bakıyor arada, konular benzer ,kitaptan etkilenmiş olabilirler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de trt deki filmin bu eserden etkilendiğini düşünüyorum. Teşekkürler.

      Sil
  10. Hayvanlara yapılan eziyetleri okuyamıyorum aşırı etkileniyorum, o yüzden okuyamam sanırım. Ama inceleme güzel olmuş emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  11. Yılkı atını okumadım. Okumak istediğim bir kitap. Paylaşımınızı okuyunca Elveda Gülsarı geldi aklıma. Orda da bir ata verilen kıymet vardı.
    Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, bahsettiğiniz gibi pek çok eser birbirinden etkilenmiştir. Çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.