Yaprak Dökümü - EĞİTİM PINARI

Yaprak Dökümü




Yaprak Dokumu romani, Resat Nuri Guntekin
Yaprak Dökümü


Bu yazımda sizlere Reşat Nuri GüntekinYaprak Dökümü isimli eserini tanıtmak istiyorum. Yaprak Dökümü romanını televizyonlardan defalarca izlediğimiz için çok fazla detaya girmeye gerek yok sanırım. Bu kitabı sırf tanıtmış olmak için tanıtacağım.

Ali Rıza Beyin, Şevket isminde bir oğlu ile Fikret, Neclâ, Leylâ ve Ayşe adında dört kızı vardır. Ali Rıza Bey işten çıkınca ailenin geçimi oğulları Şevket’e kalmıştır. Şevket, bir bankada memur olarak işe başlar.

Şevket, Ferhunde ile evlenir. Ferhunde, eğlence düşkünü ve hafif meşrep bir kadındır. Ferhunde zamanla Necla ve Leyla’yı da yoldan çıkarır ve onları da kendisine benzetir.

Ali Rıza Bey’in evinde sık sık eğlence ve partiler düzenlenir. Ali Rıza Bey’in büyük kızı Fikret kız kardeşleri ve yengesi ile pek anlaşamaz.
Eğlenceler için gereksiz harcamalar yapılan Ali Rıza Bey’in evinde maddi sıkıntılar baş gösterir. Evdeki bu anormal durumlara ayak uyduramayacağını düşünen Fikret, Adapazarı’nda yaşlı bir adamla evlenir. Bu olay Ali Rıza Bey’in aile ağacındaki yapraklardan birinin dökülmesidir.

Ekonomik sıkıntılar karşısında çaresiz kalan Şevket, bankadan aldığı borç paraları ödeyemez ve hapse atılır. Şevket’in hapse girmesi bir diğer yaprak dökümüdür.

Hapisteki kocasından ümidini kesen Ferhunde evden kaçar. Ferhunde’nin evden kaçması Ali Rıza Bey’in aile ağacındaki bir başka yaprağın düşmesi anlamına gelmektedir.

Necla, kendisini zengin gösteren bir Suriyeli ile evlenir. Fakat hiçbir şey umduğu gibi olmaz. Evlendiği kişinin birden fazla karısı vardır. Kendisini kurtarması için babasına mektuplar yazar. Bu olay Ali Rıza Bey’in aile ağacındaki bir başka yaprağın düşmesidir.

Ali Rıza Bey’in diğer kızı Leyla bir avukatın metresi olur. Ali Rıza Bey, Leyla’yı evden kovar. Bu olay beşinci yaprağın düşmesidir.

Bu olanlardan sonra Ali Rıza Bey, hafif bir rahatsızlık geçirir. Aslında Leyla’nın gitmesi onu çok derinden yaralamıştır. Leyla gittikten sonra ev büsbütün sessiz kalmıştır. Bu olaylar Hayriye Hanım’ı da çok derinden etkilemiştir. Kocasına sık sık sitemde bulunur. Sitemlere dayanamayan Ali Rıza Bey Adapazarı’na Fikret’in yanına huzur bulmak gayesiyle gider. 

Adapazarı’nda aradığını bulamayan Ali Rıza Bey, İstanbul’a geri döner, hastaneye yatar. Babasının hasta olduğunun haberini alan Leyla, babasını evine götürür. Taksim’deki bir apartman katında hep birlikte yaşamaya başlarlar.

Reşat Nuri GüntekinYaprak Dökümü isimli eserinde Avrupai bir hayat özentisinin insanların başına ne gibi felaketler açabileceğini anlatılmaya çalışılmıştır.
 Görseller:hepsiburada.com





Yaprak Dökümü Yaprak Dökümü Reviewed by EĞİTİM PINARI on Aralık 10, 2019 Rating: 5

22 yorum:

  1. Annemin unutamadığı gençlik kitabı hep anlatırdı.Reşat Nuri Güntekin´in bütün eserleri değerli.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuzdan dolayı çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Bence de çok güzel bir roman; içinde sayısız hayat dersleri barındırıyor.

      Sil
  3. Ay ne güzel bir eseri tanıtmışsınız,yıllar sonra yeniden okuyasım geldi birden😊
    Emeğinize sağlık👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  4. izlediğimiz dizi ile alakası olmasa da, güzel kitap :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizelerde zaman zaman eserin özünden uzaklaşıldığı oluyor. Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler.

      Sil
  5. Kitabını sevmiştim ama dizisi Yalan Rüzgarına bağlamıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de dizi hakkında bahsettiğiniz şekilde şikayetler oldu.

      Sil
  6. Keşke dizisi olmasaydı da romandaki.gibi güzel kalsaydı hatrimizda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda ben de size katılıyorum. Çok teşekkler.

      Sil
  7. Bu kadar güzel edebiyat eserlerinin saçma sapan dizilere uyarlanması ile eserleri berbat ediyorlar. Bu konuda çok üzülüyorum. İşte bunlardan bir tanesinin örneği.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eleştirilerinizde katıldığım yön çok fazla Mehmet Bey, yorum ve ziyaret için çok teşekkür ederim.

      Sil
  8. Yaprak Dökümü, Güntekin'in en klasik eserlerinden biri. Dizi sayesinde herkes öğrendi bu eseri zaten. Ama tabii okumak gibisi yok. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda ben de size katılıyorum. Gerçekten de okumak çok farklı bir deneyim. Ziyaret ve değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. Kitaptaki etki nasıl okumam lazım bilmem için ama dizi de çok ağladığımı hatırlıyorum. Böyle dizileri artık izlemiyorum. Kitap önerisi ve hatırlatma için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de size ziyaret ve değerli yorumlar için çok teşekkürler ederim.

      Sil
  10. çok güzel bir roman gerçekten. Reşat Nuri'nin yazmış olduğu en etkileyici roman diyebilirim kesinlikle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaret ve yorumlarla bana katkı sağlamanız çok güzeldi. Çok teşekkür ederim Barış Bey.

      Sil
  11. Kaç defa okudum, kaç defa dizisini izledim bilemiyorum. Çok güzel bir eserdi :)

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.