Çocuğumun Yeteneklerini Nasıl Geliştirebilirim? - EĞİTİM PINARI

Çocuğumun Yeteneklerini Nasıl Geliştirebilirim?


yetenek, yetenek gelisimi, cocuklarda yetenek gelisimi

Çocuğumun Yeteneklerini Nasıl Geliştirebilirim?



Yetişkinlerin kafalarında çocukları ile ilgili çok fazla soru işaretleri vardır. Bunlardan birisi de çocuğumun yeteneklerini nasıl geliştirebilirim? sorusudur. Çocuklarımızın yeteneklerini geliştirmek önemli bir konudur. Çünkü çocuklarımız ilerleyen yaşlarda akranlarından bazı özellikleri sayesinde ayrılacaklar, yerine göre bu yeteneklerinden dolayı sıyrılıp ileri geçeceklerdir. Böylesine rekabetçi bir yaklaşım hoş olmasa da maalesef günümüzün de bir gerçeğidir.

Çocuğumun yeteneklerini nasıl geliştirebilirim? sorusuna cevap aramadan önce çocuklarımızın yeteneklerinin olup olmadığı ya da hangi konuda yetenekli oldukları konusuna açıklık getirmek gerekir. Acaba çocuklarımız hangi konuda yeteneklidirler? Ya da sorumuzu farklı bir tarzda soracak olursak çocuklarımızın her konuda yetenekleri var mıdır? Onlara her türlü yeteneği kazandırabilir miyiz?

Çocuk gelişimi konusunda uzman bazı yazarlara göre ‘’her çocuk bir bilim adamı olma potansiyeli ile doğmaktadır’’ yani bu görüşe göre her çocuğa hemen hemen her konuda yetenek kazandırabilmek mümkündür ancak uygun yöntem ve teknikler uygulanmak kaydı ile. Ben de bu görüşe sonuna kadar katılmaktayım. Katılma nedenlerimi yazımda sıralamaya gayret göstereceğim.

Günümüzde çocuklarımıza yetenek kazandırma konusunda yapılan rekabetçi uygulamalar onların yeteneklerini geliştirmek yerine köreltmektedir. Çocukların gelişimlerini gözlemlediğimizde çocuklarımızın yeteneklerinin en fazla oyunlar yolu ile geliştiğini görmekteyiz.

Örnek vermek gerekirse; çocuklarımıza sistemli bir şekilde bilgisayar oyunlarını öğretmeye kalksak belki de tam olarak öğretemeyiz hatta bu konudaki öğretme baskısı onları oyunlardan bile soğutabilir ancak bazı çocuklar kendi başlarına bilgisayar mühendisleri seviyesinde öğrenebilmektedir. Böyle çocukların yeteneklerini ileri derecede geliştirmelerinin sebebi; kimseden direktif almadan oynamaları, sık tekrar yapma imkanına sahip olmaları ve kendi tarzlarını geliştirebilecek seviyede özgür davranabilmeleridir.

Bu yaklaşım bilgisayar oyunlarında böyle olduğu gibi diğer spor dallarında da böyledir. Çocuklarımızın yeteneklerinin gelişebilmesi için çalıştıkları konuyu oyun haline getirmeleri, o alanda fazlası ile tekrar yapabilmeleri ve başkalarının baskısına maruz kalmaksızın özgün bir şekilde çalışabilmeleri gerekmektedir.

Örgün eğitim çocuklarımızı belirli kalıplara sokarak neredeyse tüm öğrencileri aynı şekilde davranmaya zorlamaktadır. Oysa yukarıda da bahsetmeye çalıştığım gibi çocuklarımızda yetenek gelişimi baskı ve zorlamalarla meydana gelmemektedir. Çocuklarda yetenek gelişimi çok sevdiği bir alanda  bol bol eğlenceli anlar geçirmek sureti ile meydana gelmektedir.

Çocuğumun yeteneklerini nasıl geliştirebilirim? sorusunu önemseyen ebeveynlerin çocuklarına çok fazla hissettirmeden inceden bir yönlendirme yapmaları faydalı olacaktır. Böyle bir yönlendirme ise ancak onlara örnek olmak suretiyle olabilecektir. Aileler çocuklarını faaliyetten faaliyete koşuşturmak yerine hep beraber bu faaliyetleri zevk alacakları etkinlikler haline getirebilmelidirler.

Belki de dönüp dönüp aynı yere gelmek durumunda kalsak da bunları söylemekten başka çare yoktur. Çocuklarımızın yetenek gelişiminde yine en önemli rol ailelere düşmektedir. Çocuklarının yeteneklerinin gelişmesini isteyen aileler çocukları ile anlamlı ve mutlu anlar geçirerek onları önemli gördükleri alanlara yönlendirmelidirler.

Unutulmamalıdır ki, çocukların en mutlu oldukları anlar; aileleri ile birlikte yaşadıkları mutlu anlardır. Aileler çocuklarına hangi alanda yetenek kazandırmak istiyorlarsa  o alanla ilgili birlikte çalışmalar yapmalıdır. Bunu yapabilen aileler çocuğumun yeteneklerini nasıl geliştirebilirim? sorusuna cevap bulmuş sayılabilirler.
Görseller: Google görseller

Çocuğumun Yeteneklerini Nasıl Geliştirebilirim?  Çocuğumun Yeteneklerini Nasıl Geliştirebilirim? Reviewed by EĞİTİM PINARI on Aralık 24, 2018 Rating: 5

36 yorum:

  1. Eğitim sistemi müfredat "çocukların yeteneklerine" göre olursa "çocuk yetenekleri" daha kolay keşif edilebilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size tamamen katılıyorum Sibel Hanım, yorum için teşekkürler.

      Sil
  2. Fatih hocam çocuk gelişimi ile ilgili yazınızı beğenerek takip ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Yusuf Bey, umarım size faydalı olabilmişimdir.

      Sil
  3. Çok doğru noktalara dikkat çekmişsiniz. Aslında çocuklar elimizdeki hazineler ama bazen aileler bunun farkına varamıyor. Tabi ki mükemmel insan olunamadığı gibi mükemmel anne baba da olunamaz. Yine de biraz daha bilinçli olursak geleceğimiz kurtulur. Mutlu bireyler mutlu bir toplum inşa eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  4. Yetenek geliştirme çocuğun ilgisi ve sevgisine göre mi olmalı ailenin isteği mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrencilerimizin ilgi alanına göre olması esastır ancak bazı durumlarda öğrenciler bu konularda bilinçli olmayabilir. Böyle durumlarda ailelerin yönlendirmesi faydalı olacaktır.

      Sil
  5. Çocuğun ilgisi kadar ailelerin o yeteneği geliştirebilecek ekonomik yapıya sahip olması da çok önemli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki ekonomik şartları da göz ardı etmemek gerekir.

      Sil
  6. Çok faydali bir yazi kesinlikle ailesiyle verimli zaman geçiren çocuklar hem ruhsal hemde fiziksel sağlıklı bireyler oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler gerçekten de doğru tespitler yapmışsınız.

      Sil
  7. Çocukların yeteneklerini erken keşfedip geliştirmek gelecekte onların daha iyi yere gelmesini sağlayacağına inanıyorum. Tabiki ailenin bundaki katkısı yanında bulunması, yatsınamayacak kadar değerli bir durum. Guzel yazınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de size güzel yorumunuz ve katkınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  8. Fiziksel yetenekler konusunda durum nedir? Benim oğlum 4 yaşında ve futbola bir arkadaşı nedeniyle ilgi duyuyor ancak benim tespitlerime göre bu konuda bir yeteneği yok. Bunu nasıl geliştirebiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Bey, bazen çocuklarla ilgili gözlemlerimizde yanılabiliriz. Mucitlerin hayat hikayesini okuduğumuzda pek çoğunun geri zekalı denilerek okuldan atıldığını görüyoruz. Bugün yeteneksiz görünen çocuklarımız ilerleyen zamanlarda atılım yapabilir. Bu konuda çok fazla katı kuralcı olmamak gerekir. Yetenek gelişimi çocukların çok sevdiği alanda ısrarla çalışmasına bağlıdır. Teşekkürler.

      Sil
  9. Tebrik ederim Hocam beğenerek takip ediyorum paylaşımlarınızı. Eminim çoğunuz izlemişsinizdir ama izninizle ben de konuyla alakalı bir film önerisinde bulunmak istiyorum. "Her çocuk özeldir" kesinlikle izlenmeli çok ders çıkarılacak mükemmel bir film herkese tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim tavsiyeler için beyefendi. Fikirlerinizle bana destek olmanız çok güzel.:)

      Sil
  10. Çocukların yeteneğini geliştirme konusunda rekabetçi, panik halindeki ebeveyn tutumlarını ben de doğru bulmuyorum. En iyisi dediğiniz gibi oyunun içinde, oyunla birlikte yavaş yavaş tanımak, anlamak ve sezdirmeden yönlendirmek olacaktır. Aksi halde amacında uzaklaşan tutumlar çocuğu sıkacak ve bıktıracaktır.
    Çok teşekkürler değerli bilgileri paylaştığınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yorum ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  11. Ne güzel bir blog yapmışsınız. Faydalı bilgilerle dolu. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Blogumu beğenmeniz beni çok mutlu etti. Umarım insanlara faydalı olabilirim.

      Sil
  12. Çok guzel bir konuya değinmişsiniz.Çocukları yarış atı gibi o daldan bu dala koşturmaktansa, hangi konuda daha çok yeteneği varsa o konuya yönlendirmek en güzeli ve en sağlıklısı.
    Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Sizin yorumunuz da çok faydalı bir yorum.

      Sil
  13. İyi tespitler var, sağolun. Her çocuk özeldir ve ayrı bir dünyadır. Bunu keşfetmek o kadar da zor değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum, yorum için çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  14. Bloğunuzu okudum ve çok begendim çok yararlı bir konuya deginmissiniz.Aileler genelde çocuğun yeteneği ile ilgili degilde ailenin istediği bölümde okumasına maruz kalıyor günümüzde de örnekleri var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım size faydalı olabilmişimdir. Yorum ve ziyaretiniz için çok teşekkürler. Diğer yazılarıma da göz atmanızı beklerim.

      Sil
  15. Bloğunuzu okudum ve çok begendim çok yararlı bir konuya deginmissiniz.Aileler genelde çocuğun yeteneği ile ilgili degilde ailenin istediği bölümde okumasına maruz kalıyor günümüzde de örnekleri var.Bunun farkında olsalar keşke..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım size faydalı olabilmişimdir. Yorum ve ziyaretiniz için çok teşekkürler.

      Sil
  16. Çocukların yeteneklerini geliştirebilmek için onlarla ilgilenmek gerekiyor. Ve tabii onların önce neye ilgilerinin olduğunu keşfetmek lazım. Eğitim hakkındaki yazılarınız gerçekten de çok başarılı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler umarım çok değerli okuyucularıma faydalı olabilmişimdir.

      Sil
  17. varolan sistemde çocukların yeteneklerini keşfetmek ve geliştirmek neredeyse imkansız.hatta üstüün zekalı ve yetenekli olanlar var gerizekalı muamelesi görür durumda.ve tespitinizde olduğu gibi iş önce aileye düşüyor.kişiliği sağlıklı gelişmiş bir çocuk yeteneklerini önce kendi keşfediyor zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınızla bana katkı sağladığınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  18. Çocuğu doğru tanıyıp yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olmak, doğru yönlendirmek ebeveynlere düşüyor. Tabii eğitim sisteminin de gözden geçirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum ki cevherler kaybolmasın. Teşekkürler bu güzel yazı için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de size bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.