Okul Ailede Başlar Sözü Doğru mu? - EĞİTİM PINARI

Okul Ailede Başlar Sözü Doğru mu?



Okul ailede baslar,okul oncesi donem, ders basarisi
Okul Ailede Başlar Sözü Doğru mu?


Sevgili okurlarım, yaygın kanaatlerden birisi de ‘okul ailede başlar’ görüşüdür. Gerçekten bu görüş doğru bir görüş müdür? Ya da doğruluk payı ne kadardır? Derseniz ben de bu konuda fikirlerimi sizlere sunmak isterim.
Ben, okul ailede başlar görüşünün hem doğru olduğuna hem de doğruluk payının çok yüksek olduğuna inananlardanım. Zaten bu konuda birçok eğitim uzmanı kitaplar yazmak suretiyle konuyu izah etmeye çalışmışlardır. Ben de eğitimcilerimizin görüşlerini baz almak suretiyle böyle bir görüşe destek vermekteyim.

Okul ailede başlar görüşüne katılmam mesnetsiz de değildir. Çünkü uzmanlar çocuklarda kişilik gelişiminin 0-6 yaş döneminde tamamlandığını, bu yaşlarda çocuklarımızla çok iyi ilgilenmemiz gerektiğini anlatıyorlar. 0-6 yaş döneminde çocukları ile gerektiği gibi ilgilenmeyen ailelerin çocuklarının okul başarısının düşük olacağını söylemek bundan dolayı yanlış sayılmaz.

Çocuklarımızın kendilerini güvende hissetmeleri ve başka insanlara güvenmeleri için bahsettiğimiz yaş dönemlerinde çocuk ve aile arasında sevgi temelli bir ilişkinin kurulması gerekmektedir. Çocukları ile böyle bir ilişki kurmayan ailelerin okul çağlarında çocuklarından çok ileri derecede bir başarı beklemeleri yersiz bir beklentidir.

Yetişkinler çocuklarını ders çalışan makineler gibi görmekten vazgeçmeli ve onları yetişkin bir birey gibi kabul etmelidirler.  Çocuklarımız üzerindeki ders çalışma baskısı onların kişilik gelişimini olumsuz etkilemektedir.

Çocuklarımızın kendilerine benzeyen yetişkinlere değil; gerektiğinde problemlerini çözme konusunda kendilerine yardımcı olabilecek ve her konuda güvenebilecekleri anne babaya ihtiyaçları vardır. Aileler çocukları ile kaliteli iletişim kuruyorum düşüncesi ile onların seviyelerine inmemelidir. Aksine aileler çocuklarına olumlu örnek ve rol model olabilmelidirler. Çocukların kişilik gelişiminde doğru örnekleri modellemeleri çok önemlidir.

Çocuklarının okul başarısının iyi olmasını bekleyen aileler okul öncesi dönemlerde çocuklarının çok fazla televizyona maruz kalmasının önüne geçmelidir. Yapılan araştırmalar çocuklarımızın en fazla okul öncesi dönemlerde televizyondan etkilendiklerini göstermiştir. Uzun süre televizyona maruz kalmak, ilerleyen yaşlarda çocuklarımızın ders başarısına olumsuz anlamda etki edecektir.

Okul ailede başlar sözü boşu boşuna söylenmiş bir söz değildir. Uzmanlar okul başarısında okul öncesi çağlarının önemine dikkat çekerek; bu dönemde çocukları ile gerektiği gibi ilgilenen ailelerin çocuklarının daha başarılı olabileceklerini vurgulamaya çalışmaktadırlar.

Gerçekten de okul öncesi dönemi mutlu ve sağlıklı geçen çocuklar ilerleyen yaşlarda hem öğrenim hayatında hem de sosyal hayatta daha başarılı olmaktadırlar. Bundan dolayı ben, çocuklarımızın 0-6 yaş dönemlerine çok dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekmek amacı ile okul ailede başlar temalı bir deneme yazma gereği duydum. Ancak bu yazının sadece okul öncesi dönemdeki çocuklarımıza değil; tüm  öğrencilerimize ve onların ailelerine esin kaynağı olmasını beklemekteyim.

 Görseller: Google görseller



Okul Ailede Başlar Sözü Doğru mu? Okul Ailede Başlar Sözü Doğru mu? Reviewed by EĞİTİM PINARI on Aralık 15, 2018 Rating: 5

31 yorum:

  1. Bence çok doğru bir söz bu. Okul elbette ailede başlar ve bu tamamen dersler olarak alınmamalı. Çünkü okullarda verilen eğitim çocukları hayatta edinmeleri gereken temel bilgileri almalarını sağlayıp, gelecekteki mesleğine hazırlarken bir yandan da ailede verilen eğitim doğru, iyi, dürüst, topluma ve kendisine faydalı bireyler yetişme yönünden çok önemli. Teşekkürler bu konuya dikkat çektiğiniz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitime olan yakın ilginizden ve yerinde tespitlerinizden dolayı çok teşekkür ederim Gülhan Hanım.

      Sil
  2. Fatih hocam çok doğru bir söz eğitim aileden başlar

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle katılıyorum okul önce aile de başlar..Kendine güvenli dürüst paylaşımcı çocuklar yetiştirmek ailelerin görevidir önce..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarla bana destek olmanız çok güzel. Değerli yorumunuz ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Okul ailede başlar, evet doğru. Fakat günümüzde hangi aile bu eğitimi veriyor? Bana göre çocuk büyütülüp bakılmaktan öte size bir gelecek yaratabilmek için verilmiş mükemmel bir şanstır. Kendi ellerinizle şekil verebileceğiniz bir oyun hamuru gibi, aile ne ise çocukta odur... Sevgi gören bir çocuk sevgi gösterir, kin ve kaosla büyümüş çocuk ise aynılarını doğurur bu mekanizma bu kadar basittir. O harika anne, bu harika baba,herkes etrafındakileri sevgi ile besliyorsa etrafımızdaki kötü insanları kim yetiştirdi? Bunu da sormak gerek bazen kendimize.
    Harika bir konuya değinmişsiniz,bayıldım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarla bana destek olduğunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Çocuğun eğitiminde ailenin rolü bence okuldan daha önemlidir. Kişi eğitimine ailede başlar okulda devam ettirir. Tabi aileye de önemli görevler düşer. Aile evde nasıl davranışlar gösterirse çocuk da o davranışları gösterir. Yazınızda da belirttiğiniz gibi ailenin olumlu rol model olması gerekiyor. Bu önemli yazı için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sadece çocuklarımızın değil; ailelerin de eğitilmesinde çok fayda vardır.

      Sil
  6. Çok güzel bir yazı evet çok haklisiniz çünkü günümüzde artık öğretmene karşı yapılan haksızlıklara dur denilmeli ve bunun ilk adimida ailede olmalıdır. Okulun ilk adımı da ailede olması ve geliştirilmesi gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz ve değerlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim

      Sil
  7. Okul aile de başlar elbette ve aynı zamanda aile de çocuğu büyük gibi görür ve karşısında büyük bir insan varmı8ş gibi davranırsa çocuğun kimliğinin yerine oturması, özgüvenin yükselmesi konusunda çok yardımı olacaktır. İşin özü kendinize nasıl davranılmasını istiyorsanız, çocuğunuza öyle davranın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de güzel tespitlerde bulunmuşsunuz teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  8. Benimde tarafım belli, okul ailede başlar. ...
    Faydalı tespitleriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Eğitim ailede başlar ve temelin üzerine okulda inşa devam eder. Temel sağlam değilse ne kadar sağlam yapı oluşturulabilir ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı düşünceleri taşımaktayım. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  10. Evet söz doğru aile nasıl eğitirse devamı o şekilde devam ediyor.. kaleminiz sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yorum ve ziyaretiniz için size teşekkür ederim.

      Sil
  11. Öncelikle anne baba olmadan eğitim başlamalı. Sonradında bilinçli bireyler anne babalığa hazır olunca çocuk sahibi olmalı.
    Çocuk ailenin yansımadıdır. İlk eğitim ailede başlar ve okulda devam eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size tamamen katılıyorum. Af edersiniz hayvan yetiştirmek isteyen insanlar bile önce eğitimini alarak işe başlıyorlar ancak insan yetiştirme gayretinde olan aileler eğitim alma gereği duymuyorlar. Ondan sonra da psikolojik yönden sağlıksız çocuklarımız hayat boyu zorluklar çekiyorlar.

      Sil
  12. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  13. eğitim anne karnında başlar belki de... Daha anne karnındayken öğrenmeye/gelişmeye başlar çünkü birey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz ve blogumu ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  14. Şimdiki çocuklar çok zeki ve kolay öğreniyorlar dolayısı ile eğitimin başlangıcı okul değil evimizdir.

    YanıtlaSil
  15. Okul sadece öğretir. Öğrenmek isteyene tabi. Ama aile hem eğitir hem öğretir.

    YanıtlaSil
  16. Bir çocuk için eğitim once evde başlar okulda devam eder. Çünkü çocuğun ilk gözünü açtığı yer evidir ve evinde anne, baba yada kardeşlerinden nasıl hareketler görürse onu alır. Dolayısıyla çocuk ilk eğitimini evde alır.

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.