Sabırlı Çocuk Yetiştirme Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Sabırlı Çocuk Yetiştirme Yöntemleri




sabir, sabirli cocuk, sabirli cocuk yetistirme
Sabırlı Çocuk Yetiştirme Yöntemleri


Sevgili okurlar, bu yazımda sabırlı çocuk yetiştirme yöntemleri üzerinde durmak istiyorum. Sabırlı çocuk yetiştirme konusu çok önemlidir. Zira sabretmeyi öğrenemeyen çocuklar, yetişkin bireyler olduklarında ilişkide bulundukları insanları özellikle de eşlerini canlarından bezdirebilir.

Böylesi bir durum ilişkilerin aşınmasına neden olur. İletişimde bulunduğumuz insanlarla mevcut ilişkilerin aşınması ise pek hoş olmayan sonuçlarla karşılaşmamıza neden olabilir. Bu sebeple daha küçük yaşlarda çocuklarımıza sabretme erdemini öğretebilirsek, çocuklarımız hem çok değerli bir kazanım sahibi olurlar hem de huzurlu bir yaşam sürdürme imkanına sahip olabilirler.

Sabırlı Çocuk Yetiştirme Yöntemleri
Sabırlı çocuk yetiştirme yöntemlerinin ilki onlara örnek olmaktır. Pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da yetişkinlerin çocuklarına örnek olmaları gerekir. Yetişkinler çocuklarından bazı durumlarda sabırlı olmalarını beklerken kendileri sabırsız davranıyorlarsa onlara olumlu örnek olamazlar. Bir baba çocuklarına ‘sofra tamamen kurulmadan ayakta atıştırma yapmak doğru değildir’ kuralını öğretmeye çalışırken, kendisi ayakta atıştırma yapıyorsa bu durumda çocukların sabırlı olması beklenemez.

Sabırlı çocuk yetiştirme yöntemlerinden bir başkası çocukların isteklerini hemen yerine getirmemektir. Ebeveynler çocuklarının isteklerini onları üzmemek için hemen yerine getirmeye çalışırlar. Oysa ki, çocukların isteklerini hemen yerine getirmek onlara fayda yerine zarar bile verebilir. Bazı durumlarda çocuklarımızın isteklerini ötelemek ve 5-10 dakika sonra yapacağımızı söylemek çocuklarımıza sabretmeyi öğretmek adına çok faydalı olacaktır.

Sabırlı çocuk yetiştirme yöntemlerinden bir diğeri de çocuklarımıza zaman kavramını öğreterek istekleri için belirli bir mühlet vermek ve çocukların o zamanı beklemelerini sağlamaktır. Böyle bir yaklaşım çocuklarımıza belirli bir zamana kadar sabretme alışkanlığı kazandıracaktır.

Sabırlı çocuk yetiştirme yöntemlerinden bir başkası da evde çocuklarımızla onların sabretmelerini sağlayacak etkinlikler yapmaktır. Bu yönteme örnek olarak çocuklarımızla evde bitki yetiştirmek, canlı hayvan beslemek, pasta yapmak gibi faaliyetler olabilir.

Evde bitki yetiştiren çocuklar o bitkinin tam halini görmek için belirli bir süre sabretmek gerektiğini öğrenmiş olurlar. Bunun gibi evde balık gibi canlı hayvan yetiştiren çocuklar, o hayvanlara yemlerini vermek için belirli bir zamana kadar sabretmek durumunda olduklarını bilirler ve sabretmeyi öğrenirler. Aynı şekilde annesi ile pasta yapan çocuklar pastayı yiyebilmek için dakikalarca sabretmek gerektiğini öğrenirler.

Bu yazımda sabırlı çocuk yetiştirme yöntemleri üzerinde durmaya çalıştım. Çocuklarımızın sabretmeyi öğrenmeleri hayati önem taşımaktadır. Çünkü dünya hayatında isteklerimiz sonsuz ancak imkanlarımız da sınırlıdır. Bu sınırlı imkanları belirli bir zaman dilimine yayarak istifade etmek durumundayız.

Anne babalar çoğu zaman çocuklarını üzmemek için isteklerini hemen karşılamaya çalışırlar. Tabii ki, çocuklarımızı üzmemek ve onları mutlu etmek önemlidir. Şurası da bir gerçektir ki, çocuklarımız yetişkinlik çağlarında büyük üzüntüler yaşamamak için küçük yaşlarda bazı küçük üzüntüler yaşamalıdır. Bu tutum yetişkin olduklarında hasta olmamaları için çocukların küçük yaşlarda aşılanmalarına benzer. Aileler birazcık stratejik davranarak çocuklarının minik üzüntülerine katlanmalı ve onlara sabretmeyi öğretmelidir. Çocuklarda sabır eğitimi önemsediğim için bu yazımda Sabırlı çocuk yetiştirme yöntemlerini anlatmaya gayret ettim. Okuyucularıma faydalı olmasını ümit ediyorum.
Görseller: Google görseller


Sabırlı Çocuk Yetiştirme Yöntemleri Sabırlı Çocuk Yetiştirme Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Aralık 07, 2018 Rating: 5

16 yorum:

  1. Gerçekten de önemli bir konuya değinmişsiniz. Bu arada dediğiniz gibi aileler çocukların her istediğini yapmakla iyi ettiğini sanıyor ama yanılıyor. Çocuk bir süre sonra hiçbir şeyle mutlu olmayan hep daha fazlasını isteyen bir çocuk haline geliyor. Üstelik yaşamda her zaman her istediğini elde edeceğini zannediyor. Teşekkürler bu güzel bilgileri verdiğiniz için.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınız ve farklı fikirlerinizden dolayı çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Sabır hepimizin öğrenmesi gereken önemli bir konu. Tabi çocukluktan başlaması lazım bu eğitimin. Önemli bir konuydu, değindiğiniz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım okuyucularıma faydalı olabilmişimdir. Teşekkürler.

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Teşekkürler yazımı beğenmenize çok sevindim.

      Sil
  4. Faydalı bir yazı olmuş paylaştım hesabımda.

    YanıtlaSil
  5. İki kız annesi olarak yazdıklarınıza katılıyorum. Sabırlı çocuk yetiştirmek önemli bir konu. Aile olarak belirttiğiniz gibi çocuklar her istediklerine kolay ulaşamamalı.

    YanıtlaSil
  6. Faydalı bşr yazı olmuş. Gelişim psikolojisinden öğrendiğimiz en önemli şey çocuklara bir şeyi yaptırmak için önce kendi davranışımızı şekillendirmemiz gerektiği. Çocuğa rol model olmalıyız ki onun da davranışları ona göre davranışları şekillensin. Önce kendimiz sabırlı olmalıyız ki ondan sonra çocuğumuzdan da sabırlı olmasını bekleyebilelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Yorumlarınız benim için çok değerlidir.

      Sil
  7. Benim 8 yaşında kız 5 yaşında oğlum var ellerinizden öperler bazen gerçekten sabrını zorlasalarda bizde yapıyorduk zamanında deyip es geçiyorum. Faydalı yazı olmuş Fatih Hocam teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler size faydalı olabilmek çok güzel bir duygu.

      Sil
  8. Çok önemli bir konu bu gerçekten de. Kumbara da güzel bir yöntem , yavaş yavaş biriken paralar istedikleri şeyin alınması için beklemeyi öğretiyor .

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.