Problem Öğrencilerle Başa Çıkma Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Problem Öğrencilerle Başa Çıkma Yöntemleri




problem ogrencilerle basa cıkma, sorunlu ogrenci
Problem Öğrencilerle Başa Çıkma Yöntemleri


Eğitim kurumlarında bazı öğrenciler dersin işlenişini zorlaştırırlar. Böyle öğrenciler için problem öğrenci tabirini kullanmak alışkanlık haline gelmiştir. Ben şahsen bu tabiri birazcık aşırı bulmaktayım. Aslında problem, öğrenci değil; öğrencilerin bu şekilde davranmasına olanak sağlayan sebeplerdir. Yine de yaygın kullanım bu şekilde olduğu için istemesem de bu tabiri ben de yazımda kullanmak durumundayım.

Problem öğrencilerle başa çıkma yöntemleri konusu çok önemlidir. Çünkü sınıfta bulunan birkaç tane problem öğrenci dersin işlenmesini imkansız hale getirebilir.  Öğretmenler böyle öğrencilerle mücadele etmek için gerekli olan stratejileri iyi belirlemeli ve bu stratejileri uygulamaya geçirmelidir.

Problem öğrencilerle başa çıkabilmek için öncelikle böyle öğrencilerin neden problem çıkardıklarını, sınıf ortamında anormal davranışlar sergilemelerinin altında yatan sebepleri iyi belirlemek gerekir.

Öğrencilerin sınıf ortamında problem çıkarmalarının birden fazla sebebi olabilir.  Bazı öğrenciler ailelerinden yeterince ilgi görmediklerinden dolayı sınıf ortamında ilgi çekmeye çalışıyor olabilecekken, bazı öğrenciler ergenlik çağlarında karşı cinsin dikkatini çekmek amacı ile anormal davranış sergileme çabasına girebilirler. Bazı öğrencilerimiz ise bir şekilde derslerle bağlantısını koparmıştır.

Öğretmenlerimiz böyle öğrencilerin hangi sebeplerden dolayı anormal davranışlar sergilediğini tespit etmeli ve her öğrenciye uygun şekilde yöntem geliştirmesini bilmelidir.

Öğrenci bir şekilde dersten kopmuş ve anlatılan ders kendisine hitap etmiyor ise öğretmenlerimizin böyle öğrencilere uygulaması gereken yöntem; anlattığı dersi öğrenciye hitap eder şekilde anlatmanın yollarını bulmaktır.

Problem öğrencilerle başa çıkma yöntemlerini hayata geçirmeye çalışan öğretmenler öncelikle bu yöntemleri etkili bir şekilde hayata geçirebilmek için sınıf yönetimini çok güzel bir şekilde organize edebilmelidir. Öğretmenlerimiz iyi bir sınıf yönetimi sergileyebilirlerse problem öğrencilere ulaşmaları ve onlar üzerinde etkili olmaları kolaylaşacaktır.

Öğretmenlerimiz sınıf ortamında problem öğrencilere söz geçirebilmek için sınıf kurallarını tüm öğrencilerin katılımı ile belirlemeye çalışmalıdır. Sınıfta problem çıkaran öğrenciler sınıf kurallarının belirlenmesine dahil edilirlerse, kural dışı hareket etme olasılıkları azalacaktır.

Sınıf ortamında problem öğrencilerle başa çıkma yöntemlerinden bir diğeri böyle öğrencilere isimleri ile hitap etmektir. Bu tip öğrencilere isimleri ile hitap etmek bu öğrencilerin kendilerini değerli hissetmelerini sağlayacak ve anormal davranış sergileme oranını azaltacaktır.

Problem öğrencilerle başa çıkma yöntemlerinden bir değeri de böyle öğrencilerin sınıf ortamında bazı davranışlarını görmezden gelmektir. Ancak bu konuda ölçüyü iyi ayarlamak gerekir. Öğretmenlerimiz bazı davranışları görmezden gelir gibi yapsalar da olumsuz davranışı tasvip etmediklerini de vurgulamalıdır.  Anormal davranış sergileyen öğrencilere aşırı tepki vermek bu öğrencilerin öğretmenlerden uzaklaşmasına sebep olabilir. Öğretmenler küçük hataları görmezden gelerek, en küçük olumlu bir davranışı da onaylayarak öğrencileri normal davranış sergilemeye yöneltmelidirler.

Problem öğrencilerle başa çıkma yöntemlerinden bir başkası da böyle öğrencilere değer vermektir. Böyle öğrenciler iyi tahlil edildiğinde genelde değersizlik duygusu sebebi ile böyle anormal davranışlar sergiledikleri gözlenmiştir. Öğretmenlerin zaman zaman böyle öğrencileri öğretmenler odasına davet ederek onlara bir çay ikram etmeleri bile bu öğrencilerin kendilerini değerli hissetmelerine sebep olacaktır. Öğrenci kendisini değerli hissettikçe anormal davranış sergilemeye gerek duymayacaktır.

Problem öğrencilerle başa çıkma yöntemlerinden bir başkası da böyle öğrencilerle birebir konuşmaktır. Öğrenciler kendisini ciddiye alan ve kibar bir şekilde konuşan öğretmenlerden çok etkilenirler. Öğretmenlerimiz problem çıkaran öğrencilere yanlış olan davranışlarını anlatarak bu konuda daha dikkatli olmalarını isterlerse, öğrenciler üzerinde çok daha etkili olabilirler.

Problem öğrencilerle başa çıkma yöntemlerinden bir diğeri de böyle öğrencilere küçük sorumluluklar vermektir. Problem çıkaran öğrenciler ısrarla öğretmenlerinin kendilerine değer verdiğini gördükçe anormal davranışlar sergilemekten vazgeçecekler ve sınıfın normal ortamına entegre olacaklardır.

Bu yazımda eğitim kurumlarında problem çıkaran bazı öğrencilerle nasıl mücadele edileceğini ve Problem öğrencilerle başa çıkma yöntemlerini anlatmaya gayret ettim. Bu yazı hem bir araştırma yazısı hem de benim kendi tecrübelerimi sentezleyerek hazırlamaya çalıştığım bir yazıdır. Baştan kabul ediyorum ki, yazımda şu an aklıma gelmeyen pek çok yöntem gözden kaçmış olabilir. Böyle durumlarda okuyucularımdan yorumlarla bana destek olmalarını bekliyorum.

Görseller: Google görseller
Problem Öğrencilerle Başa Çıkma Yöntemleri Problem Öğrencilerle Başa Çıkma Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Aralık 03, 2018 Rating: 5

4 yorum:

  1. Sanırım bu yöntemleri uygulamak kadar mümkünse çocuğun aile içinde yaşadıkları da değerlendirilmeli. 2 oğlum var ve sıkıntı olduğunda kendimin nerede hata yaptığını düşünürüm hep.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorumunuz için. Aslında sorumlu ailelerin yapması gereken aksayan durumlar karşısında kendisini sorgulayabilmektir. Fakat maalesef günümüzde böyle ailelerin sayısı fazla değildir.

      Sil
  2. Öğretmenlerimize sabır dilerim. Çok zor bu tür durumları yaşamak. Ama o çocukların da suçu değil. Ailelerinin hataları hep. Dediğiniz gibi aileden ilgi sevgi göremeyen çocuklar, dikkat çekmek için böyle yapıyorlar. İyi ve sabırlı bir öğretmenin çok faydası olabilir böyle öğrencilere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitim konusunda aileler birinci adres olma özelliğini bayağı bir zaman koruyacağa benziyor.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.