Bazen Bir İnsan Hayatınızı Değiştirir - EĞİTİM PINARI

Bazen Bir İnsan Hayatınızı Değiştirir



Bazen Bir İnsan Hayatinizi degistirir, kisa hikaye
Bazen Bir İnsan Hayatınızı Değiştirir


Bu yazımda sizler için gerçek hayattan bir hikaye var; eğitim öğretim adına çok faydalı olacağını düşündüğüm hikayeyi noktasına virgülüne dokunmadan size aktarıyorum:

''Bazı insanlar deniz feneri gibidir. En ihtiyacınız olduğu anda imdadınıza yetişirler ve hayatınızı değiştirirler. ‘’Bazen bir insan hayatınızı değiştirir.’’ Sözü boşu boşuna söylenmiş bir söz değildir.

 Lise yıllarında derslerim kötü idi, istediğim başarıyı bir türlü yakalayamıyordum, başarısızlığın acısı ile kıvrım kıvrım kıvranıyordum. Arkadaşlarımın çoğunluğu derslerinden güzel notlar alırken ben özellikle de sayısal derslerden düşük notlar alıyordum ve tabiri caizse sınavlarda çakılıyordum. Ancak yine de günün birinde başarılı olabileceğime dair içimde; taa derinlerde bir inanç vardı. Geri zekalı olmadığımı biliyordum hatta bana göre iyi not alan arkadaşlarımın bazıları benden daha az zekaya sahip kişilerdi.

İçimde sürekli olarak ‘’Acaba derslerden çok iyi alan arkadaşlarım nasıl çalışıyorlar?’’sorusu dolaşıp durmakta idi. Onların nasıl çalıştıklarını ve nasıl başarılı olduklarını bir kavrayabilsem; ben de onlar gibi çalışarak başarılı olacaktım.

Tam da böyle düşünceleri zihnimde gevelemekte olduğum bir gün sınıf rehber öğretmenliğimizi yapmakta olan matematik öğretmenimiz bir arkadaşımızı tahtaya çıkararak ona derslerine nasıl çalıştığını anlatmasını istedi.

Tahtaya çıkardığı arkadaşımız ‘’Olgun’’ isminde bir arkadaştı. İsmi Olgun’da ancak boyu çok kısa, zayıf ve çelimsiz bir arkadaştı. Bu arkadaşımız ufacık tefecik olmasına rağmen notları kocaman, kocamandı. Olgun derslerden sürekli olarak en yüksek notları alırdı.
Öğretmenimiz ‘’Söyle bakalım Olgun, derslerine nasıl çalışıyorsun? Arkadaşlarına anlat ki, onlarda senin gibi çalışsınlar ve derslerinde başarılı olsunlar.’’ dedi.

Olgun, tane tane anlatmaya çalıştı. ‘’Hocam ben derslerime nasıl çalıştığımı tahtaya madde madde yazmak isterim.’’ Dedi.
** Derslerde öğretmenlerimi çok iyi bir şekilde dinlerim; öğretmenlerim derslerini anlatırken kesinlikle başka şeylerle ilgilenmem.
** Eve gider gitmez karnımı doyurduktan sonra hiç aksatmadan okulda gördüklerimi tekrar ederim. Bu tekrar bazen okuma bazen de yazma şeklinde olur ama ben daha çok o gün öğrendiklerimi yazarak tekrar etmekten çok daha fazla fayda görüyorum.
** Hafta sonlarında bir hafta içinde gördüğüm dersleri tekrar ederim.
** Vakit buldukça öğrendiklerimle alakalı olarak test çözerim.
** Erken yatarım ve erken kalkarım. Hafta sonları hariç diğer günlerde annem/babam namaz vakti beni de kaldırırlar. Sabahları ders çalıştığımda çok iyi bir şekilde öğrendiğimi düşünüyorum.
** Derse başlamadan önce bir avuç kuru üzüm yerim. Kuru üzümü özellikle annem hiç aksatmadan bana yedirir.

Arkadaşımız Olgun çalışma yöntemini sınıfta anlattıktan sonra ‘ben de bu yöntemleri uygulamaya çalışacağım’ diye kendi kendime karar aldım. Tabii, bu yöntemlerin tamamını eksiksiz uygulamaya geçiremedim ancak özellikle derste öğretmenleri çok iyi dinleme ve eve gittikten sonra o gün öğrendiklerimi yazarak tekrar etme konusunu hiç aksatmadım.

Lise birinci sınıfta çift dikiş yapmış ve bu dönemde genelde yazılılardan 3-4 alan bir öğrenci olarak Olgun'un yöntemlerini uygulamaya başladıktan sonra yazılılardan 9-10 almak bana tarifsiz bir mutluluk yaşatmakta idi.

‘Demek ki, doğru yöntem ve teknikleri uygulayabilirsek başarılı olmak çok kolaymış’ diye düşündüm. Sonraki yıllarda derslerimdeki başarı trendi sürekli olarak artmaya başladı. Böylelikle üniversiteyi de kazanmış oldum.
Bundan dolayı ‘’Bazen bir insan hayatınızı değiştirir.’’ Görüşüne çok inanıyorum ve matematik öğretmenimize de her daim dua ediyorum.''

Görseller:sehnaztuna.com
Bazen Bir İnsan Hayatınızı Değiştirir Bazen Bir İnsan Hayatınızı Değiştirir Reviewed by EĞİTİM PINARI on Nisan 14, 2019 Rating: 5

50 yorum:

  1. İyi ki böyle bir örnekle karşılaşmışsınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de iyi ki, diyorum ancak hayatının değiştirilmesini dört gözle bekleyen öyle çok yavrumuz var ki, böyle örneklere çok ihtiyaç var bence. Değerli yorumunuz için çok teşekkürler.

      Sil
  2. Gerçekten öyle oluyor, özellikle küçük yaşlarda bu durum daha önemli hale geliyor bazen en ufak bir şeyden etkilenip bende böyle olacağım diyerek aslında hayatımızın kararlarını daha çocukken aliyoruz. Olaya bu açıdan bakacak olursak en kritik yaşlar olduğunu düşünüyorum ve karsimiza doğru örnekler çıkarsa doğru yola sapiyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım karşımıza daima iyi örnekler çıkar ve biz de başka insanlara iyi örnek olma imkanı yakalarız. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Aslında formül belli ama bunları uygulamaya hazır bulunuşluk çok önemli. Sen yapmak istemeyi teknikle birleştirmişsin. Mesela şu an bir öğrenciye ne kadar teknik yardımda bulunursan bulun kendi istemiyorsa olmuyor. Son maddedeki kuru üzümü de es geçemeyeceğim. Ben hala bunu yapıyorum. ALES Sınavlarından önce de yerdim, şimdi de yazı yazarken yerim, direk kana karışıp beyni daha aktif yapıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru, zihnen hazır olmayan insanlara bir şey yaptırmak mümkün değildir. Belki yöntemler kısa hikayedeki kahramanımız gibi psikolojikman hazır insanlara faydalı olabilir. Değerli görüşlerle bana destek sağladığınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. ha haaa demek öğrencilik zormuş sizin yaaaaa :) ah öğrencilik bende fazla iyiydi, hep sınıf okul birincilikleri filan yaniii ama bi işe yaramıyo ilerde bizim ülkedeeee cahil olmak lazııım hihihi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne diyeceğimi bilemedim. Cahillik başa bela deeeep.

      Sil
  5. Düzenli çalışma her konuda başarı getiriyor insana.Ve çok gğzel,doğru bir söz"Bazen bir insan hayatımızı değiştirir,"Çok etkileyici bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzenli çalışmanın başarı getirdiğine katılıyorum. Yazıyı beğenmeniz beni çok mutlu etti çok teşekkürler.

      Sil
  6. ne kadar güzel bir örnek olmuş ve güzel bir vesile dilerim böyle güzel örneklerle de karşılarız ... emeğinize sağlık sevgiler....

    YanıtlaSil
  7. Tespitleriniz çok güzel. Yorumlarla bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Hayatımızı her gün gördüğümüz onlarca insan şekillendiriyor gerçekten. Maalesef hepsi Olgun gibi olumlu yönde olmuyor. Arkadaş seçimimiz gerçekten çok önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaş seçiminin önemine ben de çok inanıyorum. ''Bana arkadaşını söyle;sana kim olduğunu söyleyeyim.'' Çok teşekkürler.

      Sil
  9. Olgun'un sistemi iyiymiş,ailesinin de buna katkı sağladığını tahmin ediyorum..şimdiki nesil için bu örnekleri tutturmak ciddi bir mesele gibi..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru ama yine de biz doğru yöntemleri vurgulamaya devam etmeliyiz. Çok teşekkürler.

      Sil
  10. her velinin hayalindeki öğrenci modeliymiş Olgun.Sizin de onun tavsiyelerinizi uygulamanız büyük başarı, çünkü çoğu genç umursamaz bile içinden gelmiyorsa.Ben çocuklarıma hemen hep bu telkinlerde bulundum uyguladılar mı , :)) hayır.Ama sanırım dersi derste hep çok iyi dinlediler, yoksa gayat güzel notlar getirip, şimdi ki okullarında olmazlardı. Sevgili Deep'e de az biraz katılıyorum.Bizim ülkede çoğu zaman okul başarısı ile hayat başarısı örtüşmez, maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okul başarısı ile hayat içindeki başarının zaman zaman örtüşmediğine ben de katılıyorum ancak başarı daima kazandırır. Çok teşekkürler değerli yorum için.

      Sil
  11. o yaşta bu dikkati göstermek ve önerileri ciddiye almak bence daha ciddi bir başarı...

    YanıtlaSil
  12. Sanırım herkes için en uygun tekniktir, yazmak. Öz olarak direkt beyine geçiyor. Çok yararlı bir yazı, bence bu yazıyı başlığını değiştirip tekrar yayınlayın. Ciddi anlamda fayda sağlayacaktır. Paylaşımınız için teşekkürler :) Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için çok teşekkür ederim. Başlığını değiştirin derken tam olarak ne kastettiğinizi anlayamadım. Daha açık bir tavsiyede bulunabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

      Sil
    2. "Öğrencilere tavsiyeler", "Başarılı öğrenmenin metodları", "Başarının sihirli anahtarları" gibi Google aramalarda öne çıkabilecek bir başlıktan söz etmek istedim aslında. Cidden çok yararlı bir yazı!.

      Sil
    3. Tavsiyeler için çok teşekkür ederim. Başlık benim yazdığım şekilde linklenmiş oldu. bu saatten sonra değişiklik yapsam faydası olur mu bilmiyorum. Bir de bu eğitsel bir yazı olmanın ötesinde bir parça hikaye tadında bir yazı olduğu için böyle bir başlık düşünmüştüm. Yine de çok teşekkürler.

      Sil
    4. :) pardon belki ben yanlış aktarmış olabilirim. Demek istediğim şuydu; bu yazı bu haliyle şu anda kalsın, zaten okuyanlar okuyor. Daha sonraki bir zaman diliminde, örneğin 3 ay sonra ya da sizin belirleyeceğiniz bir zaman diliminde bu yazıyı tekrar yayınlayın, bu sefer başlık tamamen öğrencilerin dikkatini çekecek bir şekilde olur ve daha çok kitleye ulaşmasını sağlayabilirsiniz demek istemiştim. :)

      Sil
    5. Tabii ki fikirlerinizden istifade edeceğim. Çok teşekkürler.

      Sil
  13. Guzel örnekler yön veriyor . Ama asıl olan sizin bu farkındalığa varmış olmanız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başarısızlığı hazmedemeyen ancak gerekli yöntem ve teknikleri bilmediği için başarısız olan çok öğrenci var. Onlara faydalı olmak dileği ile çok teşekkürler.

      Sil
  14. Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim misali...doğru insan iyiye,güzele sevk ediyor böyle işte..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle güzel insanlardan olmak dileği ile çok teşekkürler.

      Sil
  15. Bazen bir insan göklerden gelir ve en zor zamanımızda bize el uzatır çok inanırım buna.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle insanlar her insanın hayatında olmuştur. Çok teşekkürler.

      Sil
  16. Çok güzeldi.Eğitimleri süren arkadaşların okumalarını tavsiye ederim.
    Benim bir anımı aklıma getirdiniz )
    Lise ikideydim sanırım. Ders cebir ve ben bu dersten asla anlamıyorum. Ben zaten edebiyata aşık bir genç kızım. Adı Seher'di arkadaşımızın.Tahtaya kalkar ve cebir problemini çözerken tebeşir uçardı adeta. Nasıl kıskanırdım bilemezsiniz. Sonra ne oldu? ben ona müracaat edip, bana anlatmasını istedim mi hiç hatırlamıyorum.
    Sağlıcakla kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Ece Hanımefendi, eğitimcilere yazıyı tavsiye etmeniz beni çok mutlu etti. Sağlıcakla kalınız.

      Sil
  17. harika öneriler, öğrenciler not alıp hemen uygulamalı, tam anlamıyla başarının anahtarı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  18. Ne güzel bir örnek olmus bu 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, yazıyı beğenmeniz beni çok mutlu etti.

      Sil
  19. Olgun'un örnek olması sizin için çok iyi olmuş. Dersi derste dinlemek başarının 1.gerekliliği bana göre 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başarı için çok fazla yöntem var ancak ben de sizin gibi dersi derste dinlemenin önemine inanmaktayım. bunun dışında günlük tekrar kadar faydalı bir yöntem yoktur bana göre. Çok teşekkürler.

      Sil
  20. lisedeyken hikayenize benzer bir durum ben de yaşadım. Vasat bir öğrenci olarak yan sırada oturan arkadaşımın başarısını hayranlıkla izliyordum. Ondan esinlendim. Yeri geldi sorular sordum. Sonuçta onun başarısı bana da ışık tuttu. Başarım arttı. Bazen gerçekten bir insan hayatımızı değiştirebiliyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanların hayatına güzel katkılar yapmak dileği ile çok teşekkürler.

      Sil
  21. Ne güzel bir örnek öğrenci :)) Ben hala kendisinin yöntemlerini uygulamaya geçiremedim, geçiremem gibi görünüyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki tamamını aynı anda hayata geçirmek zor olabilir ancak ne kadarını uygulayabilsek kardır diye düşünmekteyim. Çok teşekkürler.

      Sil
  22. Ne kadar doğru bazen bir insan yaşamımız değiştirebiliyor. Çok anlamlı bir anı olmuş Fatih Bey. Teşekkürler bizimle paylaştığınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  23. Arkadaşınızın tek tek maddeler halinde derslerine nasıl çalıştığını ve başarılı olmak için neler yaptığını eksiksiz anlatması da takdire şayan. Bir insan bazen hayatımızı, düşüncelerimizi ve davranışlarımızı değiştirir. Güzel bir içerik olmuş. Sayenizde kim benim hayatımı değiştirdi ? diye kendime sorma fırsatım oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, yazımın size faydalı olması beni çok mutlu etti.

      Sil
  24. Tespitleriniz çok yerinde. Gerçekten de bazı insanlar yaşantımızda Hızır rolü görmekteler. Çok teşekkürler bu güzel yorum için XHayat.:)

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.