MERAKLI ZİHİNLER - EĞİTİM PINARI

MERAKLI ZİHİNLER

merakli zihinler kitabi, John Brockman
MERAKLI ZİHİNLER


Eğitim öğretim konuları ile yakından ilgili olan okuyucularıma John Brockman’ın Meraklı Zihinler kitabını şiddetle tavsiye ediyorum. Kitabın temel gayesi ‘’Bir çocuk nasıl bilim insanı olur?’’ sorusuna cevaplar bulmaktır.

Meraklı Zihinler kitabında yaklaşık otuz bilim adamının otobiyografisi anlatılmaktadır. Bilim adamlarının hayatlarını okudukça öğrencilere ve çocuklara yaklaşım tarzlarınızı sorgulayacak ve yeni yaklaşımlar kazanma fırsatı bulacaksınız.

Ben, çocukların dünyayı algılayabilmek için yaptıkları pek çok faaliyetin yetişkinler tarafından yaramazlık olarak algılandığını ve bu sebeple çocuklara yanlış tepki verildiğini öğrendiğimde hem çok şaşırdım hem de yanlış anlama sebebi ile kalbini kırdığım çocuklara çok üzüldüm.

John Brockman  Meraklı Zihinler isimli kitabında çocuklarda başarının en önemli şartının merak duygusu olduğunu; ancak çocuklardaki merak duygusunun yetişkinler tarafından köreltildiğini; çocukların merak duygularının yetişkinler tarafından köreltilmemesi halinde çocukların bilim adamı olabileceklerini anlatır.

Yazar kitabında yetişkinlerin sorumluluktan kaçmak için çocukları yaramaz olarak etiketlediklerini söyler. Yazara göre yetişkinler çocukların yaratıcı güçlerini ortaya çıkarabilmek için onları suçlamadan sabırla davranmalıdırlar.

Yazar, çocukların her şeyi merak ettikleri 4-6 yaş döneminin çok iyi değerlendirilmesi ve onların meraklarını giderecek faaliyetler yapılması gerektiğini söyler, çocukların sorularının ‘’çocukça’’ bulunarak geçiştirilmemesi gerektiğini de özelikle vurgular.

Kitapta çok farklı kesimden insanların yetişme şartları inceleniyor ve bu insanların başarılı olma sebepleri üzerinde duruluyor. Kitapta başarılı insanların neredeyse tamamının ebeveynleri veya öğretmenleri tarafından özel bir ilgi ile yetiştirildikleri anlatılıyor.

Yazara göre çocuklarımızın çevreyi keşfetme, çabalarına ebeveynler olarak katlanabilir ve onları sınırlamaktan vaz geçebilirsek o zaman çocuklarımız yaratıcı düşünme ve yeni keşifler yapma konusunda gelişirler ve bilim insanı olma yolunda minik adımlar atmış olurlar.

Kısacası farklı çocuklar yetiştirmek istiyorsak; farklı anne babalar ve farklı öğretmenler olmak zorundayız. Böyle yapabilirsek çocuklarımızın gizil güçlerini ortaya çıkarma imkanına sahip olabiliriz.

John Brockman’ın Meraklı Zihinler isimli kitabının mucit bir çocuk yetiştirmek istiyorum diyen herkese çok faydalı olacağını düşünmekteyim.
 Görseller:danismanpsikolog.com

MERAKLI ZİHİNLER MERAKLI ZİHİNLER Reviewed by EĞİTİM PINARI on Nisan 05, 2019 Rating: 5

24 yorum:

  1. Çocukları bazen kısıtladığımız doğrudur. Merak duygularını yok etmemek gerekiyor.

    YanıtlaSil
  2. Kitabı inceleyeyim. Oğluma alabilirim. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Size faydalı olmasına çok sevindim.

      Sil
  3. Önemli bir bilim adamının hayatında merak çok önemli. Bilgiye doğal yoldan ulaşmanın yolu merak etmekten geçer. Bilgi dikte edilirse kalıcı olmaz ama kendi araştırarak öğrenen ise o bilgiyi hiç unutmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de öğrenmede merak duygusu çok önemlidir. Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Böyle kitapların okunması gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de hiç zaman kaybetmeden çok teşekkürler.

      Sil
  5. Merak duygusu aslında insanlığın temelinden süregelen önemli bir şey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak duygusu çok önemlidir, çok teşekkürler.

      Sil
  6. Çocuklar keşfedilmelidir bunu başaran öğretmenler, ebeveynler kutsaldır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşfedebilen insanlara ne mutlu. Çok teşekkürler.

      Sil
  7. "farklı çocuklar yetiştirmek istiyorsak; farklı anne babalar ve farklı öğretmenler olmak zorundayız" çok doğru söz,bilim adamı çocukların olması için böle bilimsel kitaplara ihtiyaç var bence de..elinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  8. Bilim insanlarının yaşamlarından kendi payımıza da birşeyler düşer kesinlikle..

    YanıtlaSil
  9. Ah çocukken bizlere de okutsalardı bu kitaplardan diyorum. Şimdikiler bari geç kalmasa... Güzel paylaşım olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Yazıyı beğenemeniz beni çok mutlu etti. Çok teşekkürler.

      Sil
  10. Bilhassa genç ebeveynler için çok yararlı kitap. Verdiğiniz bilgi ve öneriler de çok önemli... Ev ortamlarında her çocuk şanslı olamayabiliyor :( O açığı okulda kapamak zor olabilir. Onca çocuk içinde yetenekleri fark edilemeyebilir ve kaybolup gidebilir. Ailelere görev düşüyor. Bu gibi aydınlatıcı yazıları okumalarını öneririm. Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de size yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  11. John Brockman’ın Meraklı Zihinler kitabı, oldukça etkileyici bir kitaba benziyor. Özellikle çocuk sahibi olan kimselerin okuması gerektiğini düşünüyorum. Teşekkürler bilgi için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de okul çağında çocukları olan ailelere çok faydalı olacaktır. Çok teşekkürler.

      Sil
  12. Yetişkinler olarak çocukların merak duygusunu köreltmemeli onlara merak duygusu aşılamalıyiz. Onların sorularını elimizden geldiğince cevaplamalıyiz. Merak bilgi edinmenin ön koşuludur. Merak etmeden insan öğrenemez. Meraklı Zihinler kitabını da okuma listeme alıyorum. Teşekkürler Fatih hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler İbrahim Bey, tanıtım size bir fikir verdi ise ne mutlu bana.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.