OKULSUZ TOPLUM - EĞİTİM PINARI

OKULSUZ TOPLUM



okulsuz toplum, İvan İllich, okulsuz toplum kitap tanitimi
 OKULSUZ TOPLUM

Eğitim sistemlerine çok farklı yaklaşan yazarlardan birisi de Ivan Illich’dir . Yazarın Okulsuz Toplum kitabındaki yaklaşımları ezberleri bozacak türdendir. Kitaptan bazı fikirleri sizler için derledim:

Yazar, okulun öğrencileri tekdüzeleştirdiğinden ve eleştirel düşünme imkanı vermediğinden bahseder. Bireylerin istedikleri bilgiye kolayca ulaşabilmeleri için bağımsız bir iletişim ağının kurulması gerektiğini savunur.

Yazarın savunduğu görüş günümüzdeki uzaktan eğitim uygulamalarını çağrıştırmaktadır. Yazar eğitim öğretim için okula gerek olmadığını savunurken aslında Okulsuz Toplumu savunmaktadır.
Yazar, kurumların insanları sınırlandırdığını ve insanların verimini düşürdüğünü anlatmaktadır.

Ivan Illich, değerlerin kurumsallaşmasının toplumsal kutuplaşmaya, toplumsal kutuplaşmanın da insanları psikolojik ve ruhsal olarak çöküntüye sevk edebileceğini vurgulamaktadır.

Yazar, insanların bir araya gelme şartlarını, kendi inisiyatifleri ile ve belirlenmiş bir problemi çözmek amacı ile olması gerektiğini savunur.
Yazara göre eğitim sistemleri insanların hayal güçlerinin sınırlarını daraltmaktadır. Okul genç insanları her şeylerinin ölçülebileceği bireyler olarak yetiştirmektedir. Bireyler bağımsız düşünebilme yeteneklerini büyük oranda kaybetmektedirler.

En iyi günlerini bile okulda geçiren gençler okullardaki sınırlı performanslardan dolayı kendilerini suçlu gibi hissetmektedirler. Okul bir açıdan öğrencilerin psikolojilerini bile bozmaktadır.

Yazara göre kaliteli bir eğitim sisteminin amaçları şunlardır: Yaşamının herhangi bir bölümünde eğitim öğretim görmek isteyen kişilere gerekli olanaklar sağlanmalıdır, bilgi sahibi olanlar ve bu bilgilerden istifade etmek isteyen insanlar arasında iletişim imkanı sağlanmalıdır, halkın yeteneklerini ortaya çıkarmak amacıyla bir çaba içinde olan insanları bu çabalarında yardımcı olunmalıdır.

Yazar Ivan Illich’in, Okulsuz Toplum  kitabında savunmakta olduğu fikirlerin alışılagelmiş fikirlerden çok farklı fikirler olduğunu kabul etmek gerekir. Hele hele okulun bireyleri aynı şekilde düşünmeye zorladığı ve bu durumun da insanlar arasında ayrışmaya sebep olduğu fikri ciddi anlamda üzerinde durulması gereken fikirlerdendir.

Yazarın kitabında çok farklı fikirler mevcuttur. Eğitimcilere düşen en önemli görev ise; bu fikirleri objektif şekilde değerlendirerek eğitim faaliyetlerine faydalı hale getirmektir.

 Görseller: muhtesemsozler.com
OKULSUZ TOPLUM  OKULSUZ TOPLUM Reviewed by EĞİTİM PINARI on Nisan 08, 2019 Rating: 5

17 yorum:

  1. Hep okumak istediğim, hakkında bir çok yazı okuduğum ancak bir türlü okumak fırsatı bulamadığım bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O halde tanıtım size bir fikir vermiştir. Çok teşekkürler yorum için.

      Sil
  2. En sonunda güzel bitirmişsin. Farklı fikirlere mesafeli duruyoruz genelde ama yapılması gerekeni söylemişsin:Farklı fikirleri objektif şekilde değerlendirerek eğitim faaliyetlerine faydalı hale getirmek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bizim yapmamız gereken okulu ve örgün eğitimi tümden reddetmek değil aksine farklı fikirleri bir potada işleyerek faydalı hale getirmektir. Ziyaret ve değerli yorum için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Bence okul mutlaka olmalı çünkü çocuk okulda tek başına birey olarak yaşıyor,kişiliği oluşuyor,toplumla uyum içinde yaşamayı öğreniyor fakat tek tip kıyafet giyen,sert yöntemlerle susturulan gençler olmamalı okulda daha rahat kendilerini ifade edebilecekleri,sporun önemsendiği,yetenekli oldukları alanlarda doyurucu etkinliklerle başarının tadına vardıkları bir ortam olmalı onuda biz beceremiyoruz işte:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değerli tespitleriniz var. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Değerli fikirler ve katkılarınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Eğitim sistemi ezbere yönelik ilerlemektedir. Çocuklarınız ezberleyereek bilgi ediniyor bilgi ezberlenerek değil öğrenenerek edilmelidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değerli fikirler için çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. Bende okulun bir nevi kısıtlamalar getirdiği kanaatindeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bu konuda aynı fikirdeyiz. Çok teşekkürler.

      Sil
  7. Bu kitabı üniversitede eğitim bilimine giriş dersi hocamız okutmuştu. Güzel ve farklı bir kitaptı. O günleri hatırladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de okunması gereken kitaplar arasında en önlerde yer alması gereken bir kitaptır. Çok teşekkürler.

      Sil
  8. Okul sisteminin nasıl olması gerektiği, konusu tartışılabilir ama okulun çocuklar için gerekli olduğunu düşünüyorum.Hatta bazı konularda büyüklere bile lazım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size sonuna kadar katılmaktayım.Çok teşekkürler.

      Sil
  9. ıvan illich çok severiim. fikirlerini dee :) şenlikli toplum kitabı da çok iyii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye için çok teşekkürler. O kitabı okumamıştım.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.