Çocukların Birbirini Kıskanıyorsa - EĞİTİM PINARI

Çocukların Birbirini Kıskanıyorsa



kardes kiskancligi, kardes kiskancliginin sebepleri
Çocukların Birbirini Kıskanıyorsa

Sayın anne-baba kıskançlık duygusunun mantığı yoktur. Henüz üç yaşında kardeşinden sevgilisini kıskanan insanların olduğu ülkemizde çocuklarının arasındaki kıskançlıkları doğal karşılaman gerekir.

Çocukların arasında kardeş kıskançlığı varsa; sen bu durumdan çok çektiysen, ne yaparsan yap bir türlü çocukların arasındaki kıskançlığa çare bulamadıysan ve kara kara düşünüyorsan aşağıda sıralamaya çalışacağım kardeş kıskançlığının sebepleri yazımı dikkatli bir şekilde okumalısın.

Kardeş Kıskançlığının Sebepleri 

** En başta şunu bil ki, kardeş kıskançlığının en önemli sebebi ebeveynlerin yanlış tutumlarıdır. Bundan dolayı da çocukların arasındaki kıskançlığın en önemli sebebi sensin. Çünkü geleneksel yöntemleri bir kenara bırakıp farklı davranman gerekirken ebeden dededen görme yöntemlerle çocuklarını eğitmeye çalıştın.

** Yeni doğan bebeği sevmen pek doğal bir davranış ancak büyük çocuğun psikolojisini düşünerek onun yanında küçük çocuğunu daha az sevmeliyken bu durumun tam tersini yaptın ve büyük çocuğun psikolojisini görmezden geldin.

** Komşuların getirdiği hediyeleri küçük çocuk yerine büyük çocuğa verseydin zaten küçük çocuk hiçbir şeyden anlamazdı, büyük çocuğun da kardeşini kıskanmazdı.

** Büyük çocuğuna ‘pabucun dama atılacak’ diyen komşularına fırsat vermeden gerekli açıklamaları yapmalı ve küçük kardeşin ona arkadaş olacağını anlatmalıydın. Maalesef bu konuda da yapman gerekenleri yapmadın.

** Yaptığın en önemli hata ise çocuklarından birisini büyük olarak görmendi. Aslına bakılırsa çocukların büyük ve küçük değil; her ikisi de çocuktu ve her ikisi de ilgiye muhtaçtı. Kısacası küçük çocuğuna ne yapıyorsan aynısını hatta daha fazlasını büyük çocuğuna da yapmalıydın.

Galiba bu konuda da biraz ihmalkar davrandın. Bu sebeple çocukların arasındaki kardeş kıskançlığının sebebi sensin desek yalan olmaz. Belki bunları bilerek yapmadın ama yine de bu durumda fazlası ile pay sahibisin.

Görseller: Google görseller
Çocukların Birbirini Kıskanıyorsa Çocukların Birbirini Kıskanıyorsa Reviewed by EĞİTİM PINARI on Mart 19, 2019 Rating: 5

8 yorum:

  1. ebeveyneler bu gibi konularda biraz daha geleneksel davranıyor gibi..çocuklar arasındaki kıskançlık sorununu anlattığınız gibi çözümünü de belirtmişsiniz,bence de her çocuk yaşına bakılmaksızın ilgiye muhtaçtır, emeğinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, güzel yorumlarla bana destek olduğunuz için.

      Sil
  2. Aileye bir bebek katıldığında ilgi direk olarak ona yöneliyor. Tamam bebekler sevilir elbet ama evde ondan büyük kardeş varsa ihmal edilmemeli. Bu husus hep atlanıyor maalesef. Sonra da vay efendim bu çocuk kardeşini neden kıskanıyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzerinde fazla durmadığımız küçük ihmaller ilerleyen zamanlarda bizlere ciddi sorunlar olarak dönmektedir. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Küçük çocuğa duyulan ilginin çok göze sokulmaması gerek

    YanıtlaSil
  4. Çocukların birbirini kıskanması oldukça yaygın bir hal. Özellikle yeni kardeşi olan çocuklarda bu, kaçınılmaz oluyor. Güzel tavsiyelerde bulunmuşsunuz bu durumu aşmak için. Teşekkürler Fatih Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.