Öğrendiklerimizi Neden Unutuyoruz? - EĞİTİM PINARI

Öğrendiklerimizi Neden Unutuyoruz?



ogrendiklerimizi unutma, hafiza zayifligi, hatirlama
Öğrendiklerimizi Neden Unutuyoruz?


Sevgili okurlarım, bu yazımda öğrendiklerimizi neden unutuyoruz? Konusuna çareler aramaya ve öğrendiklerimizi hemen unutmamak için yapmamız gerekenlere değinmek istiyorum.

Yeni tanıştığı bir insanın ismini hemen unutan, alış verişe gittiğinde ne alacağını unutan veya kendisine lazım olan bir telefon numarasını veya bilgiyi unutan insanlar hafızalarının zayıf olduğunu düşünürler. Oysa öğrendiğimiz bilgileri unutma sebebimiz hafıza zayıflığı değil; yeni öğrenilen bilgilerin geçici bellekten kalıcı belleğe gerektiği gibi kayıt edilmemesidir. Bu yazımda öğrendiklerimizi hemen unutmamak için gerekli olan bazı yöntemlerden bahsetmek istiyorum.

Öğrendiklerimizi hemen unutmamak için yapmamız gerekenler:

-         Nesneleri aralarında ilişki kurarak kısa bir öykü haline getirmek.

-         Nesneleri bulundukları yerleri ile ilişkilendirmek.

-         Kelimeleri rakamların okunuşları ile ilişkilendirmek.

-         Nesneleri rakamların şekilleri ile ilişkilendirmek.

-         Kelimeleri alfabedeki seslere uygun olarak ilişkilendirmek.

-         Nesneleri ses veya şekil benzerliği ile ilişkilendirmek.

-         Rakamları çağrıştırdıkları ögelerle ilişkilendirmek.


Marketten domates peynir ve ekmek alması gereken insanlar kısa zamanda almaları gerekenleri unutabilirler. Oysa zihninde kısa bir canlandırma yapma alışkanlığı kazanan insanlar unutmazlar. Zihninde canlandırma alışkanlığı kazanmış bir insan, yukarıda bahsedilen 3 kalem siparişi hemen kısa bir hikaye haline getirebilir. Örnek olarak böyle bir kişi domatesten bir araba ile markete gittiğini, domatesten arabanın üzerinde peynir ekmek yediğini hayal etsin. Bu şekilde zihninde kısa bir kurgulama yapan insan alması gerekenleri hiçbir şekilde unutmayacaktır. Aksi halde unutmak kaçınılmaz olacaktır.

Yukarıda kısaca sıraladığım maddeler öğrendiklerimizi hemen unutmamak için yapmamız gerekenler sorusuna cevap olabilir. Bu yöntemleri zihnimize bilgileri kaydederken kullanmak bana göre de çok faydalıdır.

Görseller: Google görseller
Öğrendiklerimizi Neden Unutuyoruz? Öğrendiklerimizi Neden Unutuyoruz? Reviewed by EĞİTİM PINARI on Mart 16, 2019 Rating: 5

34 yorum:

  1. Özellikle isim konusunda hafizam çok zayıftır. Sıraladığınız maddeleri bir kitapta daha okumuştum uzun süreli belleğe aktarmak için bilgileri önemli yöntemler, paylaşımıniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  2. Giderek daha büyüyen, artan bir insan sorunu oldu galiba unutkanlık. Öneriler için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. şahsen bu unutma sorunu ile ciddi dertlerim var. Nasıl hikayesel durumlar yaratırım bilemedim. Benim durumum biraz doktorluk zira kayınbiraderimin çocuğunun adını unuttuğum zamanlar bile oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kayın biraderin çocuğunun ismi ne ki, Taner Bey? kendi çocuğunun ismini unutanlar var günümüzde. Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Fatih Bey, son paylaşımında sizi mimledim bilginiz olsun. Görev size emanet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördüm Gülhan Hanım, şeref duydum. Beni mim'lemenizden dolayı çok teşekkürler.

      Sil
  5. Zihinde canlandırma işlemi uzun belleğe atmak için en doğrusu. Kurguya vakti olmayanlarda içinden bir kaç kere tekrar etmeli bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki, tavsiyeleriniz faydalı olacaktır. Çok teşekkürler.

      Sil
  6. Unutmamak için unutmadığımız şeyleri nasıl unutmadığımızı düşünmeliyiz.Çok sevdiğimiz ve tekrar ettiğimiz şeyleri unutmayız aslında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru çok sevdiğimiz şeyleri unutmuyoruz ancak bazen sevmediğimiz şeyleri de hatırlamak zorunda kalabiliyoruz. Yorum ve ziyaret için çok teşekkürler.

      Sil
    2. Rica ederim, yazılarınızı ilgiyle okuyorum.

      Sil
    3. Çok teşekkürler, umarım yazılarımı beğenerek okuyorsunuzdur.

      Sil
  7. İnsanın en çok kendi sesine karşı duyarlı olduğunu okumuştum. Asla hatırlayamadığım tarih derslerinde konuyu ses kaydı yapıp sınava kadar dinliyordum. Gerçekten de işe yarıyordu ama okul bitti günlük hayat başladı her şeyi unutmak beraberinde geldi maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız, ama yine de dikkat etmekte fayda var diye düşünmekteyim. Çok teşekkürler.

      Sil
  8. ay o kadar çok şey taşıyoruz ki kafamızda yer kalmadı:))Güzel tavsiyeler, dikkate alacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, değerli yorum ve ziyaretiniz için.

      Sil
  9. Bu bilgiler benim çok işime yaradı Fatih Bey. Zaman zaman unutkanlık sorununu ben de yaşayabiliyorum. Özellikle bilgileri bazı şekillerle eşleştirmek fikri cazip. Deneyeceğim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size faydalı olmasında dolayı çok mutlu oldum. Çok teşekkürler Gülhan Hanım.

      Sil
  10. Bu aralar ihtiyacım olan bir konuda yazmışsınız, elinize sağlık :) Tarih çalışırken özellikle unutmasam güzel olurdu ama her şeyi de bir şeyle kodlamak zor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, evet zorlukları var ancak önemli olan da zaten zoru başarabilmektir. Çok teşekkürler.:)

      Sil
  11. Ben de ders çalışırken unutmamak için kodlama yapıyorum,iyi oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kodlama çok harika bir yöntemdir. Çok teşekkürler.

      Sil
  12. Zihinde canlandırma güzel bir yöntem. Deneyeceğim. İsimleri çok karıştırıyorum günlük hayatta..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zihinde canlandırma ve bir şeylerle ilişkilendirme unutmayı azaltmaktadır. Çok teşekkürler.

      Sil
  13. "Öğrendiklerimizi neden unutuyoruz?" sorusuna cevabım sizin de belirttiğiniz gibi bilgileri kalıcı belleğe yeterince iyi aktaramamamız. Yazınızda bahsettiğiniz gibi bilgileri kalıcı hale getirmede ilişkilendirme ve kodlama gibi yöntemlere başvurabiliriz. Bir de kullanılmayan bilgi çabuk unutuluyor. Bunu da ekleyeyim. Teşekkürler Fatih Bey emek dolu bir çalışma olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler İbrahim Bey, yapmış olduğunuz katkılardan dolayı. Evet gerçekten de bilgileri kalıcı belleğe kaydetme aşamasında aralıklı tekrar çok önemlidir. Bu eklemeyi yapmanız çok iyi oldu.

      Sil
  14. Güzel ve önemli bir konuya değinmişsiniz.
    Unutma problemi bende yaşıyorum bazı zamanlarda. Ah Seyhan az balık yedin bu hafta diye kızıyorum sonra kendime. İlaçla takviyeden ise doğal yollardan eksiklikleri giderme taraftarıyım. Zihinde canlandırma yöntemini uygulayacağım mutlaka .

    YanıtlaSil
  15. Yorumlardan da anlaşıldığı üzere unutkanlık artık neredeyse herkesin yaşadığı ciddi bir sorun. Nasıl olmasın ki, kafamız milyon tane şeyle meşgul, zihnimizi bir türlü boşaltamıyoruz ve bu da zihinsel yorgunluğa, dolayısıyla hafıza problemlerine yol açıyor. Tabii sağlıksız yaşam tarzı, sağlıksız beslenme, stres ve daha pek çok unsur da unutkanlığa neden olabiliyor. Bir dönem bununla ilgili ciddi problemlerim vardı ama şimdi eskisinden iyi durumdayım. Kendimce uyguladığım yöntemlerle bu işin üstesinden geldim sayılır. Siz de yazınızda, öğrendiklerimizi unutmamak adına gerçekten etkili olabilecek önerilerde bulunmuşsunuz, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değerli tespitlerle bana daima katkı verdiğiniz için çok teşekkürler. XHayat.:)

      Sil
  16. Çok faydalı bir yazı. Kodlama güzel bir yöntem ama çoğu zaman kodlamayı da unutuyoruz:)) Özellikle yeni tanıştığım birinin adını öğrendikten birkaç dakika sonra unutuyor bir kez daha sormak durumunda kalıyorum. Bu benim hayli şikayet ettiğim bir konu. Belki de esas unutulmaması gereken kodlama alışkanlığı. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda size katılıyorum, çok teşekkürler:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.