İyi Anne Baba Olmak İstiyorum Diyorsan - EĞİTİM PINARI

İyi Anne Baba Olmak İstiyorum Diyorsan


iyi anne baba, iyi anne baba olmak, iyi ebeveyn olmak
İyi Anne Baba Olmak İstiyorum Diyorsan


Sayın ebeveyn, çocuk yetiştirmek zor zanaat; hiçbir anne baba çocuklarının kötülüğünü istemez ancak çocuklarını eğitirken doğru yöntem ve teknikleri hayata geçiremeyen ebeveynler hem kendilerine hem de çocuklarına zarar vermiş olurlar.

Çocuklarımı yetiştirirken onların fiziksel ve ruhsal gelişimlerine zarar vermek istemiyorum, çocuklarımı günün şartlarına göre en doğru şekilde yetiştirmek istiyorum yani iyi anne baba olmak istiyorum diyorsan  öncelikle iyi anne baba olma yöntemleri öğrenerek bu yöntemleri uygulamalısın. Aşağıda sıralayacağım maddeler sana bu anlamda çok faydalı olacaktır.

İyi anne baba olma yöntemleri

** Çocukların arasında ayrımcılık yapma; çocuklarını ‘sen büyüksün, sen küçüksün’ gibi katagorize etme.

** Aşırı kuralcı olma. Çocuklarının bireysel özelliklerine saygılı davran. Onları istemedikleri şeyleri yapmaya aşırı zorlama.

** Fırsatçılık yapma. Çocuklarına bir şeyler yaptırmak için onları sevdikleri şeylerden mahrum bırakmakla tehdit etme.

** Tutarlı ol. Çocuklarına evde uymaları gereken kuralları anlatırken bugün evet dediğin şeylere başka bir gün hayır deme.

** Çocuklarını başka çocuklarla mukayese etme. Bazı anne babalar çocuklarına söz geçiremedikleri zaman başka çocuklarla mukayese ederek baskı kurmaya çalışırlar. Böyle bir tutum çocukların ruh sağlığında onulmaz hasarlar bırakabilir.
** Uzak Doğu'nun eğitim öğretim alanında en kaliteli blogunun yazılarının tamamını kendin ve çocukların için oku. Eğer ki, başka insanlara da faydam dokunsun diyorsan, yazıları başka insanlarla da paylaş. :) :) 

Sevgili anne baba, yukarıda iyi anne baba olma yöntemlerinden bazılarını sıralamaya çalıştım. Şüphesiz ki, iyi anne baba olmak için bu maddeler yeterli olmayacaktır. Bu maddelere daha fazla madde eklememiz gerekmektedir. Ancak şunu hatırlatmakta fayda var: İyi anne baba olmak, çocuklarımızın bizlere verilmiş en değerli armağan olduğunu hiç hatırımızdan çıkarmadan ve onların ruh sağlığına zarar vermeden yetiştirme gayretinde olmaktır.
Görseller: Google görseller
İyi Anne Baba Olmak İstiyorum Diyorsan İyi Anne Baba Olmak İstiyorum Diyorsan Reviewed by EĞİTİM PINARI on Mart 11, 2019 Rating: 5

20 yorum:

  1. İlk sıradaki ''Ayrımcılık'' maddesinin en önemli madde olduğu kanısındayım.Ana babasının evlatlar arası yaptığı ayrımcılıklarla(maddi/manevi) yaralanmış insanlar tanıdım, kaç yaşına gelirlerse gelsinler yaralı kalıyorlar.Çocuklarımızı çok sevmeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum, çocuklarımızın gönlünü kırmamak esas olmalı bence de. Çok teşekkürler.

      Sil
  2. Bende tutarlılığın çok önemli olduğunuz düşünüyorum. Biz tutarlı olmazsak çocukda dengesiz oluyor :) Birde orda eksik yazılmış uzak yakın orta balkanlar avrupanın en iyi blogunu okumallılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınızdan dolayı çok teşekkürler Engin Bey, sizi biraz gülümsetmek istedim. Sadece o kadar .

      Sil
  3. Çocuklara ayrımcılık meselesine bende katılıyorum. Büyük çocuk küçüğe göre büyük ama sonuçta o da çocuk. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, ziyaret ve değerli yorumunuz için.

      Sil
  4. En çok, çocuklarını başkalarının çocuklarıyla karşılaştıran, onlara örnek gösteren insanlardan rahatsız oluyorum. Bunun çocuk üzerinde nasıl kalıcı ve yıkıcı bir etkisi olduğunu kendimden biliyorum çünkü. Çoğu zaman da yanlış ve haksız karşılaştırmalar oluyor bu tip şeyler zaten. Yani koşullar, fırsatlar, ilgi alanları, yetenekler vs farklıyken başkasının size örnek gösterilmesi, sizin yaptıklarınızın ve yapabileceklerinizin göz ardı edilmesi gerçekten üzücü olabiliyor. Önemli bir paylaşım olmuş, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet siz çocuklar için yıpratıcı olan davranışların farkındasınız belki ancak pek çok aile bu durumun farkında bile değil. Çok teşekkürler.

      Sil
  5. Kimse bilerek kötülük yapmaz çocuğuna ama yol yöntem bilmediğinde kaş yaparken göz çıkaran da çok oluyor maalesef. Teşekkürler, güzel tespitler için.

    YanıtlaSil
  6. Bu konuda ebeveynlere yine büyük sorumluluklar düşüyor.Kişisel gelişim de bunlardan biri olmalı bence..

    YanıtlaSil
  7. Birde çocukların her istediklerini almamak gerekiyor ayrıca küçük yaşta sorumluluk vermeliler balıkların yemini vermek gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklara disiplin kazandırma ve küçük yaşta sorumluluk verme konusu çok önemlidir. Çok teşekkürler.

      Sil
  8. Ebeveyn olup,denge kurabilmek de sanırım biraz zor.Biz 6 kardeşiz,ve annem sanırım hala çok zorlanıyor denge kurabilmekte :( Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de denge kurmak çok önemli ama denge kurmak için çalışmalıyız.

      Sil
  9. Güzel bilgiler vermişsiniz teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  10. İyi anne baba olmak için bu kurallar oldukça önemli. Özellikle de dediğiniz gibi tutarlı olmak gerektiğini düşünüyorum. Anne ve babanın kendi arasında tutarlı davranması önemli. Birinin izin verdiğine diğeri izin vermiyorsa, ortalık karışır. Bu tür durumlarda anne ve babanın birlikte hareket etmesi gerekli. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok yerinde tespitleriniz var.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.