Çocuğum Japon Çocukları Gibi Olsun Diyorsan - EĞİTİM PINARI

Çocuğum Japon Çocukları Gibi Olsun Diyorsan




Japonlarda cocuk egitimi, Japon cocuklarinin egitimi
Çocuğum Japon Çocukları Gibi Olsun Diyorsan


Japon çocukları dünyadaki pek çok ülke çocuklarından farlılıklar gösterir. Öfke nöbetleri geçirmezler, olur olmaz şeylere sinirlenmezler adeta kuzu gibidirler. Japon çocuklarının yetişkin insanlar gibi olgun davranmaları eğitimcilerin de dikkatini çekmiş ve bu durum pek çok yazıya konu olmuştur.

Sen de çocuğum Japon çocukları gibi olsun diyorsan aşağıda sıralayacağım tavsiyelere göz atabilirsin. Bakalım Japon çocuklarını böyle uysal davranmaya sevk eden nedenler nelerdir?

** Japonlar aileye çok önem verirler. Çocukların gelişimi için ailevi ilişkilerine önem vermeliyiz.

** Çocukları çocuk gibi görmezler; onlara adeta yetişkin insan muamelesi yaparlar.(Bu görüşü destekler nitelikte çocuk yetiştirmek istiyorsan; çocuk yetiştirmekten vazgeç başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.)

** Japonlar hayatın her alanında olduğu gibi çocuk yetiştirme konusunda da başkalarını suçlamazlar, sorumluluğu tamamen kendilerinde görürler,  (Bu görüşü destekler nitelikte olan başarının anahtarı başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.)

** Japonlar, çocuklarına bağırıp çağırmazlar.

** Çocukları ile kaliteli zaman geçirirler. Japonlar çocuklarını geçiştirmeye çalışmaksızın gerektiği gibi ilgilenirler. 

** Çocukları ile duygusal bağ kurarlar. Japonlar çocuklarını küçük yaşlarda kreşlere bırakmazlar. Üç yaşına kadar çocukları ile vakit geçiren Japonlar, üç yaşından önce kesinlikle çocuklarından ayrılmazlar.

Görüldüğü gibi Japonlar çocuk eğitiminde bizden çok farklı yöntem uygulamıyorlar. Ancak Japonların en önemli özelliği yaptıkları tüm işlerde yüzde yüz sorumluluk almaları ve başkalarını suçlamak gibi bir kolaycılığa kaçmamalarıdır.  

O halde çocuk eğitiminde ebeveynler, diğer paydaşları suçlamadan her türlü sorumluluğu kendilerinde görmek gibi bir yöntemi yaşantılarına katabilirlerse tahmin ettiklerinden daha fazla başarıya ulaşabilirler.

Görseller: Google görseller
Çocuğum Japon Çocukları Gibi Olsun Diyorsan Çocuğum Japon Çocukları Gibi Olsun Diyorsan Reviewed by EĞİTİM PINARI on Mart 12, 2019 Rating: 5

18 yorum:

  1. Çok faydalı bir paylaşım olmuş, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, ziyaret ve değerli yorumunuz için.

      Sil
  2. Fatih bey Japonlar bizden çok farklı bir kültür sizin bu siraladiklarinizi kim uygularsa uygulasın Japon halkına benzeyebilmek gibi bir şansınız yok. Yazdiklariniz çok güzel şeyler doğru çocuk yetiştirmek için ama birbirinden bu kadar farklı iki ülkeyi bagdastirmaniz pek olmamis

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fikirlerinizi saygı ile karşılıyorum ancak ''ilim Çin'de olsa bile gidip alınız'' görüşüne sahip bir kültürden gelmekteyiz. En azından ''bu çocuktan adam olmaz'' demek yerine sorumluluğu tam olarak kendimizde görme alışkanlığı geliştirebilsek ve yazıda olduğu gibi çocuklarımıza bağırma alışkanlığından vazgeçsek eminim çok fazla yol kat etmiş olabiliriz. Teşekkürler.

      Sil
  3. yanii önce bizim Japon olmamız gerekiyor ki çocuklarda öyle olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Japon olma demeyelim de; Japonlar gibi düşünme desek daha doğru olacak gibi. Çok teşekkürler.

      Sil
  4. velhasılkelam (ay çok zor bir sözdür bu da) bu Japonlar bir harika dostum!!! şaka bir yana çok güzel bir yazı olmuş...Bu Japonlar ergen isyanlarına da çare bulmuşlarsa bir ergen annesi olarak öğrenirsem süper olur vallahi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temelden doğru yöntem ve teknikleri uygulamak ergenlik dönemine de çare olabilir bence. Çok teşekkürler.

      Sil
  5. Tepeden tırnağa Japon yaşam stili örnek alınmalı, kendi coğrafyamıza uyarlamalıyız. Karakter gelişimi küçük yaşlarda ve aile ile başlar. Toplumsal refah için Japonya, İskandinavya ve Kanada gibi gelişmiş örnekleri referans almalıyız.

    YanıtlaSil
  6. Japon çocukları dediğiniz gibi çok saygılı yetişiyorlar. Bunu aslında herkes yapabilir. Japonlar modern dünyanın içinde önemli bir yere sahipler. Fakat kendi kültür ve geleneklerinden ödün vermiyorlar. Çocuk eğitimi de bu konuların başında geliyor. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için Fatih Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur Gülhan Hanım.

      Sil
  7. hepimiz japon gibi olalım veya alman. çalışkan olalım dürüst olalım onlar gibii :)

    YanıtlaSil
  8. Zor bence,bizler kendimizin bile önüne koyuyoruz çocuklarımızı.Evin reisi durumuna geliyorlar,yoktan anlamıyorlar varı bilmiyorlar.Sorumluluklarını bilmeyen,ayakları üzerine basmayan bireyler yetiştiriyoruz.Marketlerin ortasında yerlere yatan,parktan çıkarınca isyan çıkaran çocuklara gel de bağırma 😊(istisnalar kaideyi bozmaz,sözüm meclisten dışarı)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zorlukları var ancak yine de elimizden geleni yapmaya çalışmalıyız. Çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.