El Kızı - EĞİTİM PINARI

El Kızı



El Kizi romani, Orhan Kemal
El Kızı

Orhan Kemal
’in en güzel eseri El Kızı isimli romanıdır. Anadolu’da yaygın bir gelenek olarak gelinlere el kızı denilmektedir. Romanımızın başkahramanı Nazan da bu romanda tam bir el kızı muamelesi görmektedir.
Anne babasını küçük yaşlarda kaybettikten sonra teyzesinin yanında büyüyen genç, güzel ama aynı zamanda sessiz sedasız bir kız olan Nazan, evlerinin karşısında oturmakta olan hukuk fakültesi öğrencisi Mazhar ile evlenir.

Nazan’ın eşi çocuk ruhlu bir insandır ve Nazan’dan haddinden fazla ilgi beklemektedir. Ancak Nazan kıskanç kayın validesinden dolayı eşine gerekli ilgiyi gösteremez. Nazan’ın kayın validesi Nazan’ın oğluna uygun olmadığını düşündüğü için sürekli olarak Nazan’a baskı yapmaktadır.

Kayın valide Hacer, lüks yaşam düşkünü ve ahlaksız bir insandır. Geçmişte zengin aile konaklarında temizlikçilik yaparken, konakta yaşayan beylerin birçoğu ile gönül ilişkisi yaşamış geçmişi karanlık bir kadındır. Hacer, Nazan’ı bir türlü kabullenemez. Nazan’ın sakinliği Hacer’e batmaktadır. Hacer, Nazan’ın oğlu Haldun’u bile annesinden uzak tutmaya çalışmaktadır.

Nazan, kayınvalidesinin korkusundan eşine yakın davranamaz hatta kocasına ‘’siz’’ diye hitap etmektedir ancak Mazhar karısından ilgi beklediğinden Nazan’ın sessizliğini kabullenemez, ona çeşitli hediyeler alır. Buna rağmen Nazan kocasına resmi davranmaya devam etmektedir.
Nazan’da aradığını bulamayan Mazhar en sonunda barda tanıştığı bir kadınla evlenerek Nazan’ı boşar. Zavallı Nazan iki üç ay içinde Mazhar’ın tekrar kendisini alacağını düşünmektedir.

Hacer, Nazan’a olan öfkesinden dolayı bardan gelen kadını bile sevimli bulmaktadır. Mazhar’ın yeni eşi çok çetin bir kadındır ve Hacer ile bu kadın arasında yaman bir çatışma çıkar, kadın Hacer’e dünyayı dar eder. Hacer Nazan’ı çok aramıştır.

Nazan’ın oğlu Haldun ise okuyup doktor olmuştur. Bir gece bir kadın cesedi olduğu söylenerek iş yerine çağırılır. Haldun gördüğü manzara karşısında şok olmuştur….
Orhan Kemal’in El Kızı romanı okuyucularına hoş bir okuma zevki sunmaktadır.

Görseller:Google görseller

El Kızı El Kızı Reviewed by EĞİTİM PINARI on Temmuz 03, 2019 Rating: 5

16 yorum:

  1. Buram buram nostalji koktu. Kitap ismi olarak EL KIZI yerine İFFET koyulmalıydı. Beden ve duygu durumla ne kadar çok haşır neşiriz. Konusundan dolayı kitabı beğen(e)medim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarla bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler.

      Sil
  2. dinsizin hakkından imansız gelir hesabı Hacer bulmuş belasını :)))kitap anlatımlarınız harika az öz tam...yormuyor sıkmıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ''Dinsizin hakkından imansız gelir..'' sözü tam da böyle durumlar için söylenmiş bir söz gibi. Değerlendirmeler için çok teşekkürler.

      Sil
  3. çok güzel bir anlatım :) okuma isteği doğuruyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatımı beğenmeniz beni çok mutlu etti. Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Orhan Kemal, toplumumuza ayna tutan bir yazardır. El Kızı da önemli eserlerinden biridir. Bence bu kitapları tanıtmakla çok önemli bir şey yapıyorsunuz. Herkes okumalı bu klasikleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınızla bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler Gülhan Hanım.

      Sil
  5. Annesi mi ninesi mi acaba o kadın cesedi? Merak uyandırdı şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özelikle o kısmı cevapsız bıraktım Recep Bey.:)

      Sil
  6. Öyküye bende sanırım film de çekilmişti
    Teşekkürler editor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, size faydalı olabildimse ne mutlu bana. Çok teşekkürler.

      Sil
  7. Orhan Kemal hiç okumadım ama konusu çok ilginç paylaşımınıza teşekkür ederiz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, size faydalı olmak kadar güzel bir duygu yok inanın.Çok teşekkürler.

      Sil
  8. hımm güzel konuymuş pikuu :)

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.