Tutunamayanlar - EĞİTİM PINARI

Tutunamayanlar


Tutunamayanlar romani, Oguz Atay
Tutunamayanlar


Oğuz Atay
’ın Tutunamayanlar romanı biyografik bir romandır. Bu sebeple akıcı bir eser değildir.En yakın arkadaşının intihar ettiğini öğrenen genç  mühendisTurgut Özben, bu intiharın sebeplerini öğrenmeye çalışır. Araştırmalar sonucu arkadaşı Selim’in intiharının gönül işi olabileceği sonucuna ulaşır.

Turgut, Selim’in bayan arkadaşı ile tanışır ve ondan Selim hakkında detaylı bilgiler öğrenir. Bu bayana göre Selim; geleceğe güveni olmayan, inancı zayıf, kuşkucu ve aile düzeninden hoşlanmayan bir insandır. Çevre ile ilişki kuramaz, hayata tutunamaz ve kendisini içkiye verir. Kötü düşüncelerden dolayı hastalanır. En sonunda da bir mektup yazdıktan sonra intihar eder.

Selim, intihar etmeden önce ‘’Tutunamayanlar’’ konulu bir kitap hazırlar. Orada memur bir aile çocuğu olduğunu, küçükken ağır bir hastalık geçirdiğini, yaşantısının sıkıntılar içinde geçtiğini, askerlikten sonra da çok zorluklar çektiğini, kendisine kimsenin sahip çıkmadığını anlatır.

Turgut Özben, arkadaşı Selim’in hayatını ve dramını araştırırken aslında kendi benliğinin de farkına varmaya başlar. Kendisinin de arkadaşı Selim gibi ‘’Tutunamayanlar’’ dan olduğunu, kendi benliğine uygun yaşamak yerine başarısız bir hayat yaşadığının farkına varır.

Oğuz Atay, Tutunamayanlar isimli eserinde toplumsal gerçeklere ayna tutmuştur. Roman’ın başkahramanı Turgut Özben, yakın arkadaşı Selim Işık’ın intihar sebebini araştırırken toplumdaki aksayan yönleri ve insanları olumsuz davranışlara iten sebepleri de gözler önüne sermiştir.

Görseller:dr.com.tr

Tutunamayanlar Tutunamayanlar Reviewed by EĞİTİM PINARI on Temmuz 14, 2019 Rating: 5

34 yorum:

  1. Bu çok ünlü eseri mutlaka okumak istiyorum. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım kısa tanıtım size bir fikir vermiştir. Yorum için çok teşekkürler.

      Sil
  2. eh en sevdiğim yazar ve en sevdiğim romanı. ayrıca, ülkemizin kafkası o :) selim ışık bir anlamda isa, turgut özben de, özbenliğini arıyore :) edebiyatımızın birinci romanı bencesi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel yorumlar yapıyore:) Çok teşekkür ediyore:) Seni yine bekiyore:)

      Sil
  3. Başladığım ama bir türlü tamamlayamadığım kitap...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok akıcı bir kitap değil Emine Hanım. Belki bu vesile ile tekrar okumaya başlarsınız. Ziyaretiniz ve çok güzel yorumlarınız için çok teşekkürler.:)

      Sil
  4. Tutunamayanlar Türk edebiyatının ilk postmodern romanıdır. Bugün edebiyatımızda başarılı postmodern romanlar yazılıyor ise Oğuz Atay'a çok şey borçluyuz. Evet okunması biraz zor gelebiliyor bu tür romanları tanımayan okuyucular için. Ama bir kez alıştığınızda bu tekniği çok etkileyici buluyorsunuz. Kesinlikle okusun herkes. Teşekkürler bilgi için Fatih Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değerli edebi katkılarda bulunmaktasınız Gülhan Hanım. Katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  5. Anladığım kadarıyla karakterlerin ruh hallerine göre kurgulanmış bir yapısı var. Sindirerek okunması gereken türlerden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da söylediğiniz gibi. Sindirerek okumak gerekiyor.Çok teşekkürler.

      Sil
  6. Çok sevdiğim romanı. :) Oğuz Atay'ı ilk bu kitabıyla tanıdım ve de sevdim, ondan yeri ayrı bende. Ardından Korkuyu Beklerken ve Tehlikeli Oyunlar'ı okudum ve iyice bağlandım. Diğer kitaplarını da aldım ama okumaya kıyamıyorum, zamana yaydım. :)

    YanıtlaSil
  7. Kıymetli maninizi okuyunca tez elden uğrayayım dedim😊. Yine çok değerli bir eser tanıtmışsınız. Okumak istediklerimden. Çok teşekkürler Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi yapmışsınız Yıldız Hanım. Çok teşekkürler.

      Sil
  8. Okumaya cesaret edemediğim bir roman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuma zevki adına biraz sıkıcı bir kitap gibi ancak bu kitap için sıkılmaya değer diye düşünmekteyim. Çok teşekkürler.

      Sil
  9. Hep bu kitabı merak etdim bir türlü almak nasip olmadı, şimdi masumiyyet muzesını okuyorum Orhan Pamuktan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bu kısa tanıtım sebebiyle ilerleyen zamanlarda okuma imkanınız olur Şeker hanım çok teşekkürler.

      Sil
  10. Bu yaz için okuyacağım diye planlanmıştım. Yazınız sayesinde tekrar aklıma geldi. Ağustos ayı listeme ekleyeceğim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Çok teşekkürler.

      Sil
  11. Türk Edebiyatının en önemli eseri. Aynı zamanda da adından söz edildiği kadar okunmayan, bir çok ev kütüphanesinin ön raflarında yer alan bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınıza sonuna kadar katılıyorum. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  12. Yazarın Bir Bilim Adamının Romanı adlı eserini okumuştum, eşim şu an Tehlikeli Oyunları okuyor, Tutunamayanları daha önce okumuş, darısı başıma :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  13. Ünlü bir roman ama okuyup okumayacağımı bilemiyorum.Konusundan bahsetmeniz şahane olmuş çünkü içeriğini merak ediyordum.Malum bazı kitaplar çok methedilip, çok tavsiye olunuyor.Dolayısıyla konusunu merak ediyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap tanıtımı size bir fikir verdi ise ne mutlu bana. Çok teşekkürler Mehtap Hanım.

      Sil
  14. Tek yarım bıraktığım kitaptır hayatımda. Başka bir sefere başka bir ruh haliyle yeniden okunmak için bekleyen kitabımdır Tutunamayanlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bu tanıtım vesilesi ile tekrardan başlama imkanınız olabilir. Çok teşekkürler.

      Sil
  15. Allah Allah, bu kitabı hâlâ okumadım diye kendime söyleniyordum ama konusunu hatırladım, kesin birisinden alıp okumuşum. Ama tekrar okuma zamanı gelmiş. İlk gençlikte okunanlara yeniden bakmak faeklı gözle okumak iyi oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda size katılıyorum. Kitaplardan her yaşta ayrı şeyler öğreniyoruz. Çok teşekkürler.

      Sil
  16. Toplumsal gerçekçi romanlara bayılıyorum. Tutunamayanların biyografik özellikler taşıdığını bilmiyordum ama bunu öğrenmek merakımı arttırdı. Ölmeden önce okumak istediğim kitaplardan biri Tutunamayanlar. Umarım ben de okuyabilirim :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanıtım yazımın size faydalı olmasından dolayı çok mutlu oldum. Çok teşekkürler Gözde Hanım.

      Sil
  17. Okunması zor bir kitap ancak Oğuz Atay'ın ifadeleri gerçekten vurucu ve etkileyici. Tutunamayanlar aslında aydın bunalımını konu edinen bir roman. Yazar toplumu aydınlar üzerinden eleştirir bu eserinde. Sorgulamalar yapar. Bir de şunu ekleyeyim: Bugün çok okunan bu kitabı yazıldığı dönem uzun bir süre boyunca bastıramamıştı Oğuz Atay. Hangi yayınevine gittiyse "red" cevabı almıştı. Ama kaderin cilvesine bakın ki o dönem bir türlü basılamayan bu kitap günümüzde çok popüler. Fatih Hocam teşekkürler verdiğiniz bilgiler için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika bir yorumla bana katkı sağladınız İbrahim Bey, çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.