Nemide - EĞİTİM PINARI

Nemide



Nemide Romani, Halit Ziya Uşaklıgil
Nemide


Halit Ziya Uşaklıgil
’in aşk romanlarından birisi de Nemide’dir. Eser hakkında kısa bir tanıtım yapmak istiyorum. Eserimizin başkahramanı Şevket ismindeki delikanlıdır. Şevket’e babasından yüklü miktarda miras kalmıştır.

Şevket, Naime'ye aşık olur ve onunla evlenir. Başlangıçta çok mutlu olurlar. Ancak ilerleyen zamanlarda Naime’nin sağlık sorunları baş gösterir. Doktorlar Naime’ye çocuk yapmaması gerektiğini söylese de Naime çoktan hamile kalmıştır.

Şevket, eşine doğum yapmasının tehlikeli olabileceğini bundan dolayı da karnındaki çocuğu doğurmaması gerektiğini söyler. Fakat Naime karnındaki çocuğu doğurmakta kararlıdır. Naime doğum esnasında ölmüş ancak bir kızı olmuştur. Şevket Nemide ismini verdiği kızı ile baş başa kalır.

Şevket, Nemide’yi büyütür. Nemide genç ve güzel bir kız olmuştur. Evlilik çağına gelen Nemide, amcasının oğlu Nail’e aşık olur. Fakat Nail’den beklediği karşılığı bulamaz. Çünkü Nail, Nemide’yi kardeş gibi sevmektedir.

Nail, Fransa’da üç yıl tıp eğitimi gördükten sonra yurda döner ve aile büyüklerinin baskısı ile Nemide ile evlenir. Fakat Nail bu evlilikten hiç hoşnut değildir. Amcasının kızı Nemide’yi bir türlü karısı gibi göremez. Ona karşı içinde değişik bir his vardır. Bu duygusal durumdan dolayı Nail, Nemide’ye uzak durmakta, Nemide de bu durumu hissetmektedir.

Aslında Nail, Nemide’ye değil; teyzesinin kızı Nahit’e aşıktır. Nahit de Nail’i sevmesine rağmen, Nemide’nin sağlık durumundan dolayı duygularını açığa vurmaz. Zira, Nemide verem olmuştur.

Nemide, kendisini sevmeyen bir insanla evlenemeyeceğini söyleyerek nişan yüzüğünü Nahit’e verir ve onlara mutluluklar diler. Zaten Nemide bir süre sonra da vereme yenik düşerek vefat eder; Nahit ve Nail ise evlenerek mutlu bir hayat yaşarlar.
Halit Ziya Uşaklıgil’in Nemide isimli bu kitabı duygusal anlamda gayet etkileyici bir eserdir. Eserde haddinden fazla ajitasyon mevcuttur. Bu yönü ile Yeşilçam filmlerini çağrıştırmaktadır. Zaten Yeşilçam filmlerinin çoğunluğunun konularını bu klasik eserlerden aldığını düşünecek olursak eserin konusu bize fazla yabancı gelmez.
 Görseller:dr.com.tr


Nemide Nemide Reviewed by EĞİTİM PINARI on Temmuz 13, 2019 Rating: 5

12 yorum:

  1. Akrabaya yan gözle baktıran romanlar serisinin bilmem kaçıncı eseri. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknik yönlerin dışındaki değerlendirmeler bizim ilgi alanımızın dışındadır. Çok teşekkürler.

      Sil
  2. Yazardan sadece Aşk-ı Memnu'yu okudum, diğer kitaplarını da okumam gerek :((

    YanıtlaSil
  3. yazarı seviyom ama bu kitabısını duymadım ama okurum sevdim konuyu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanıtım size bir fikir verdi ise ne mutlu bana. Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Evlendiler mi nişan arifesinde mi ayrıldılar :) Biraz kafam karıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafa karışıklığını gidermek için kitabın tamamını okuyabilirsiniz. Çok teşekkürler.

      Sil
  5. Halit Ziya Uşaklıgil denilince akıllara hemen Aşkı Memnu ve Mai ve Siyah geliyor ama yazarın birçok eseri var tabii. Serveti Fünun neslini iyi anlamak için okunması gereken eserler. Teşekkürler tanıtım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de size katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. Mai ve Siyah'a başladım ben de... Umarım tamamlayabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda tamamlamanızı ve güzel blogunuzda tanıtımını yapmanızı beklerim. Çok teşekkürler Emine Hanım. Sevgilerle...

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.