Kelleci Memet - EĞİTİM PINARI

Kelleci Memet



Kelleci Memet Romani, Kemal Tahir
Kelleci Memet


Kemal Tahir
,  Kelleci Memet isimli eserinde Anadolu’nun yoksul ve gariban insanlarının yaşamını ele almaya çalışmıştır. Eser bu yönü ile köy romanları arasında yerini almıştır. Osman Ağa karısı ölünce Ümmühan isminde genç ve güzel bir kadınla evlenmiştir. Ümmühan  gelirken yanında Cemile isminde güzeller güzeli bir kız getirir. Kelleci Memet ise bu ailenin yanında çalışmakta ve Cemile’yi sevmektedir. Ev halkı arasında Memet ile Cemile’nin evlendirilmesi konuşulur.  Memet bu olanlardan çok mutlu olmuştur.

Memet bostan beklerken Cemile ona yemek getirir ve evde olup biteni anlatır.  Memet duyduklarından dolayı çok mutlu olur. Nasılsa evlilikleri kesinleşmiş olduğundan Cemile’yi yakınlardaki mağaraya götürerek orada nitelikli birliktelik? yaşarlar.

Bu arada Osman Ağa Kelleci Memet’e karşı çok asabi davranmaya başlar.  Memet bu olayın sebebini araştırdığında Osman Ağa’nın mağarada yaşananlardan haberdar olduğunu ve bundan dolayı çok sinirli olduğunu anlar.  Aslında Osman Ağa da Cemile’yi gizliden gizliye sevmektedir.Olanları öğrenen Ümmühan, Osman Ağa’nın öldürebileceği konusunda Kelleci Mehmet’i uyarır hatta Memet’i Osman Ağa’yı öldürmesi konusunda kışkırtır.

Kelleci Memet ve Osman Ağa bir gün ormana odun kesmeye giderler. İşleri bittikten sonra Osman Ağa ağaçta asılı duran silahını Memet’den ister. Memet Osman Ağa’ya tüfeğini verirken tüfeğin ateşlenmeye hazır bir şekilde durduğunu fark etmez. Tüfek kazara patlar ve Osman Ağa ölür. Altı yıl hüküm giyen Kelleci Memet Cezasını çekmek üzere Çankırı hapishanesine konulur.

Kelleci Memet, hapishanede  Meydancı Recep ile güreşe tutuşur ve güreşi kazanır. Kelleci Memet’in güreşe karşı kabiliyetinin olduğunu fark eden gardiyan onun çalışmasını ve güreşçi olmasını tavsiye eder. Fakat  Memet güreşi sevmediğini; okumaya karşı çok ilgisinin olduğunu söyler.
Kelleci Memet ziyarete gelen yakınlarından Sevgilisi Cemile’nin Yusuf ile evlendiğini öğrenir. Yusuf’un yaptıkları yetmiyormuş gibi bir de Mehmet’in sevgilisini elinden almıştır.

Bu olaylara öfkelenen Kelleci Memet Nezir adındaki mahkumun tenekecilik makasını yanına alarak hapishaneden kaçmıştır.
Kemal Tahir, Kelleci Memet isimli eserinde kader mahkumlarının çektiği çileleri gayet güzel bir şekilde anlatmıştır.

Görseller:ithaki.com.tr

Kelleci Memet Kelleci Memet Reviewed by EĞİTİM PINARI on Temmuz 17, 2019 Rating: 5

20 yorum:

  1. Kemal Tahir'in Esir Şehir Üçlemesi, Yorgun Savaşcı, Devlet Ana ... derken ben bu eserini hiç duymamışım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kısa tanıtım size faydalı olmuştur o halde çok teşekkürler.

      Sil
  2. sizin kitap tanıtımlarınız eski türk filmi tadında oluyor bayılıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bana kitap tanıtımlarımı beğenen bir okuyucum oldu. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. insanın eline alıp okuyası geliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu güzel yorumunuzdan tanıtımı beğendiğinizi düşünebilir miyim? Çok teşekkürler.

      Sil
  4. bu yazar çok ilginç yaa. hiç amerikaya gitmeden, amerikada geçen polisiyeler yazıyormuş. mayk hammer romanları. önüne niyork haritasını koyup yazıyormuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz şeyleri hiç duymamıştım; yeni bir bilgi oldu benim için çok teşekkürler.

      Sil
  5. Kitap tanıtımlarınızı sıkılmadan okumayı sevenlere beni de ekleyebilirsiniz🙋🏻‍♀️😁
    Sevgiler☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, Büşra Hanım yorumunuz çok güzeldi. sevgiler...

      Sil
  6. Kemal Tahir sevdiğim bir yazar. Devlet Ana'yı okumuştum. Köy romanlarını severim. İncelemenizden anladığım kadarıyla yazar köy ortamını başarılı şekilde yorumlamış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de yazar köy yaşantısını çok iyi yansıtan yazarlar arasındadır. Tespitlerinize katılıyorum. Çok teşekkürler.

      Sil
  7. Bu kitabı duymamıştım. Güzel bir kitaba benziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok güzel bir kitaptır. Çok teşekkürler.

      Sil
  8. Yazarın bu kitabını duymamıştım. konusu bir hayli tanıdık olsa da dönemin sorunlarına ışık tutması bakımından keyifli bir okuma olur diye düşünüyorum. paylaşımınıza teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dönem romanlarının konuları genelde bir birlerine benzemektedir. Bence de keyifli bir okuma olur Emine Hanım. Çok teşekkürler.

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Gerçekten de çok değerli bir yazarımızdır, çok teşekkürler.

      Sil
  10. Kemal Tahir okumadım, bilgi sahibi oldum, çok teşekkürler. Yazılarının sonundaki bitirici cümlelerin çok iyi: " Kelleci Memet bu eserinde kader mahkumlarının çektiği çileleri anlatıyor."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, değerli yorumlarınızla bloguma renk katmaktasınız.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.