Çocuklarımıza öğretmemiz Gereken Nezaket Kuralları - EĞİTİM PINARI

Çocuklarımıza öğretmemiz Gereken Nezaket Kuralları

nezaket kurallari, gorgu kurallari, muaseret kurallari
Çocuklarımıza öğretmemiz Gereken Nezaket Kuralları

Sevgili https://fatihpinarca.blogspot.com/ okuyucuları, bu yazımda çocuklara öğretmemiz gereken nezaket kurallarından bahsetmek istiyorum. Bu konuda çeşitli kaynaklar var ve o kaynaklarda 25-30 kuraldan bahsediliyor.

Ben ise az olsun, öz olsun mantığındayım. Çünkü bazen çocuklarımıza çok şey verelim derken hiçbir şey veremediğimiz de oluyor. Bu sebeple günlük hayatta  en çok kullanılan nezaket kurallarından bahsetmek istiyorum. Bu kuralları çocuğunu seven her insanın zaman kaybetmeden öğretmesi konusunda da şiddetle uyarıyorum.(Çocuğunu kim sevmez ki?)

Çocuklarımıza öğretmemiz gereken nezaket kuralları çocuklar için hava gibi su gibi önemlidir. Çünkü bu kuralları öğrenmeyen çocuklar insanlarla gerektiği gibi iletişim kuramazlar. Bu durum ise çocuklarımızın ilerleyen yaşlarda sayısız psikolojik sorunlar yaşamasına sebep olur.

Çocuklarına gerekli nezaket kurallarını öğretemeyen ebeveynler çocuklarını adeta kanatsız kuş misali ortada bırakmış sayılabilirler. Bu sebeple aşağıda sıralamaya gayret göstereceğim nezaket kurallarını çocuklarımıza eksiksiz öğretmeye çalışmalıyız.

Çocuklarımıza öğretmemiz Gereken Nezaket Kuralları
-         Lütfen kelimesini kullanmak. İnsan ilişkilerinde lütfen kelimesi adeta altın anahtar niteliğinde mucize bir kelimedir. Çocuklarımıza insanlardan bir şeyler isterken lütfen kelimesi ile istemesi gerektiğini öğretmeliyiz.

-         Teşekkür ederim kelimesini kullanmak. Çok önemli kelimelerden birisi de budur. İnsanlardan bir iyilik gördükten sonra şükranlarımızı bildirmek ve onlara teşekkür etmek çok önemlidir. Çocuklarımıza teşekkür ederim cümlesini öğretmeliyiz.

-         Af edersiniz kelimesini, gerektiğinde özür dilemesi gerektiğini öğretmek.  Mucize niteliğinde diyebileceğimiz kelimelerden birisi de af edersiniz kelimesidir. Hatalı olduğumuz durumlarda insanlara af edersiniz demeli ve bu kelimeyi çocuklarımıza öğretmeliyiz.

-         Nasılsın sorusuna uygun cevap vermek. Bazen evimize gelen misafirler çocuklarımıza ‘nasılsın’ diye hal hatır sorabilirler. Böyle durumlarda çocuklarımıza ‘iyiyim teşekkürler, siz nasılsınız?’ şeklinde cevap verebilme becerisi kazandırmalıyız.

-         Eve gelen misafirlere hoş geldiniz demek. Her kural önemlidir ancak bana göre bu kural diğerlerinden biraz daha önemlidir. Çünkü eve gelen misafirlere ‘hoş geldiniz’ diyerek iletişim kurmayan çocuklar odalarına çekilerek ortamdan soyutlanmakta ve adeta insanlardan saklanmaktadır. Evimize gelen misafirlere hoş geldiniz demek onlarla sağlıklı iletişimin kurmanın başlangıcıdır.

-         Başka bir yere girmek durumunda kalırsa kapı çalarak girmek. Önemli nezaket kurallarından birisi de budur. Çocuklarımız başka bir ortama kapı çalarak girmeyi küçük yaşlarda öğrenmelidir.

-         Güzel ve nazik konuşmak. İnsanlarla iletişim halinde iken kullandığımız güzel kelimelerin insanları güzelleştirdiğini; kaba ve çirkin kelimelerin de insanları çirkinleştirdiğini çocuklarımıza anlatmalı ve onların iletişimde bulundukları insanlara güzel kelimelerle konuşmalarını sağlamalıyız.

-         Öksürme ve hapşırma durumlarında af dilemek. Öksürme ve hapşırma hayatımızın bir gerçeğidir. Böyle durumlarda ağzımızı kapatmayı, ve insanlardan af dilemeyi öğretmeliyiz.

Sevgili okurlar, çocuklarımıza öğretmemiz gereken nezaket kuralları burada benim bahsettiğim kurallardan çok fazladır. Ben özellikle kendimce çok önemli gördüğüm kuralları burada sıralamaya gayret gösterdim. Amacım nezaket kurallarının önemine dikkat çekmekti. Nezaket kurallarının çocuklarımıza gerektiği gibi öğretilmemesi onların bir ömür boyu iletişim özürlü insanlar olarak yaşamalarına sebep olabilir.

Çocuklarımıza öğretmemiz gereken nezaket kuralları  konusunda küçük bir hatırlatmada bulunmakta fayda vardır diye düşünüyorum. Çocuklarımıza nezaket kurallarını öğretirken uygulamamız gereken en önemli yöntem onlara örnek olmaktır. Bu konuda çocukları zorlamak bazı durumlarda ters tepebilir ve faydadan çok zarar verebilir. Yetişkinler çocuklarına yeterli derecede örnek olabilirler ise çok fazla kural anlatmaya gerek kalmayabilir.

Görseller: Google görseller
Çocuklarımıza öğretmemiz Gereken Nezaket Kuralları Çocuklarımıza öğretmemiz Gereken Nezaket Kuralları Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ocak 28, 2019 Rating: 5

22 yorum:

  1. yine güzel bir yaz fatih bey.bravo.öğrencilerimde gözlemlediğim en olumsuz davranışlardan biri ister öğretmeni ister arkadaşı olsun konuşan iki kişi arasına hop giriveriyorlar.ikinciside dokunmadan ve hatta çoğunlukla birbirlerini dürtükleyip vurmadan konuşamamaları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler yorumunuzla bana destek olduğunuz için.

      Sil
  2. Nezaket kurallarına eklenecek çok şey var ki en başlı başlı olanlarını beli yapmayanlar var. Ben çok uğraşıyorum. Siz iyi bir şey öğretiyorsunuz ama okulda çocuğunuz kötü şeyler görüyor ve hemen ona meyilli oluyor. tüm anne ve babalar dikkatli olsa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de çevre faktörü çok önemlidir. Ancak biz yine de üzerimize düşeni yapmak için çaba sarf etmeliyiz. Teşekkürler.

      Sil
  3. Tabi en önemli şey, her zaman olduğu gibi bu kuralları ebeveynler olarak bizim bu kurallara uyuyor ve kullanıyor olmamız. Çocuk zaten görerek bir çok şeyi alır, sonra da detaylar için minik minik bu kuralları anlatabiliriz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Elinize kaleminze sağlık hocam

    YanıtlaSil
  5. Çocuklarımın nezaket kurallarını öğrenmesi ve uygulaması konusunda çok dikkat ediyorum. Çünkü yeni nesil biz yönlendirmezsek eğer çok farklı düşünüyor.
    Yazdıklarınıza ilaveten benimde çok önem verdiğim bir kuralı eklemek isterim izninizle
    Evimize biri geldiği zaman (büyük yada küçük)herkesin kapıda karşılaması ve giderken de aynı şekilde yolcu etmesidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin uygulamanız da takdir edilmesi gereken çok güzel bir uygulamadır. Teşekkürler.

      Sil
  6. Birçok önerinize katılıyorum ve haklı buluyorum; ama şunu eklemeden geçemeyeceğim. Bazı çocuklar "özür dilerim arsızı" olmuş durumdalar. Aile bu durumu desteklediği için çocuk bunu kaçış yolu olarak görüyor. Ne yaparsa yapsın bir özür dilerimle durumdan kurtulamayacağını da öğrenmesi gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki her alanda olduğu gibi bu alanda da istismarcılar olabilir, teşekkürler.

      Sil
  7. Fatih hocam, sadece son maddede belirttiğiniz konu ile ilgili, öksürmek ve hapşırma durumlarında ağzımızı kapamalıyız tamam ama af dilemek fazla gibi geldi bana. Başkasını rahatsız edecek şekilde gerçekleşirse o nokta da özür dilenebilir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşlerinize saygı duyuyorum. Teşekkürler.

      Sil
  8. Kaleminize sağlık. harika bir yazı. söylemek istediklerimi neredeyse toparlamışsınız. Müsadenizle linki okul grubumda paylaşmak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müsade ne demek Emine Hanım! yazılarımı paylaşmanızdan dolayı şeref duyarım. Çok teşekkürler.

      Sil
  9. Nezaket kurallarını öğretirken örnek olmak altın kural. Çocuklar biz ne yaparsak onu yapıyorlar.. Bazen de şaşırtabiliyorlar tabi. Öğrenmemiş, görmemiş oldukları şeyleri de yaptıkları oluyor. O da çocukluğun doğası demek ki.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Çocuklarımıza öğretmemiz gereken nezaket kuralları başlıklı yazıma yapmış olduğunuz değerli yorum için.

      Sil
  10. Mukemmek bir yazi olmus.tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizlere çok teşekkür ederim, Fusun Hanım, yorum ve ziyaretiniz için.

      Sil
  11. Ben zaten sizi takip ediyor muşum çocuk yetiştirmek gerçekten zor bizim aynamız onlar bu kuralları ancak yaşayarak öğrenebilirler biz bu şekilde davranmalıyız ki onlarda öyle davransınlar bana sormak istediğiniz sorular var sanırım mailim kelebeketkisi39@gmail.com sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim katkılarınızdan dolayı.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.