Çocuğunuzda Erteleme Hastalığı mı Var? - EĞİTİM PINARI

Çocuğunuzda Erteleme Hastalığı mı Var?



erteleme hastaligi, erteleme hastaligi nedir, erteleme hastaliginin caresi
Çocuğunuzda Erteleme Hastalığı mı Var?



Çocuğunuz yapılması gereken işlerini yapmıyor; sürekli erteliyor mu? Ödevlerini son güne bırakarak daha sonra da yetiştiremeyeceğim kaygısı ile sancılanıyor mu? Ertelediği işler yüzünden hem sizi hem de kendisini huzursuz mu ediyor? O halde çocuğunuzda erteleme hastalığı var.

Bu durumda Erteleme hastalığına karşı yapmanız gerekenleri anlattığım yazımı dikkatlice okumanızda fayda vardır.

·      Başlatın. Erteleme hastalığından kurtulmanın ilk aşaması yapılması gereken işlere başlayabilmektir. Bu konuda çocuklarınızın harekete geçmelerini bekleyecek olursanız çok bekleyebilirsiniz.  Bir işe başlayan kişi o işi bitirme konusunda kendisini baskı altında hisseder. Bu sebeple çocuğunuzu hem sözel olarak hem de küçük hediyelerle işe başlaması konusunda teşvik edin.

·       Çocuklarınıza günlük hedefler belirleyin ve bu hedefleri gerçekleştirmeleri halinde onları ödüllendirin. Çocuklarınıza yapmaları gereken konularda günlük hedefler belirleyin. Ancak bu konuda ilk başlarda hedeflerin fazla yorucu olmamasına dikkat edin. Hedeflerini gerçekleştirdiklerinde de onları küçük hediyelerle ödüllendirin.

·       Çalışma ve eğlenme vakitlerini programlayın. Çocuklar uzun süre çalışamazlar ve hemen sıkılırlar. Bu durumu önlemek için çocuklarımıza 20 dakika çalışma, 5 dakika eğlenme gibi bir takvim belirleyin ve gün içinde bu şekilde bir alışkanlık geliştirmelerine yardımcı olun.

·       Çocuklarınızla birlikte belirlediğiniz hedefleri yakın çevrenize duyurun. İnsanlar üzerinde çevre baskısı önemlidir. Çocuklarınızın hedeflerinden yakın çevrenizi de haberdar ederseniz bu durumda çocuklarınız yapmaları gerekenleri daha iyi yapacaklardır.

·       Çeldiricileri yok edin. Çocuklarınızın görevlerini ertelemelerinin bir nedeni de onları çeldiren teknolojik aletler olabilir. Çocuklarınızla belirli bir program yaparken cep telefonu, bilgisayar oyunları vb. gibi çeldiricileri çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlere kaldırın. Böylelikle çocuklarınız yapmaları gerekenlere odaklanabileceklerdir.

 Görseller: Google görseller


Çocuğunuzda Erteleme Hastalığı mı Var? Çocuğunuzda Erteleme Hastalığı mı Var? Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ocak 01, 2019 Rating: 5

32 yorum:

  1. Güzel yazı. Hep duyuyoruz anne babalardan bu konudaki yakınmaları. Çocukların da hallerini görüyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Benimkilerde küçükken pek yoktu da ,yirmilere geldiler şimdi var😊 Son dakikacı davranışlara bayılıyorlar.Önerileriniz çok güzel .Ben de özellikle bu telefon ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerin sadece çocukları değil insanları çok oyaladığını ve yapması gerekenleri ötelediklerini gözlemliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Çocukların hayatındaki celdiriciler o kadar çoğaldı ki..Tv bilgisayar.tablet ..
    Ailelere çok iş dusuyor

    YanıtlaSil
  4. Çocukken başlayan bu ertelemeler ilerleyen yaşlarda da devam ediyor (kendimden biliyorum) acil önlem alınması gereken bir durum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Henüz yaşı itibariyle ertelemeli işler yok ama her cuma verilen iki yaprak ödevi hemen yapma alışkanlığını geliştirdik şükür tatil bana kaldı di mi anneee nidalarıyla geliyor ödev tabi bunu ilkokulda göreceğiz ne olacak durum , erteleme değil de dikkat kolay dağılıyor bir şey yapmaya başlıyor mesela ama geçerken başka bir oyuncak görürse yapıyor olduğunu bırakıp gelenden devam ediyor 😂😂😂 yaşına hastır belki herşeyle aynı anda oynamaktan leyif alıyor 😊

    YanıtlaSil
  6. erteleme hastalığı olan çocuğu başlatmak aşaması bence çok önemli. Bu aşamada çocuğu teşvik etmek gerçekten önemli. Belki sadece biraz desteğe ihtiyacı vardır.. Birlikte başlamak da cesaret verebilir.. her gün sizden faydalı bilgiler öğreniyorum. Bilgilerimi pekiştiriyorum. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bana, güzel insanlara faydalı olabildiysem.

      Sil
  7. Çok güzel fikirler vermişsiniz, çocuğu olan-olacak olan kişiler için ışık niteliğinde. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, umarım faydalı olabilmişimdir.

      Sil
  8. Fatih hocam benim kız bazen erteliyor bende üstüne gitmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki, üstüne gitmeyin ancak yukarıda bahsettiğim yöntemleri de uygulamaya çalışın bence.

      Sil
  9. Cocuk yetistirmek hem kolay hem zor. İlgi gerekiyor oncelikle. Hayatina onu dahil etmek gerekiyor. Ama bazi aileler temel ihtiyaclari karsilayayim gerisi kalsin diyebiliyor. Sessiz dursun da tv izlesin mantiginda. Bu da sanirim egitimsizlikten. Boyle yazilar ve ailelerin bilinclenmesi faydali olacaktir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım insanlara küçük de olsa bir katkımız olur teşekkürler.

      Sil
  10. Küçük ödüllerle teşvik etme ve planlama yapma en etkili yollar bana göre. Teşekkürler bu faydalı yazı için :)

    YanıtlaSil
  11. Çok faydalı bir yazı olmuş bu konulara mutlaka önem vermek gerekir.

    YanıtlaSil
  12. Çocuğum yok ama bende de erteleme sorunu var. Biraz olsun etki eder umarım .

    YanıtlaSil
  13. Güzel yöntemler var, teşekkürler. Gerçi erteleme sorunu büyük küçük herkeste var:)) Galiba minimuma indirmekten başlamak lazım.

    YanıtlaSil
  14. Bilgilendirici bir içerik olmuş erteleme hastalığı toplum olarak hepimizde var bende özellikle çok fazla :) demek ki kendimiz ödüllendirmemiz gerekiyor ben kendime bi kahve yapayım öyleyse :)

    YanıtlaSil
  15. Erteleme hastalığı bende de var. :) Ama erteleyip bir işi yapmadığımda içim içimi yiyor ve geç de olsa kalkıp mutlaka yapıyorum. O sırada da kendimle savaş veriyorum. Berbat bir huy hiç tavsiye etmem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorumluluk bilinci olan insanların içi içini yer bundan dolayı kendinizi kutlayabilirsiniz.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.