Çocuk Yetiştirmek İstiyorsan Çocuk yetiştirmekten Vazgeç - EĞİTİM PINARI

Çocuk Yetiştirmek İstiyorsan Çocuk yetiştirmekten Vazgeç


cocuk yetistirme, cocuk egitimi, insan yetistirmek
Çocuk Yetiştirme Yöntemleri



Sevgili okurlar, çocuk yetiştirme konusunda sayısız yazılar yazılmaktadır. Ben de bu konudaki fikirlerimi sizlere arz etmeye çalışmıştım. Ancak bu konu geniş kapsamlı bir konu olduğundan bundan sonraki zamanlarda da bu konu ile alakalı yazılar yazmaya çalışacağım. Bu yazımda çocuk yetiştirme konusunda farklı bir bakış açısı sunmaya gayret ettim. 
Yanlış duymadınız çocuk yetiştirmek istiyorsan çocuk yetiştirmekten vaz geç; insan yetiştir. Çocuk yetiştirme tabiri bilerek mi bu şekilde kullanılmaktadır, yoksa bilinçsiz olarak mı? Bilemiyorum. Ebeveynlerin yapmaya çalıştığı şey aslında çocuk yetiştirmek değil; insan yetiştirmektir. Çocuğumuz nihayetinde yetişkin bir insan adayıdır ve aslında bizler çocuk değil, insan yetiştiriyoruz. 
Kavun yetiştirmek isteyen kişiler için kavun yetiştiricisi diyoruz, kelek yetiştiricisi değil. Bizler çocuk değil insan yetiştirmeliyiz. İnsan yetiştirmek için çocuklarımıza insan gibi davranmalıyız. Bundan dolayı diyorum; çocuk yetiştirmek istiyorsan çocuk yetiştirmekten vaz geç diye. Evet Çocuklarımızı ileriye dönük her türlü becerilerle yetiştirebilmek için onları öncelikle çocuk gibi görmekten vaz geçerek insan olarak görmeliyiz.
Osmanlı zamanında atalarımız çocuklarına ileride hangi meslekleri kazandırmak istiyorsa o şekilde hitap ederlermiş. Mesela bir aile çocuklarının öğretmen olmasını istiyorsa daha küçük yaşta çocuklarına öğretmen/muallim bey diye hitap edermiş. Bu yaklaşım bile ecdadımızın ufkunun ne kadar geniş olduğunu göstermeye yeter.
Yetişkinler yavrularını çocuk olarak gördükleri için çocuk yetiştirme konusunda gerekli başarıyı sağlayamıyorlar. Çocuklarımızı her zaman küçük görüyoruz (hem gerçek anlamda hem de mecazi anlamda), onları önemsemiyoruz, fikirlerine değer vermiyoruz. Bir ortama girdiğimizde bütün yetişkinlerle selamlaşıp tokalaştığımız halde çocuklarımızı atlayabiliyoruz. Oysa Peygamber Efendimizin kuşu ölen bir çocuğa taziyeye gittiğini kitaplardan okumaktayız.
Bundan dolayı yetişkinler çocukları, çocuk gibi değil de yetişkin bireyler olarak görmelidir. Yukarıda bahsetmeye çalıştığım bakış açısına uygun olarak çocuklarımızı ilerleyen yaşlarda nasıl görmek istiyorsak onlara o şekilde davranmalıyız.
Çocuklarımızın büyüdüklerinde kibar bir insan olmalarını hayal ediyorsak, daha şimdiden onlara kibar bir şekilde davranmalı; tüm selamlaşma, rica cümlelerini öğretmeliyiz. Çocuklarımızın düşünceli insanlar olmasını istiyorsak onlara düşünceli davranmalı, hal hatır sormalı ve düşünceli insan tavırlarını içselleştirmelerini sağlamalıyız.
hayalimizdeki ideal insan tiplemesi nasıl ise, çocuklarımızı öyle kabul ederek öyle davranmalıyız. Kısacası onları adam yerine koymalı ve adam gibi davranmalıyız. Böyle bir bakış açısı çocuklarımızın değerli insanlar olarak yetişmelerine katkıda bulunacaktır.
Çocuklarımızın istediğimiz gibi yetişmesi de çocuk yetiştirme fikrinden bir adım ötesine terfi ederek insan yetiştirme çabasına girmemiz halinde mümkün olabilmektedir. Kısacası çocuk yetiştirmek istiyorsan; çocuk yetiştirmekten vaz geç: insan yetiştir, geleceğin nitelikli insanlarını yetiştir.
Görseller: https://unsplash.com/

Çocuk Yetiştirmek İstiyorsan Çocuk yetiştirmekten Vazgeç Çocuk Yetiştirmek İstiyorsan Çocuk yetiştirmekten Vazgeç Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 04, 2018 Rating: 5

6 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Geleceğin büyüklerini yetiştirirken insan yetiştirdiğimizi unutuyoruz bazen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Öyle güzel yorumlar yapıyorsunuz ki, inanın yorumlarınızdan çok seyler öğreniyorum. Teşekkürler.

      Sil
  2. Hocam son zamanlarda hertürlü bilgiye ulaşım kolaylaşmasına ragmen çocuklarımızın yetişmesi o kadar muamma
    Keşke insan yetiştirebilsek detaylı bilgileriniz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de sizin endişelerinize katılmaktayım. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Eskiye göre bugün gelinen nokta yine iyi sayılır. Aileler, çocuklarına önem veriyorlar. Çocuk yetiştiriyorum derken maksatları dediğinizden farklı değildir herhalde. Ancak, bu şekilde uyarıda bulunmak da iyi olmuş. Dünyanın en zor işi ebeveyn olmak. İyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebeveynlik hakkındaki sözlerinize sonuna kadar katılmaktayım Rabia Hanım. Yorum ve ziyaret için çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.