Başarılı Olmak İçin Başarısız Ol - EĞİTİM PINARI

Başarılı Olmak İçin Başarısız Ol


basari, basarisizlik
Başarılı Olmak İçin Başarısız Ol



Günümüzde başarı ve başarısızlık kavramları pek çok alanda önemini hissettirmektedir. Eğitim kurumlarında bu kavramlarla ilgili farkındalık oluşturmak bazı durumlarda öğrencilere fayda yerine zarar bile verebilir. Asıl olan öğrencilerimizi imkanlar elverdiği oranda kriterlere fazla takılmadan eğitmektir. Çünkü en güzel eğitim hissettirmeden yapılan eğitimdir.

Eğitimciler başarı ve başarısızlık kavramlarına data olarak bakmaktan çok bu kavramların pedagojik yönleri ile ilgilenmeyi daha işlevsel bulurlar. Sadece sonuçlara odaklanmak eğitimcileri tatmin etmez. Eğitimci, başarının ve başarısızlığın oluşum ve gelişim aşamalarını her yönden incelemek ve bunlardan ileriye dönük stratejiler üretmeyi hedeflemektedir.

Eğitim sistemimizin nihai amacı başarılı öğrenci yetiştirmektir. Eğitim öğretim faaliyetlerinin kalitesinden büyük oranda sorumlu tutulan öğretmenler de başarılı öğrenci yetiştirme amacını gerçekleştirmek için çaba sarf etmektedirler.

Başarılı öğrenci yetiştirme çabası bir yere kadar anlaşılır bir çabadır ancak eğitimciler her duruma farklı bir açıdan bakabilme esnekliğini gösterebilmelidir. Başarılı öğrenci yetiştirme çabasının belki de uzun vadede birçok öğrenciyi başarısızlığa da ittiğini gözden kaçırmamak gerekir.

Sınıf okutan öğretmenler çok iyi bilir; yazmayı yeni öğrenen öğrenciler yazısının çirkin olabileceğini düşünerek yazı yazmaktan bile kaçınabilirler. Böyle öğrencileri endişeye sevk eden şey ailelerin veya öğretmenlerin bu öğrencilerden çok güzel bir yazı beklemesidir. Böyle mükemmeliyetçi bir beklenti öğrenciler üzerinde psikolojik bir baskı oluşturmaktadır. İşte bu baskı öğrencilere başarı yerine başarısızlık yaşatmaktadır.

Öğrencilerin başarılı bir eğitim öğretim yapabilmeleri onlar üzerindeki başarı beklentilerinden vazgeçerek başarısızlığın da hayatın olağan bir parçası olduğunu kavramaları halinde mümkündür. Yani öğrenci şunu çok iyi bilmelidir ki, başarılı oluncaya kadar yüzlerce belki de binlerce başarısızlık yaşayacaktır. Yaşadığı bu başarısızlık deneyimleri en sonunda başarıyı getirecektir.

Burada çok ince bir ayrıntıya dikkat çekmekte fayda vardır. Benim vurgulamaya çalıştığım şey başarıyı yaşamak için başarısızlığı baştan kabullenmek gerekir gibi bir bakış açısı değildir. Evet bu bakış açısı zaten tartışmaya mahal vermeyecek şekilde doğru bir görüştür.

Benim özellikle vurgulamak istediğim bir görüşten çok bir yöntemin uygulanmasıdır. Daha açık bir şekilde ifade etmem gerekirse, bir öğretmenin ‘’Çocuklar sizlerle doğal yazı çalışması yapacağız, herkes kendisini zorlamadan içinden geldiği gibi yazsın.’’ Diyerek çocukları güzel yazı yazma sıkıntısından kurtarmasını ve her öğrencinin yazısının doğal olduğunu vurgulamasını, öğrencilerin yazısı nasıl ise onu yazmasını beklemesini anlatmaya çalışmaktayım. Zaten öğrenci ilerleyen zamanlarda ve pratik yaptıça kendi yazısını standartlara uydurmaya gayret gösterecektir.

Öğrenci kendisini güzel yazma baskısından kurtardığı anda kendi olmayı başaracak; bu doğallık ise ona ilerleyen günlerde başarıyı getirecektir. Yani öğrenci başarılı olmak için başarısız ol görüşünü bizzat yaşayarak hayatına tatbik edecektir. Kısacası başarısızlığı da başarı kadar sevimli bulmayan öğrencinin gerçek başarıyı elde etmesi mümkün değildir.

Görseller: https://unsplash.com/


Başarılı Olmak İçin Başarısız Ol Başarılı Olmak İçin Başarısız Ol Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 08, 2018 Rating: 5

16 yorum:

  1. Fatih bey yazıyı bir solukta okudum "yenilgiler içinden galibiyet çıkarmak"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Gerçekten de tespitleriniz çok yarinde.

      Sil
  2. Maalesef günümüzde anne babaların başarısızlığa tahammülü yok. Bugün birçok okul öncesi kurumda (özel) daha dört yaşında iken çocuklar yazı çalışması yapıyorlar. Ne yazık. Anne babalar ilkokula başlayana kadar harfleri yazabilmesini istiyorlar.Ve tabiki bu konu uzar gider çünkü örnekler çok çeşitli. Ben çocuklarımız için çok üzülüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Başarısız olma korkusu maalesef çocuklarımızı zehirlemektedir. Çocuklar başarılı olmak için önce başarısız olmalı ve başarısız olma korkusundan kurtulmalıdırlar.

      Sil
  3. Başarıya ulaşmak için başarısızlıklarımızdan ders çıkarmamız gerekiyor. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, yorumlarınızla beni desteklediğiniz için.

      Sil
  4. Öyle bir yargı var ki insanlarda başarısızlık kötü bir şeymiş gibi. Halbuki yürümeyi öğrenmek için bile defalarca kez düşmemiz gerekiyor. Geçenlerde AliExpress'in kurucusunun başarısızlıklarını anlattığı bir videoyu izlemiştim. Önemli olan başarısız olmak değil, o başarısızlıktan ders çıkarıp yoluna devam etmek bence :)

    YanıtlaSil
  5. Blogunuzu gezdim çok yararlı bilgiler var. Yolunuz açık olsun.
    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  6. mukemmel bir yazi , gozumu kirpmadan okudum ellerinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. yazımı beğenmeniz çok güzel bir duygu.

      Sil
  7. Sanırım böyle pişiyor insan hayatta

    YanıtlaSil
  8. Zaten çok temel bir kural var sürekli başarılı oluyorsanız hiç risk almıyorsunuz demektir. Bu nedenle kesinlikle büyük başarılara ulaşmak için risk almalı ve kaybetmeyi bunun sonucunda da sabretmeyi öğrenmeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli tespitler için çok teşekkürler Ali Bey.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.