Zeki Çocuk Yetiştirme Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Zeki Çocuk Yetiştirme Yöntemleri


zeka, anne baba, ebeveyn
 Zeki Çocuk Yetiştirme Yöntemleri



Ultra Süper Zeki Çocuk Yetiştirme Yöntemleri
Sevgili okurlar, bu yazımızda sizlere ultra süper zeki çocuk yetiştirme yöntemlerinden bahsetmek istiyorum. Zeki çocuk yetiştirme her anne babanın hayallerinden birisidir. Ancak bir konuya dikkat çekmekte fayda vardır ki, zeki çocuk yetiştirme maliyetli bir iştir. Zeki çocuklar uysal çocuklar gibi kolay değil, zor çocuklardır. Zeki çocukları yetiştirmek sabır, gayret biraz da tahammül ister. 
Her şeye rağmen zeki çocuk yetiştirmek isteyen aileler için bu yazımızda zeki çocuk yetiştirme yöntemlerinden bahsetmeye çalışacağız. Yazımızın sonunda da ultra zeki çocuk yetiştirme formülünü anlatmaya gayret edeceğiz. Zeki çocuk yetiştirme yöntemleri şunlardır:
1-   Oyun oynamak: Zeki çocuk yetiştirmenin temeli bebeklik döneminde atılmaktadır. Çocuklarının zeki yetişmesini isteyen aileler daha bebeklik döneminde çocuklarına zaman ayırmalı ve  onlarla oyun oynamalıdır.
2-   Konuşmak: Çoğu ailenin yaptığı yanlış çocukları ile yeterince konuşmamaktır. Oysa çocuklarımızla küçük yaşlarda konuşmak onların fikirlerini sormak zeka gelişimi açısından çok önemlidir.
3-   Sabır göstermek: Çocuklarımız çevreyi kırıp dökerek tanırlar. Onların açmış oldukları iş yüküne sabretmek ve uğraşılarında onlara tahammül etmek zeka gelişimi adına çok faydalıdır.
4-   Olumlu davranışları takdir etmek: Çocuklarımızda kalıcı olmasını istediğimiz olumlu davranışları fırsat buldukça takdir etmeli, beklediğimiz güzel davranışlar konusunda da teşvik etmeliyiz.
5-   Kuralları dostça anlatmak: Çocukları azarlamak ve beklenen davranışları bu şekilde öğretmeye çalışmak davranış gelişimi adında en verimsiz yöntemdir. Çocuklarımızın istediğimiz gibi davranmalarını istiyorsak onlara kuralları dostça anlatmalıyız.
6-   Kitap okumak: Çocukların zeka gelişiminde kitap okumak çok önemlidir. Çocuklarımıza erdemleri anlatan hikaye ve masal kitaplarını okumalıyız. Hatta yarım bırakılmış hikayeleri tamamlatmaya çalışmak hayal güçlerinin zenginleşmesi adına çok faydalıdır.
7-   Disipline olmaları için gerektiğinde küçük cezalar vermek: Ceza konusunu fazla abartmadan ve çocuklarımızın ruh sağlığında olumsuz etkilere sebep olmadan onlara çok küçük mahrumiyetler yaşatmalı ve çocuklarımızı kurallara uymaya alıştırmalıyız.
8-   Sevgi dolu bir aile ortamı oluşturmak: Prensip olarak en sonra söyleyeceğimi en önce söylerim ancak bu yazımızda en önemli maddeyi sona bıraktım. Zeki çocuk yetiştirme konusunda çok fazla yöntem araştırmanıza ve uygulamaya çalışmanıza gerek yok; çocuklarınızın zeki çocuklar olarak yetişmesini istiyorsanız onlara sevgi dolu bir aile ortamı oluşturmanız yeterlidir. Yapılan araştırmalar çocuklarımızın en fazla mutlu ortamlarda öğrendiklerini tescillemiştir. 
Yukarıda bahsedilen yöntemler gerçekten çok önemlidir. Ancak bunlardan en önemli olanı mutlu bir aile ortamıdır. Çocuklar anne babaları arasındaki en küçük bir huzursuzluğu bile sezmekte çok ustadır. 
Onların dünyasındaki iki önemli insan olan anne ve baba arasındaki tatsızlıklar çocukların hayata olan güvenlerini sarsar. Gelecek algılarını bozar. Hayallerini yerle bir eder. Böyle psikolojisi bozuk çocuklarda sağlıklı bir zeka gelişimi beklenemez. Bu sebeple anne babalar yaşadıkları her türlü sıkıntıya rağmen sabretmesini bilmeli ve yuvalarını cennete dönüştürmelidir. 
Çocuklarına cennet gibi bir aile ortamı sağlama becerisini geliştirebilen bilinçli aileler ultra zeki çocuk yetiştirme yöntemlerini hayata geçiremeseler bile zeki çocuk yetiştirme yöntemlerini hayata geçirmiş sayılabilirler. Çünkü zeka gelişiminde sevgi ağaçlara verilen can suyu gibidir.
Görseller: https://unsplash.com/
Zeki Çocuk Yetiştirme Yöntemleri  Zeki Çocuk Yetiştirme Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 28, 2018 Rating: 5

16 yorum:

  1. Her zaman söylerim çocuğun iyi olmasını, iyi bir yerlere gelmesini istiyorsanız ona çok güzel bir aile ortamı verin. Gerisi mutlaka gelecektir.

    YanıtlaSil
  2. Çocuklarla her daim ilgilenmek, onların gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Yoksa sussun oyalansın diye eline telefonu verip ya da televizyon karşısına oturtmak kesinlikle çözüm değil. Çocuk emek ister. Teşekkürler bu bilgiler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de size katılıyorum. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Kitap okumak kısmını biraz erteliyoruz bence. Çok güzel masallarımız, destanlarımız var. Eğitimci olarak düşününce kendini ifade edemediği için içine kapanan ve kapandıkça sosyalleşemeyen bir kısır dönüye hapsolan çocuklar var ki bu durumla karşılaştığımda çok üzülüyorum. Kitap okuyan beyinler gelişmekle kalmaz, kelimelerle dolu dolu dünyasında cümle kurmaktan korkmayan kendi oyunlarını kurabilen çocuklar olur.(Bilgisayar oyunlarına hapsolmayan) Güzel bir yazı olmuş, kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Çok önemli noktalara değinmişsin Fatih kardeşim. Çocuklarımız yarınlarımız umutlarımız. Sevgi ve güven ortamında yeşerip güzelleşiyorlar. Örselemeden onları geleceğe hazırlamak için çocuk yetiştirme konusunda daha bilinçli olabilmeliyiz. Emeğine yyüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler bu güzel değerlendirmelerinizden dolayı.

      Sil
  5. çocuklar ağaç gibi işte çok özen ve ilgi ister.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı kanaatteyim. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. Hepsine katılıyorum, bilgilendirici güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz ve blogumu ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  7. Kesinlikle bir çocuğun hayata dair öğreneceği ilk bilgiler aile ortamında öğrenilir. Aynı şekilde eğitim ilk önce ailede başlar. Bunu sağlayabilmenin yollarını çok başarılı bir şekilde anlatmışsınız emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz ve blogumu ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  8. Çocuğun kendi zeka faktörü de çok önemli tabii ki, biz sadece mevcut olanı artırmak, uygun şekilde yönlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz.
    Sevgi ve zeka ne kadar iç içe aslında değil mi?
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz ve sitemi ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.