Ödev Yapmayan Çocuklara Nasıl Yaklaşmalıyız? - EĞİTİM PINARI

Ödev Yapmayan Çocuklara Nasıl Yaklaşmalıyız?


ev ödevi, ögrenci, ögretmen
Ödev Yapmayan Çocuklara Nasıl Yaklaşmalıyız?


Çocuğun Ödev Yapmıyorsa Zorlama
Eğitim sistemimizin önemli tartışmalarından birisi de öğrencilerimize okul dışında yapmak üzere ödev vermenin gerekli olup olmadığı konusudur. Bu konudaki mevcut iki görüş taban tabana birbirine zıt durumdadır. Bir kısım eğitimci öğrencilerimize ödev vermenin çok faydalı olacağını savunurken bir kısmı da ödev vermeye gerek olmadığını, ödevlerin öğrencilerin sosyalleşmesini önlediğini, sürekli ödev yapan çocuklarımızın gezip oynamaktan mahrum kaldıklarını yani anı yaşayamadıklarını savunmaktadırlar.

Öğrencilerimize ödev vermenin gerekli olduğuna inanan eğitimcilerimiz öğrencilerimizin ödevler sayesinde öğrendiklerini, bilgilerin geçici bellekten kalıcı belleğe aktarılması için sürekli tekrar yapılması gerektiğini, öğrenilen bilgilerini tekrar edilmemesi halinde yüzde sekseninin unutulduğunu savunmakta, başarılı olmak için bol bol alıştırma yapmak gerektiğini vurgulamaktadırlar.

Öğrencilerimize ödev vermeyelim diyen eğitimcilerimiz ise, nasıl ki yetişkinlerin işlerini evlerine getirmelerini beklemiyorsak öğrencilerimiz de okulu eve taşımasınlar, ne öğrenecekler ise okulda öğrensinler, okul dışındaki zamanlarını da gezip tozmaya sosyal ilişkilere ayırsınlar. Öğrenmenin kalıcı hale gelmesi için gerekli tekrarı okulda yapsınlar. Öğrencilerimize kesinlikle ödev verilmesin, zaten gelişmiş Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamında öğrencilere ev ödevi verilmemektedir görüşünü savunurlar.

Her iki görüş de kendi içinde mantıklı ve doğru olduğuna göre acaba hangi görüşü esas almamız gerekmektedir? Hangi görüşü hayata geçirsek çocuklarımız için daha hayırlı olur?

Bu konuda bir ölçü olması bakımından devletimizin uygulamalarına göz atmak sanırım yararlı olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığımızın yarıyıl tatilleri gibi tatillerde öğrencilerimize ev ödevi vermeyin diye resmi yazı gönderdiğini düşünecek olursak galiba devletimizin de hakim görüşünün ödev vermemekten yana olduğunu düşünebiliriz.

Yukarıda bahsedilen farklı iki görüş ortadayken  ve her iki görüşün de fazlaca alıcısı varken sanki ödev yapan öğrenciler kesin başarılı oluyor; ödev yapmayan öğrenciler de başarısız oluyormuş gibi bazı ailelerin çocuklarının psikolojisini bozacak seviyelerde çocuklarına baskı yapması doğru bir uygulama değildir.

Çocukların mizaçları farklı farklıdır; bazı çocuklar ödev yapmaktan zevk alırken, bazıları da ödev yapmaktan hiç hoşlanmazlar. Uzun yıllar görev yapan eğitimcilerimiz ödev yaptığı halde başarısız olan aynı şekilde ödev yapmadan başarılı olmuş pek çok öğrencinin varlığına şahitlik etmişlerdir.
Evet ödev önemlidir ancak öğrencilerimizin psikolojileri daha da önemlidir.

Çevremizde ruh sağlığı bozuk pek çok üniversite mezunu birey görebiliyoruz. Anne babalara tavsiyemiz; öğrencilerimizi ödev yapmaya teşvik edelim fakat onları ödev yapma konusunda zorlamayalım.
Görseller: https://unsplash.com/


Ödev Yapmayan Çocuklara Nasıl Yaklaşmalıyız? Ödev Yapmayan Çocuklara Nasıl Yaklaşmalıyız? Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 10, 2018 Rating: 5

15 yorum:

  1. Gerçekten de önemli bir sorun bu. Bazen çok ödev veriliyor ve çocuklar çok sıkılıyor bundan. Ama ödev yapılmazsa, öğrenilen şeyler unutulabiliyor sizin dediğiniz gibi. Bence dengeyi bulmak gerek. Anne ve babaların da bu dengeyi sağlamak için uğraşması gerek. Teşekkürler bu yararlı paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten her konuda olduğu gibi bu konuda da bir denge gözetmek faydalı olacaktır.

      Sil
  2. Çok güzel anlatmışsınız ve o "ödev önemlidir, ancak öğrencilerimizin psikolojileri daha da önemlidir." sözünüz çok yerinde olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki psikoloji daha önemlidir. Bu konuda ben de size katılmaktayım. Yorumunuz ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Bence ''ödev'' kelimesinden de korkuyor çocuklar.Onlara ödev gibi değil de zevk alarak yaptıkları tercihlerine de dayalı ödevler verilebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı kanaatteyim. Tercihe dayalı ödev yaptırmak daha faydalı olacaktır. Ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Bence eve ödev getirilmemeli. Okul saatleri içerisinde ne yapılacaksa o süreçte tamamlanmalı. Öğrencinin kendini başka alanlarda da yetiştireceği kendine özel saatleri mutlaka olmalı ki dinlensin, eğlensin zihni daha berrak olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size tamamen katılmaktayım. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Bazen kız yapmak istemiyor bende hiç zorlamıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zorlama çocuklarımıza yapmamız gereken en son şey olmalı.

      Sil
  6. Eve ödev aileyle aktivite şeklinde olmalı bence. Ama aileye verilen performans ödevi şeklinde değil. Çocukların yeteneklerini ortaya çıkaracak bir şey olmalı.

    YanıtlaSil
  7. İade-i ziyarete geldim :)
    Çok ödev bence çocuğu uzaklaştıracak etkenlerden, eğlenceli ödevler verilebilse keşke...

    YanıtlaSil
  8. Ben de size bu güzel yorum için çok teşekkür ederim Deniz Hanım. Yorumlarınız adeta bir makale gibi hem çok uzun hem de çok fazla bilgi barındırıyor. Hepsi de değerli fikirler. Size, sizin kadar uzun yorumlar yapamıyorum ve bundan dolayı da çok mahcup oluyorum. Bu konuda sizden anlayış beklemekteyim. Ödev konusunda sizden farklı düşünüyorum: Her çocuk özel olduğu için ödev yapmaktan hoşlanan çocuklara ödev verilmesinin doğru; ödev yapmaktan hoşlanmayan çocuklara ise ödev verilmesinin yanlış olduğunu düşünmekteyim. Saygılarımla.

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.