Sigarayı Bırakma Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Sigarayı Bırakma Yöntemleri


sigara, sigarayi birakma, hastalik
 Sigarayı Bırakma Yöntemleri


Sevgili okurlar, sigaranın zararlarını anlatmaya gerek yok. Zaten bu konuda bilinçli bir toplumuz. Bu yazımızda sizlere kendi çabalarımla sigarayı nasıl bıraktığımı anlatmaya çalışacağım. Yazımı bilimsel bir makale gibi yazmaktansa daha samimi bir dille yazmaya gayret edeceğim. Şunu fark ettim ki, bilimsel bir makale yazıyor gibi yazmak hem beni kasıyor hem de okuyucularımızı sıkıyor.

İnternette çok fazla sigarayı bırakma yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemler hakkında diyeceğim yok. Ben kendi uyguladığım ve başarılı olduğum yöntemi sizlere aktaracağım. Sağlık kurumlarının uyguladığı sigara bırakma yöntemleri ise zaten benim yazımın kapsamı dışındadır.

Öncelikle sigaraya çocuk denecek kadar küçük yaşlarda özenti ile başladığım için kendim hakkında çok üzüntü duymaktayım. Benim yaşadıklarım çocuklarımıza çok iyi sahip çıkmamız gerektiğini ortaya koymaktadır.

Sigaraya küçük yaşlarda özenti halinde başladım ve sigara bulabildiğim zamanlarda içmekteydim. Küçük yaşlarda para bulamadığım ve aile büyüklerinden çekindiğim için çok fazla içme imkanım yoktu ancak yirmili yaşlarda üniversiteye başladığımda düzenli olarak içmeye başladım. Taa ki otuz yaşımda bırakıncaya kadar. Yaklaşık olarak on yıl düzenli olarak kendimi zehirlemiş oldum.

Otuz yaşıma geldiğimde sigaranın bünyeme ciddi manada zarar verdiğini fark ettim. Zira sabahları kalktığımda adeta yaşlı insanlar gibi öksürük krizine girmekteydim. Bu durum kendimi sorgulamamı doğurdu ve ben otuz yaşında bir insan olarak bu duruma düşmeyi kendime yediremedim. Bu aşamadan sonra sigarayı bırakma fikri zihnimde belirmeye başladı.

Bundan sonra sigarayı nasıl bırakabileceğim konusunu düşünmeye başladım. O yıllarda köy öğretmenliği yapmaktayım ve fazlaca zamanım olduğu için bol bol kitap okumaktaydım. Okuduğum kitaplardan ve internetten sigarayı bırakma yöntemlerini araştırmaya başladım.

Burada bir parantez açmakta fayda var, sigarayı bırakmak için çok iyi bir şekilde bilinçlenme gerekmektedir. Ben yaşadığım küçük bir sağlık probleminden sonra sigarayı bırakmayı düşündüm. Sigarayı bırakmak için ya çok iyi bir bilinçlenme ya da ciddi bir sağlık probleminizin olması gerekir. Uzun yıllar sigara kullanan ve ben kesinlikle sigarayı bırakamam diyen insanların neredeyse tamamı ciddi bir sağlık sorunu ile karşılaşınca hemen ellerindeki sigarayı kırıp yere atıyorlar ve bir daha da kullanmıyorlar.

İyi bir bilinçlenme imkanına sahip olmayan ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan insanların sigaranın verdiği keyiften vazgeçmesi biraz zor görünmektedir.

O dönemde okuduğum kitaplarda bilinçaltını programlama konusunu okumaktaydım. Öğrendiğim bilgileri kendi üzerimde uygulamaya karar verdim. Kitapta anlatılan mantık şuydu, sigarayı bırakma gerekçelerinizi sıralayın ve bunları şimdiki zaman kalıbı ile yirmi bir gün ajandanıza yazın.

Örnek olarak birkaç tane sigarayı bırakma gerekçelerini sıralayacağım:


1-   Sağlıklı bir hayat yaşayabilmek için.
2-   Zor şartlarda kazandığım parayı sigaraya vermemek için.
3-   Sigaranın vermiş olduğu kötü kokudan kurtulmak için.
4-   Sigaraya verdiğim parayla ertelediğim şeyleri almak için.
5-   İlerleyen yıllarda ciddi sağlık problemleri yaşayarak yatağa bağlı bir şekilde yaşamamak için sigarayı bırakıyorum.

Yukarıdaki gerekçeler kişiye göre değişebilir ve çeşitlendirilebilir. Sigarayı gerçekten bırakmak isteyen kişiler bütün gerekçelerini tespit ederek ajandalarına 5. Maddede olduğu gibi cümleyi şimdiki zaman kalıbı ile yazmalıdır. (Zihnimizin çalışma mantığı gereği şimdiki zaman kalıbı ile yazmak çok önemlidir.)

Bilinç altının çalışma şeklini öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Kişi inanmasa bile yapmak istediklerini yirmi bir gün tekrar ettiğinde beyin buna kendisini inandırıyordu.

Denemekte fayda var. Diyerek sigarayı bırakma gerekçelerini ajandama not ederek neredeyse bir ay boyunca sigara kullandığım halde yazmaya devam ettim. Hem sigara kullanıyordum hem de her gün kendi el yazımla sigarayı bırakma gerekçelerimi yazmaya devam ediyordum.

Başlangıçta hiç inanmadığım halde ve kendi kendime çok garip duygular yaşadığım halde bir ay gibi bir zaman sonundan sigarayı bırakacağıma öyle inandım ki, bir anda sigara paketini kırarak çöpe attım ve bir daha elime bile almadım.

Yüzlerce sigarayı bırakma yöntemi vardır ancak unutmayalım ki, en işlevsel yöntem herkesin kendi yöntemidir. Belki de inanmak her şeyin başıdır diye düşünmekteyim. Sigarayı bırakmak için en başta sigarayı bırakacağınıza inanın.
Görseller: https://unsplash.com/

Sigarayı Bırakma Yöntemleri  Sigarayı Bırakma Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 16, 2018 Rating: 5

8 yorum:

  1. Ben inanmıyorum Fatih Hocam bırakabileceğime hiç bırakmayı denemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf Bey, zaten yazımızın sonunda bu konuya vurgu yaptım. Sigarayı bırakmak için ön şart; inanmaktır. Kendinizi buna inandırmak için benin yaptığım gibi 21 gün yazmanızı tavsiye ederim. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. inanınca bırakılıyor ve gerçekten isteyince :( tebrikler darısı bizlere olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sigara kullanan ve bu illetten şikayetçi olan tüm okuyucularımın bir an önce bırakmalarını dilerim. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. ben de 50 yıl içtikten sonra bıraktım herhangi bir sağlık sorunum olmadan. "Bıraktım" dedim ve bıraktım. şu zamanlarda 8. ay içindeyim ve içmedim. bazen çok istiyor canım ama yaksam bile mide bulantısı yapıyor artık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mide bulantısı yapmasa bile sigarayı hayatınızdan ve hayallerinizden çıkarın bence Halil Bey. En iyi onu tamamen unutmak. Yapmış olduğunuz yorum için çok teşekkürler.

      Sil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamen haklısınız. Gerçekten de herkes kendine faydalı olabilecek yöntemi bulmalıdır. Çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.