6 Adımda Çocuğunuzun Ders Çalışmasını Sağlayın - EĞİTİM PINARI

6 Adımda Çocuğunuzun Ders Çalışmasını Sağlayın



ders calisma, ogretmen, ögrenci, ebeveyn
6 Adımda Çocuğunuzun Ders Çalışmasını Sağlayın


Çocuğumun Ders Çalışması İçin Neler Yapabilirim?
Ekmeğin aslanın ağzında olduğu  bir zamanda her anne babanın temel gayesi çocuklarına yeterli bir eğitim öğretim sağlamak ve onları geleceğe hazırlamaktır. Ancak bazı çocuklar derslerine yeterince çalışırken bazılarının derslerine gerektiği gibi çalışmadığını görmekteyiz. Çocuğu gerektiği gibi ders çalışmayan ebeveynlerin kafalarındaki soru, çocuğumun ders çalışması için neler yapabilirim? Sorusudur.
Biz de bu yazımızda çocuğumun ders çalışması için neler yapabilirim? Sorusunun cevabını araştırdık ve bulduğumuz cevapları sizler için sıraladık. Çocukların ders çalışması için hem aileler hem de öğretmenlere düşen görevler vardır. Çocukların ders çalışması için yapılması gerekenler şunlardır:
1-   İleriye dönük küçük hedefler belirlemek: Çocuklarımız büyükler gibi olayları mantıklı bir şekilde değerlendiremezler. Yetişkinlere göre çok mantıklı olan ders çalışma eyleminin çocuklar için hiçbir anlamı olmayabilir. Bu sebeple çocuklarımıza küçük hedefler belirleyerek onların ders çalışmalarını sağlayabiliriz. Derslerini düzenli yapan bir öğrenciye alınabilecek küçük bir hediye bile onları motive etmeye yeter.
2-   İleriye dönük büyük hedefleri sıklıkla vurgulamak: Çocuklarımızın meslek sahibi olmak gibi büyük hedeflerini zaman zaman hatırlatılarak onları ders çalışmaya güdülemeliyiz.
3-   Ders çalışma eylemini kendini gerçekleştirme fırsatı haline getirmek: Ders çalışmak çocuklar açısından sıkıcı bir eylem olsa da derslerine düzenli çalışan öğrencileri onore eden öğretmenler bu sıkıcı eylemi zevkli hale getirerek çocukların da kendini gerçekleştirmelerine imkan tanımış olurlar.
4-   Ödev etkinlikleri için mantıklı gerekçeler bulmak: Öğrenciler normalde yapmadıkları pek çok şeyi mantıklı bir gerekçe sunulduğunda yaparlar. Bu gerekçeyi keşfetmek okulda öğretmenlere, evde velilere düşmektedir. Anne veya babasını mutlu etmek için derslerine çalışan öğrenciler olduğu gibi öğretmeninin biricik öğrencisi olmak için derslerine ölümüne çalışan öğrenciler de azımsanamayacak kadar fazladır.
5-   Onaylamak: Öğrencilerin gerek anne babaları gerekse de öğretmenleri tarafından onaylanmaları çok önemlidir. Derslerini gerektiği gibi yapan öğrencileri sevgi dolu bakışlarla ve özellikle başka öğrencilerin huzurunda onaylamak onların ders yapma davranışlarını kalıcı hale getirecektir.
6-   Ders çalışma etkinliklerini oyunlaştırmak: İnsanlar doğası gereği sıkıntıya gelemezler. Hele hele söz konusu çocuklarsa onlar daha fazla sıkıntılı işlerden kaçınırlar. Bu sebeple anne babalar çocuklarına sezdirmeden ödevleri birlikte ve oyun tadında yaptırmaya gayret ederlerse daha fazla başarılı olurlar.
Yazımızın başlığı çocuğumun ders çalışması için neler yapabilirimdir. Başlığımız anne babaları kapsayan bir başlık gibi gözükse de ders çalışma faaliyetlerinin çok yönlü faaliyetler olması yazının biraz daha geniş kapsamda hazırlanmasını zaruri kılmıştır. 
Öğrencilere gerektiği gibi ders çalışma alışkanlığı kazandırmak için okul veli iletişimi çok önemlidir. Yukarıda sıralamaya çalıştığımız maddeleri aileler öğretmenlerle eşgüdümlü bir şekilde uygulamaya gayret gösterirlerse en üst seviyede başarı sağlama imkanına sahip olabilirler.
Görseller: https://unsplash.com/

6 Adımda Çocuğunuzun Ders Çalışmasını Sağlayın 6 Adımda Çocuğunuzun Ders Çalışmasını Sağlayın Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 26, 2018 Rating: 5

10 yorum:

  1. Yalın bir anlatın direkt mesaj elinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Celalettin Bey.

      Sil
  2. Güzel önerilerde bulunmuşsunuz. Çocuğun bir hedefinin olması ve bunu gerçekleştirmek için çalışması çok önemli. Teşekkürler bu güzel paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
  3. Hocam hepimizin ortak kaygısı çocuklarımızın iyi bir egitim alması fakat nasıl yapmalıyız ne gibi adımlarla onların başarılı olmasında yön verebiliriz noktasında fazla bilgili degilim ve degiliz ders çalışma konusunda verdigini bilgiler için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, hazırlamış olduğum yazı size faydalı olmuş ise ne mutlu bana. Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Mantıklı tavsiyeler uygulanabilir ve gerçekçi 👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değerli fikirlerle bana katkı sağladığınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Öneriler çok güzel teşekkürler. Biz evde en çok 1-3-6 yı kullanıyoruz ama gerçekten çok zorlanıyoruz hele de bugünler de çocuklar evde kilitlendi kaldı dışarı çıkamıyorlar evde de gerçekten artık iyice bunaldı ve sıkıldılar o nedenle ders çalıştırmak bazen çok zor oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Gerçekten de bu zamanda çocuklara ders çalıştırmak biraz zor. Umarım pandemiden bir an önce kurtulur ve günlük hayatımıza kaldığımız yerden devam ederiz.:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.