Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma Yöntemleri


kitap okuma, anne baba
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma Yöntemleri


Çocuklarım Kitap Okuma Alışkanlığı Kazansın İstiyorsan
Daha önce de birkaç defa kitap okuma alışkanlığı edindirme konusunda yazılar yazarak başka sitelerde yayınlamıştık ancak kitap okuma alışkanlığı kazandırma yöntemlerinin çok kapsamlı bir konu olması bu konunun üzerinden defalarca geçmenin faydalı olacağı kanaatini pekiştirmektedir.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırma her yetişkinin çocuklarına kazandırmak istediği bir alışkanlıktır. Okumak günümüz şartlarında bilgilenmenin değişmez yollarından biridir. Ebeveynler çocuklarının okumasını ve bu yolla milli ve evrensel değerleri kazanmalarını isterler ancak kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandıracaklarını bilemeyebilirler.

Bu yazımızda çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırma yöntemleri üzerinde durmaya ve bu yöntemleri uygulayarak nasıl kitap okuma alışkanlığı kazandırabileceğimiz üzerinde kafa yormaya gayret göstereceğiz.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırma konusunda başvurmamız gereken ilk yöntem çocuklarımızın ilgi alanlarına yönelik kitapları okumalarıdır. Çocuklarına kitap okutmaya çalışan pek çok velinin farkında olmadığı konu onlara ilgi alanlarının dışındaki kitapları okutmaya zorlamalarıdır. Böyle bir tutum çocuklara fayda yerine zarar verir.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırma konusunda dikkat etmemiz gereken bir diğer yöntem ise çocuklarımızın birden fazla duyu organına hitap eden eserler okutmaktır. Çocuklarımız okudukları kitaplardan zevk almalı, bunun için de kitaplar görsel, dokunsal ve belkide işitsel yönden zengin içeriklere sahip olmalıdır. Avrupa ülkelerinin pek çoğunda üretilen sesli kitaplar bu amaca hizmet etmektedir.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırma konusunda en etkili yöntemlerden birisi de onlara örnek olmaktır. Çocuklarımızın kitap okumasını istiyorsak onların gözü önünde kitap okumalıyız. Çocuklarımıza emrederek okuma alışkanlığı kazandırmamız mümkün değildir.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırma konusunda bir başka yöntem de okuma etkinliklerini günlük hayatımızın değişmez bir rutini haline getirmektir. Günlük hayatta sürekli olarak kitap okuma faaliyetleri ile meşgul olan ailelerde kitaba ve okumaya karşı bir sempati meydana gelmektedir.

Kitap okuma alışkanlığı edindirme konusunda bir diğer yöntem de alış verişlerde kitap satın alma alışkanlığı geliştirmektir. Alış verişlerde ailesinin kitap aldığını ve aldırdığını gören çocuklarda kitap sevgisi kaçınılmaz olarak gelişmektedir.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırma konusunda belki de en önemli yöntem kitap okuma faaliyetlerini kolaydan zora doğru bir yol takip ederek gerçekleştirmeye çalışmaktır. Bu konuda ebeveynlerin yaptığı en önemli hata çocuklarımızın yaşlarına uygun olmayan kitapları alarak bu kitapları okutmaya çalışmaktır. Hem içerik olarak hem de hacim olarak çocuklarımızın seviyesine uygun olmayan kitapları okutmaya çalışmak faydadan çok zarar verir.

Görseller: https://unsplash.com/


Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma Yöntemleri Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 05, 2018 Rating: 5

20 yorum:

  1. Her zaman söylerim. Anne-baba okumuyorsa, çocuk onları rol model alır. Çok nadiren arada okuyan çocuk çıkar ama geneli okumaz. Çocuğa oku demek yerine, elimize kitap alıp okumamız gerek.

    YanıtlaSil
  2. Benim çocuklarım henüz küçük ama büyüdüklerinde bu sevgiyi sizin gibi bilgili kişilerin paylaşımları ile aşılamayı düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılarımı faydalı bulmanız çok güzel. yorumunuz ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. aile mutlaka okuyacak ki çocukta okusun.
    takibe aldım sizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir tespitte bulundunuz teşekkürler.

      Sil
  4. Merhaba, kesinlikle rol model olmanın en önemli faktör olduğunu düşünenlerdenim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklara örnek olmak her alanda etkili bir yöntemdir.

      Sil
  5. Evet, en önemlisi örnek olma ve onların ilgisine yönelik kitaplar okumaları...Teşekkürler bu faydalı paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. çocuklar ne görürse onu yaparlar.. Örnek olmak çok önemli..

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel bir konuya değinmişsiniz. Emeğinize sağlık. kitap okuma alışkanlığı çocukluktan itibaren kazandırılmalıdır. Çocuklarımızı bu konuda heveslendirmeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum, yorum ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  8. Web sitemizde bu konu hakkinha bizler de fikirlerde bulunduk. Ayrica Fatih Beyin bu konu hakkında tavsiyeleri oldukca önemli. Ben de izninizle yazımızı buraya ekiyorum = http://www.pixselle.com/2019/02/kitap-okuma-alskanlg-nasl-kazanlr-kesin.html?m=1

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarla bana destek olduğunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. Sanırım büyük çoğunluk rol model olma konusunda hem fikir olacak gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de rol model olma konusuna kimse itiraz etmeyecektir. Teşekkürler.

      Sil
  10. Kitap okuma alışkanlığı için önce aile okumalı küçükken çocuğun bir etkinliği de anne baba ile kitap okumak olmalı onları okurken görmeli okuduğu kitapları anne baba da okumalı birlikte konuşabilmeli kitap okurken yarışma yapılabilir aile arasında kim kitabını önce bitirecek şeklinde okunan kitaplar aile jiteylerine anlatabilir
    Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiyelerinize sonuna kadar katılıyorum. Gerçekten de kitap okuma alışkanlığı kazandırma konusunda ebeveynlerin örnek olması çok faydalıdır. Ziyaret ve değerlendirmeler için çok teşekkür ederim Nurcan Hanım.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.