Engelleri Fırsata Çevir - EĞİTİM PINARI

Engelleri Fırsata Çevir


insan iliskileri, kisisel gelisim
Engelleri Fırsata Çevir

En Çok Yamuk İnsanları Seviyorum
Yanlış okumadınız, en çok yamuk insanları seviyorum. Böyle bir başlığı atmamın sebebi var. Bu yazıda yamuk insanları neden çok sevdiğimi dilimin döndüğünce anlatmaya çalışacağım ancak öncelikle ‘’yamuk insan’’ nitelemesini açıklığa kavuşturmak gerekir kimdir yamuk insan, nasıl davranır?

Konuyu açıklamaya çalışırken yamuk insan nitelemesinin bilimsel ve kitabi bir tanım olmadığını tamamen bana ait bir değerlendirme olduğunu da en baştan vurgulamakta fayda vardır. Belki de benim yamuk insan dediğim insanlar yamuk olmayabilir ya da düzgün insan dediklerim de düzgün değildir. Kısacası benim değerlendirme ölçütlerim sağlıklı olmayabilir.

Yamuk insan, ilke temelli davranmayan, davranış ve tavırlarını tamamen menfaat ve kişisel çıkarlara göre tanzim eden, zora düştüğünde tüm evrensel ve etik değerleri göz ardı etmekte sakınca görmeyen insandır. Aslında yamuk insanın vasıfları saydıklarımızdan çok daha fazladır ancak biz daha fazla detaya girerek olayı dallandırıp budaklandırmayalım. Yoksa çevrenizdeki insanların bir çoğuna yamuk insan gözüyle bakarak hayatı kendinize zehir edebilirsiniz.

Düzgün insan, tavır ve davranışlarını etik ve ahlaki değerlere göre şekillendiren, yaşadığı veya yaşaması muhtemel olumsuzluklardan dolayı prensiplerinden vaz geçmeyen insandır. Düzgün insan erdemli insandır.

Hani bir reklam vardı ya; en çok bu gazozu seviyorum, içinde on yüz bin milyon baloncuk var diye. Düzgün insanların vasıflarından kısaca bahsetmeye çalıştım. Düzgün insanlar çok değerli insanlardır ancak kişisel gelişimimiz adına bize katkıları sınırlıdır. Fakat yamuk insanların bizlere çok fazla katkıları olur çünkü adamlarda on yüz bin milyon marifet vardır. Bunlardan bazılarını sıralamaya gayret edelim.

-        Dost bildiğiniz yamuk insanlar, zor zamanlarda sizi hayal kırıklığına uğratarak Allah’tan başka dost olmadığını öğretirler.

-        ‘’Kötü komşu insanı mal sahibi yapar.’’ Sözü gereğince insanlara güvenmek yerine kendi kendinize güvenmenizi sağlayarak bireysel iş yapabilme becerilerinizi geliştirir.

-        İnsandan beklenmeyecek davranışı sergileyen yamuk insanlar maneviyatınızı geliştirir. Kabullenilmesi zor olaylar karşısında her şeyin Allah’tan olduğunu, denenmek için ilahi bir plan dahilinde dünyada yaşadığımızı düşünürsünüz.

-        Her türlü iyi niyetinize karşılık vefasız davranarak vefanın bir semt adı olduğunu öğretirler.

Aslında yamuk insanların faydaları yukarıda bahsettiklerimizden çok daha fazladır. Biz burada bir fikir vermesi adına bazılarına kısaca değinmeye çalıştık. Yazımızı ironik bir tarzda kaleme almaya çalışmamızın sebebi her yazar gibi biraz olsun yazıya dikkat çekmekti. Yazıda işlemeye gayret ettiğimiz asıl tema ise insan ilişkilerinde karşılaştığımız olumsuzlukları kendimizi geliştirecek şekilde yorumlama becerisi geliştirmektir. Yani engelleri fırsata çevirmektir.

Görseller: https://unsplash.com/

Engelleri Fırsata Çevir Engelleri Fırsata Çevir Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 01, 2018 Rating: 5

2 yorum:

  1. çok güzel bir anlatım şekli ile hislerime tercüman olmuşsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, yazımın okuyucularıma faydalı olmasından dolayı çok mutlu olmaktayım.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.