Çocukları Tatlı Dille Eğitme Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Çocukları Tatlı Dille Eğitme Yöntemleri



sabir,sevgi, cocuk egitmi, disiplin
Çocukları Tatlı Dille Eğitme Yöntemleri


Sevgili okurlar, çeşitli sitelerde çocukları tatlı dille disipline etme yöntemleri ile ilgili yazılar okumaktayım. Ancak nedense çocukları disipline etme söylemi benim pek hoşuma gitmedi. Çünkü disipline etme biraz ciddi ve biraz da soğuk bir kavram, ben ise çocuklarımızla olan diyaloglarımızda daha nazik ve daha kibar bir üslup benimsemenin doğru olacağını düşünmekteyim. Bundan dolayı da yazımın başlığını çocukları tatlı dille eğitme yöntemleri olarak belirledim.
‘’Eğitim hissettirmeden eğitmektir.’’ Diye bir söz vardır ya, gerçekten de çocuklarımızı eğitirken yaptığımız işi onlara hissettirmeden yapabilirsek en üst seviyede başarı sağlayabiliriz. Bunun için de eğitimin odağına öfke ve cezalandırma değil; sevgiyi ve sabrı yerleştirmeyi bilmeliyiz.
Çocuklar anne babaları tarafından sevilmeyi ve onaylanmayı öyle önemseler ki, onlardan sevgi ile arkadaşça istediğimiz her şeyi eksiksiz yaparlar. Yeter ki ebeveynler çocuklarını azarlamadan beklentilerini kibarca ifade edebilsinler. Tabii ki bunun için de ebeveynlerin çok sabırlı ve çok bilinçli olmaları gerekmektedir.
Bu konuda yapılan en büyük hata, çocukları eğitirken onlara yetişkin insanlara davranıyormuşçasına davranmaktır. Ebeveynler çocuklarına olan davranışlarında onların çocuk olduğunu unutmamalıdır.
Çocuk eğitiminde merkeze sevgiyi yerleştirdikten sonra uymamız gereken bazı kurallar vardır. Siz bu kurallara ister çocukları tatlı dille disipline etme yöntemleri deyin; isterseniz de benim gibi çocukları tatlı dille eğitme yöntemleri deyin fark etmez. Bu yazımızda bu yöntemleri sıralamaya çalışacağız;
1-   Toplumsal hayattaki kurallara uymak: Çocuk eğitiminde toplumsal hayattaki kurallara uymak çok önemlidir. Kurallar uyma alışkanlığı kazanan çocuk sorumluluk almayı ve girişimci davranışlar sergilemeyi çok iyi bilir. Toplumsal hayattaki kuralları çocuklarımızı kırmadan kibarca anlatmalıyız.
2-   Evdeki düzene uyma: Evde uymamız gereken yatma saati, ders çalışma, oyun oynama, tv seyretme saatleri gibi kuralları çocuklarımıza tatlı dille anlatabilirsek çocuklarımızı istediğimiz şekilde eğitmiş oluruz.
3-   Beklenen davranışların gerekçelerini kibarca açıklama: Çocukların ve yetişkinlerin dünyayı ve olayları algılama şekli çok farklıdır. Yetişkinlere mantıklı gelen pek çok davranış çocuklarımıza saçma gelebilir. Bu algılama farklılığından doğan çatışmalar bilinçli olmayan ailelerde tartışmaya dönüşebilir. Bu durumun farkında olmalı ve çocuklardan beklediğimiz davranışların gerekçelerini onların anlayabileceği şekilde anlatmalıyız.
4-   Çocuklara yaşlarına uygun sorumluluklar verme: Bazı ailelerde 5-6 yaşlarına gelmiş çocuklara bile kendi başlarına yemek yeme imkanı verilmez. Bazı titiz anneler evinin dağılmasından veya başka endişelerden dolayı çocuklarının yemeğini kendisi yedirmeye çalışarak çocuklarına sorumluluk vermekten kaçınırlar. Oysa bu durum çocukların gelişimine büyük zarar vermektedir. Çocuk gelişiminde doğabilecek iş yüküne katlanmalı ve onlara yaşlarına uygun sorumluluk vermeliyiz.
5-   Model olma: Çocuk eğitiminde en önemli maddelerden birisi de model olmaktır. Çocuklarımıza çocuk eğitimi konusunda ne kadar kural öğretmeye çalışırsak çalışalım bilmeliyiz ki, onlara en fazla örnek olmak suretiyle kuralları öğretiyoruz.
6-   Fikir sorma, çözüme dahil etme: Çocuklarımıza her zaman çocuk gibi davranırsak, onlarda çocuk kalmaya devam ederler. Çocuklarımızın yetişkin becerileri ile donanmalarını istiyorsak onlara zaman zaman yetişkin gibi davranmalı ve ailemizde meydana gelen bazı olaylarda fikirlerini sorarak çözüme dahil etmeliyiz.
Bu yazımızda çocuklarımızı tatlı dille eğitme yöntemlerinden bahsetmeye çalıştım. Bu konuda bir ilave ve pekiştirme olması açısından şunu söylemekte fayda vardır ki, çocuk eğitiminde en önemli faktörlerden birisi sevgi, bir diğeri de sabırdır. Yetişkinler her türlü iş yüküne ve hayatın koşuşturmasına rağmen çocuklarına sevgi ile davranmayı bilmelidir.
Görseller: https://unsplash.com/

Çocukları Tatlı Dille Eğitme Yöntemleri Çocukları Tatlı Dille Eğitme Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 26, 2018 Rating: 5

7 yorum:

  1. Eğitici bir yazı olmuş emeklerinize sağlık. Benim de iki çocuğum var. Bazen onlara iyilik yapalım işlerini kolaylaştıralım derken kötülük yaptığımızın farkında olmuyoruz. Bu durum belli bir yaşa geldiklerinde, hayatın gerçekleri ile yüzleştiklerinde kendine güven sorunu yaşamalarını sağlıyor. Çocuklar evde gördükleri kötü davranışları %100 kopyalarken, iyi davranışları %50 kopyalıyor. O yüzden Anne babalar olarak evde yaptığımız hareket ve davranışlara dikkat etmeliyiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size tamamen katılıyorum, teşekkürler yorum için.

      Sil
  2. Bazılarıda tam aksine dayakla eğitmeye çalışıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dayakla eğitmek de bir yöntemdir ama doğru yöntem değildir. Biz daima çocuklarımızı en doğru yöntemle eğitmeye çalışmalıyız.

      Sil
  3. Yine çok harika fikirlerle yazıma destek oluyorsunuz Xhayat, çok teşekkürler bu bir birinden güzel yorumlar için. :)

    YanıtlaSil
  4. Çocuk ebeveynlerini örnek alıyor çoğu kez. Onları taklit ederek öğreniyor. O yüzden kendimizi eğitirsek çocukları da eğitmiş oluruz diye düşünüyorum. Tatlı dil yılanı bile deliğinden çıkarabiliyorsa çocukları elbet eğitebilir. Teşekkürler bu güzel ve faydalı yazı için. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle yetişkinler kendilerini yetiştirirlerse çocuklar da otomatik olarak yetişmiş olacaklar. Bu konuyu ''Çocuk yetiştirme kendini yetiştir.'' Başlığı ile daha önceden anlatmaya çalışmıştım. Yorumunuz için çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.