Büyük Düşünme Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Büyük Düşünme Yöntemleri



buyuk dusunme, hedef belirlemek, kucuk dusunmek
Büyük Düşünme Yöntemleri



Küçük Düşünme; Küçük Kalırsın
Hani bir söz vardır ya ''Cimrinin ekmeği artmaz, cömerdin ekmeği bitmez.'' Diye. Bu söz bu yazının da ana temasını oluşturmaktadır. Büyük düşünen insanlar büyük işler yapar mı bilinmez ancak kesin olan bir şey var ki, küçük düşünen insanlar küçük kalmaya mahkumdur.

Bazı insanlar büyük düşünmeye gayret ederek büyük düşünme yöntem ve tekniklerini araştırırken, bazıları da inadına küçük düşünmek için didinip dururlar.

Büyük düşünen insanlar gerçekten de büyük işler başarabiliyorlar mı, bunun bir garantisi var mı? Ben şahsen onu, bunu bilmem. Benim bildiğim bir şey varsa o da Rabbimin bu konudaki yol gösterici sözleridir. Cenabı Allah(cc) Kuranda: Ben kulumun zannı üzereyim, beni nasıl tanırsa öyle muamele ederim. Demiyor mu? O halde büyük düşünüp büyük sonuçlar elde etmeyi gündemimize almalıyız.

Rabbimizin bu beyanına istinaden teşebbüs ettiğimiz her işte başarılı olacağımızı, her zorluğun Allah’ın izni ile üstesinden geleceğimizi, ‘’Allah bizimle beraberdir.’’ diyerek her konuda iyimser davranmayı, alışkanlık haline getirsek zarar mı ederiz?

İki kişi düşünün ki, birisi komşuları iyi geçineceğine dair inanç taşımıyor, en küçük bir meselede komşusu ile tartışmaya hazır ve en basit bir problemi kavga sebebi olarak görüyor. (Ben bu insana küçük düşünen insan diyorum.) Böyle insanlara mesafeli durmakta fayda vardır.

Diğer kişi kendisini büyük düşünmeye odaklamış; komşuları ile daima iyi geçinmeyi, tartışmaları tatlılıkla çözmeyi, her zaman komşularına yardımcı olmayı kısacası hangi tatsız olay yaşanırsa yaşansın komşularını incitmemeyi kendisine yaşam felsefesi olarak belirlemiş, ömrünün sonunda kadar insanlarla iyi ilişki içinde olmaya karar kılmış ve bu doğrultuda yaşamaya gayret gösteriyor.(Ben bu insana da büyük düşünen insan diyorum.) Bu iki tip insandan acaba hangisi büyür, hangisi küçük kalır?

Bu yazımızda büyük düşünme yöntemlerinden bazılarına kısaca göz atmaya çalışacağız. Acaba bizler büyük düşünmek için neler yapabiliriz?

Olumlu düşünün. Yaşamamız muhtemel bazı olaylar karşısında olumsuz düşünmek bizi karamsarlığa iter.  Karamsarlık ise bizim moral motivasyonumuzu yok eder. Bizler her şartta ve her durumda olumlu düşünmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Hem Kuantum düşünce sistemine göre ‘’Nasıl düşünürseniz öyle yaşarsınız.’’ Diye bir görüş vardır. Güzel şeyler yaşamak için olumlu düşünmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Bunun için de olumsuz anlam taşıyan kelimeleri hayatımızdan çıkarmalıyız.

Büyük hedefler belirleyin. Hedefleriniz ne kadar büyük olursa ulaşabileceğiniz menziliniz de o kadar büyük olur. Sıra dışı ve gurur duyacağınız bir yaşantıya sahip olabilmek için kendinize büyük hedefler belirleyin.

Büyük düşünmeyi alışkanlık haline getiren insanlarla zaman geçirin. Büyük düşünen insanlarla beraber olmak bizlerin de büyük düşünmeyi öğrenmesine sebebiyet vereceğinden böyle insanlarla mümkün olduğunca fazla zaman geçirmeye gayret gösterin.

Çevrenizdeki insanla her türlü çatışmadan uzak durun.  Gerek fikir çatışmaları olsun gerekse başka türlü çatışmalar olsun her türlü çatışma insanları tabir yerinde ise küçültür. Bir tartışmada yüzde yüz haklı olsanız bile insanların gözünde haksız olma ihtimaliniz her zaman saklıdır. En doğrusu problemleri çatışmaya dönüştürmeden çözme yetkinliğine sahip olmaktır.

Düşüncelerin sizleri programladığını unutmayın. Gerek olumlu gerekse olumsuz yaşadığımız her olay zihnimizde çeşitli düşüncelerin meydana gelmesine sebep olmaktadır. Zihnimizi olumlu anlamda programlamak için olumsuz olaylar yaşamaktan kaçınmalıyız.

Büyük düşünme yöntemleri aslında hayli fazladır ancak ben burada önemli ve hayati gördüğüm bazı yöntemlerden bahsetmeye çalıştım. Okuyucularımız bu temelin üzerine bir şeyler ekleyerek kendilerine faydalı hale getirebilirler. 

Görseller: https://unsplash.com/

Büyük Düşünme Yöntemleri Büyük Düşünme Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 12, 2018 Rating: 5

2 yorum:

  1. Hedefler büyük olursa, insan ona göre sorumluluklar alır. Ve tabii bu büyük hedeflere ulaşırken edinilen çevre de destekleyici olur. Teşekkürler bu güzel bilgiler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük hedefler koymak sıradan bir yaşam sürmemize engeldir. Teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.