Matematik Korkusunun Sebepleri - EĞİTİM PINARI

Matematik Korkusunun Sebepleri


matematik, ögrenilmis caresizlik, ders
Matematik Korkusunun Sebepleri


Matematik Gerçekten Öcü Mü?
Öğrencilerimizin büyük çoğunluğu matematik dersine öcü gibi bakmaktadır. Acaba matematik dersi gerçekten öcü mü? Yoksa biz mi fazla abartmaktayız?
En sonda söyleyeceğimizi en başta söyleyelim ki, matematik dersi öcü değil cicidir. Matematik dersini tam öğretemediğimiz için öcü haline gelmektedir. Daha doğrusu matematik dersini öcü haline getiren eğitimcilerdir. Bu yazımızda gerek yetkililer gerekse de eğitimciler açısından matematik dersinin öğretilmesinde uyulması gereken bazı kurallardan yani matematik öğretme yöntemlerinden bahsetmeye çalışacağız.
Ülkemizde neredeyse öğrencilerimizin tamamı matematik dersine mesafeli durmaktadırlar. Gerek uluslar arası yarışmalarda gerekse yurdumuzda yapmış olduğumuz merkezi sınavlarda matematik dersinde başarı durumumuz istenilen seviyede değildir. 
Bu can sıkıcı durum matematik öğretimi hakkında kendimizi sorgulamamızı gerektirmektedir. Acaba matematik öğretiminde neleri yanlış yapıyoruz da çocuklarımıza gerektiği gibi matematik öğretemiyoruz?
Matematik dersi öğrencilerin gözlerinde büyüttükleri kadar anlaşılması zor bir ders değil aksine dersi anlayabilen öğrenciler için çok zevkli bir derstir. Çünkü sayılar arasındaki anlamlı ilişkiler matematik dersini zevkli bir ders haline getirmektedir. Matematik dersini anlayan öğrenciler bulmaca çözen insanlar gibi büyük resmin tamamını gördükçe mutlu olurlar ve başarının hazzını yaşarlar.
Matematik dersi ile ilgili asıl sorun; matematik dersini bir bina gibi düşünecek olursak, temeli tam olarak atmadan katları inşa etmeye çalışmaktır. Yani matematik dersinde çarpma işlemini gerektiği gibi kavratmadan bölme işlemini öğretmeye çalışmak öğrencilere yapılabilecek en büyük kötülüktür.
Belirli bir mantık örgüsüne göre şekillenen matematik dersinde ön kazanımları vermeden diğer konuları öğretmeye çalışmak öğrencilere öğrenilmiş çaresizlik yaşatmaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek için çocuklarımıza her konunun kazanımlarını eksiksiz öğretmeye çalışmak gerekir.
Devletimiz belirli bir müfredat gereği öğretmenlerden konuları belirli bir zaman diliminde öğretmelerini beklemektedirler. Bu beklenti devlet adına anlaşılabilir bir durumdur ancak bilimsel realiteleri de gözden uzak tutmamak gerekmektedir.
Sınıf ortamında bireysel farklılıkları gözetmeden her öğrenciye aynı dersi vermeye çalışmaktayız. Oysa bazı öğrenciler kolay öğrenebilirken bazıları çok geç öğrenmektedir. Bu gerçek matematik öğretiminde göz önünde bulundurulmalı ve buna göre öğretim yapılmalıdır.
Zor öğrenen öğrencileri kolay öğrenen öğrencilerle aynı sınıfta eğitime tabi tutmak bazı öğrencilerin tabir caizse ipin ucunu kaçırmalarına sebep olmaktadır. Matematik dersinde ipin ucunu kaçıran öğrenciler ders hakkında olumsuz kanaat geliştirirler ve bir daha o derse karşı olumlu bir bakış sergilemeleri zorlaşır.
Belirli bir programa göre ders konularını öğretme gayretinde olan öğretmenler konuların tam öğrenilip öğrenilmediğine bakmaksızın başka konuları öğretmeye gayret ederlerse o durumda temeli tam atılmadan katları çıkılan ev misali çocuklarımızın eksik bilgilerle yetişmelerine sebep olurlar.
Özetlemek gerekirse matematik öğretiminde ön kazanımlar çok önemlidir. Bir konuyu öğrenmeden başka bir konunun öğretilmeye çalışılması öğrencilerin konular arasındaki ilişki ağını kaçırmalarına ve matematik dersine küsmelerine sebep olmaktadır. Ayrıca öğrenciler arasındaki seviye farkı da matematik öğretiminde dikkat etmemiz gereken faktörlerdendir. Bu bilgiler doğrultusunda matematik dersi gerçekten öcü mü sorusu gereksiz bir soru gibi durmaktadır.

Görseller: https://unsplash.com/




Matematik Korkusunun Sebepleri Matematik Korkusunun Sebepleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 25, 2018 Rating: 5

4 yorum:

  1. Matematik hayatın tam ortasında sabah ilk uyanma le başlıyor saat 8:30 da iş yerinde olmsm gerekiyor. Servise on dakika kaldı sürekli iç içeyiz. Rakamlarla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de matematik hayatın her anında vardır.

      Sil
  2. Matematik dersini hep eğlenceli bulmuşumdur. Sonsuz uçsuz bucaksız, keşfedilmeyi bekleyen bir dünya gibi ilgi çekici.. Lakin çok da iyi öğrenip de kendimi geliştiremedim matematik konusunda..Yine de kendi kendime hayrım dokunacak kadar biliyorum.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum ve değerlendirmeler için çok teşekkür ederim.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.