İngilizce Öğrenme Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

İngilizce Öğrenme Yöntemleri


ingilizce, gramer, pratik
İngilizce Öğrenme Yöntemleri


İngilizceyi Bebekler Gibi Öğren
Sevgili okurlar, neden İngilizceyi bebekler gibi öğren başlığını attım? Biraz sonra açıklamaya gayret edeceğim. Bebeklerin dil öğrenme şeklinden yetişkinler olarak öğreneceğimiz çok şeyler vardır. Bebeklerin temel yöntemi bol bol pratik yapmaktır.
Yaklaşık yüz yıllık cumhuriyet tarihimizde yapmış olduğumuz onlarca eğitim reformuna rağmen örgün eğitimde çocuklarımıza gerektiği gibi yabancı dil öğretemiyoruz. Bu yazımızda hem İngilizce öğrenme yöntemlerinden hem de İngilizce öğrenme konusunda yapılan bazı hatalardan bahsetmek istiyorum.
Yeni doğmuş bir bebek sıfır bir bilgisayar gibi tertemiz bir zihinle doğduğu ve yetişkin insanlar gibi dünyayı tam olarak algılayamadığı ve zeka gelişimini de tam olarak tamamlamadığı halde yaklaşık iki yılda ana dilini öğrenmektedir. 
Biz ise öğrencilerimize yaklaşık on, on beş yıl İngilizce eğitimi verdiğimiz halde bu dili gerektiği gibi öğretemiyoruz. Aslında bebeklerin dil öğrenme yöntemleri bizlere dil öğrenme konusunda ipucu vermektedir.
‘’Akıllı düşününceye kadar deli suyu geçer.’’ Diye bir ata sözü vardır ya… Yetişkin insanlar İngilizce öğrenme konusunda yöntem ve teknik geliştirmeye çalışırken ve bu yöntemlerle İngilizce öğrenmeye gayret ederken, bebekler hiçbir yönteme bağlı kalmaksızın ana dillerini öğrenmeye başlıyorlar.
Bebekler İngilizce öğrenme yöntemlerinden ne gramer çalışmayı bilirler, ne kelime ezberlerler ne de yazmaya çalışırlar. Onların temel yöntemleri konuşulanı anlamaya çalışmak ve öğrendiklerini konuşmaya gayret etmektir.
Bu mantıkla düşününce çocuklarımıza vermeye çalıştığımız İngilizce öğrenme yöntemlerinin hiçbir anlamı kalmamaktadır. Bu karmaşık yöntemlerle bir dil öğrenmeye çalışan ancak başarılı olamayan öğrencilerin çoğunluğu da öğrenilmiş çaresizlik yaşayarak kendilerine olan güvenlerini de kaybetmektedirler. Zaten bu yöntemlerin verimsiz yöntemler olduğu da çok açık bir şekilde ortadadır.
Bu durumda İngilizceyi bebekler gibi öğrenmek isteyenler neler yapmalıdır? Bu konuda faydalı olacağını düşündüğüm iki çözüm önerisi vardır: Bunlardan birincisi yetkililerin ilgi alanında olan bir yöntemdir, diğer yöntem ise ebeveynlerin uygulayabileceği bir yöntemdir.
Gerektiği gibi İngilizce öğrenebilmek için günümüzde uygulamaya çalışılan yöntemleri bir tarafa bırakarak çocuklarımızı okul öncesi dönemde yaklaşık iki yıllık bir zaman diliminde oluşturulacak dil laboratuvarlarında mümkün olduğunca Türkçe konuşmadan tamamen yabancı dil pratiği yaparak öğretmeye çalışmaktır. 
Bu laboratuvarlarda günlük hayatta kullanılan kısa emir cümlelerinden başlayarak zamanla zorlaşan bir sistem takip edilmelidir. Böyle bir yöntem eğitim uzmanlarının ve devlet yetkililerinin hayata geçireceği bir yöntem olduğu için bizleri biraz aşmaktadır.
İkinci İngilizce öğrenme yöntemimiz bilinçli ailelerin uygulayabileceği bir yöntemdir. Çocuklarının İngilizce öğrenmesini isteyen bilinçli aileler İngilizce öğrenme çalışmalarını oyun haline getirmelidir. Aileler çocukları ile evde İngilizce konuşma oyunu oynayabilirler. Günlük hayatta kullanılan kısa cümlelerden başlayarak çocuklarına öğretebilirler. Bu cümleleri konuşmakta zorlanan çocuklar için cümleleri yazarak evin uygun bölümlerine asmak çok faydalı olacaktır. 
Böyle bir bakış açısından diğer yöntemleri tamamen çöpe atalım gibi bir anlam da çıkarmamak gerekir. Bahsettiğim yöntemler temel yöntemler olmak üzere diğer İngilizce öğrenme yöntemleri de tamamlayıcı yöntemler olarak kullanılabilir. İngilizceyi bebekler gibi öğren yaklaşımı aslında İngilizce öğrenme yöntemleri konusunda farklı bir perspektif geliştirmekten başka bir şey değildir.
Görseller: https://unsplash.com/



İngilizce Öğrenme Yöntemleri İngilizce Öğrenme Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 01, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.