Oyun Bağımlılığının Sebepleri - EĞİTİM PINARI

Oyun Bağımlılığının Sebepleri


oyun bagimliligi, bilgisayar
Oyun Bağımlılığının Sebepleri


Oyun Bağımlısı Çocuk Yetiştirme Yöntemleri
Oyun bağımlısı çocuk yetiştirme yöntemleri derken bilgisayar oyunlarını kastettiğimizi vurgulamak isterim. Bilerek olmasa da yetişkinlerin çocuk eğitimi konusundaki ihmalleri veya yetersizlikleri çocuklarımızın oyun bağımlısı olarak yetişmelerine sebep olmaktadır. Kısacası aileler dolaylı olarak çocuklarını oyun bağımlısı yapmaktadır. 
Bundan dolayı yazımın başlığını oyun bağımlısı çocuk yetiştirme yöntemleri olarak belirlemiş bulunmaktayım. Yoksa çocukları oyun bağımlısı yapmak gibi bir amacımız yoktur. Zaten oyunları icat eden insanlar çocuklarımızı bağımlı hale getirmek için gerekli olan yöntem ve teknikleri fazlasıyla etkin bir şekilde kullanmaktadırlar. Bizler veliler olarak neleri yanlış yapıyoruz da çocuklarımız oyun bağımlısı oluyor? Bu konu üzerinde kafa yormaya gayret edeceğiz.
Çocuklarımızın oyun bağımlısı hale gelmelerinde birbirinden önemli iki faktör vardır: Bunlardan birincisi ebeveynlerin çocuk eğitimindeki yetersizlikleri, bir diğeri de oyunları geliştiren insanların kullandıkları yöntem ve tekniklerdir. Bu yazımızda her iki açıdan bakarak çocuklarımızın oyun bağımlısı olma sebeplerini anlatmaya gayret göstereceğiz. İşte sizlere oyun bağımlısı çocuk yetiştirme yöntemlerinden bazıları:
1-   İlgisiz aile ortamı: Çocuklarımız mutlu bir aile ortamı ve büyüklerinden ilgi beklerler. Anne babalar yoğun iş temposu sebebiyle çocuklarına gerekli ilgiyi gösteremezlerse çocuklarının başka alanlara kayması kaçınılmaz olmaktadır.
2-   Kendini gerçekleştirme imkanı bulamamak: Çocuklarımıza zaman zaman kendini gerçekleştirme fırsatı sunmak gerekmektedir. Aile ortamında böyle bir imkanı bulamayan çocuklar oyunlarla kendini gerçekleştirmeye çalışırlar.
3-   Yetersiz sosyalleşme: Gerektiği gibi sosyalleşemeyen ve toplumsal hayatta akranları ile yeterli iletişim kuramayan çocuklar bu ihtiyaçlarını sanal ortamlardan gidermeye çalışırlar.
4-   Sosyal ve sportif faaliyetlerdeki eksiklik: Oyun oynamak çocuklar için bir ihtiyaçtır. Hatta diyebiliriz ki oyun oynamak yetişkinler için bile bir ihtiyaçtır. Günümüzde hızla gelişen şehirleşme sebebiyle çocuklarımız akranları ile yeterince sosyal ve sportif faaliyetlerde zaman geçirme imkanı bulamamakta; sosyal faaliyetlerden mahrum kalan çocuklar bu ihtiyaçlarını bilgisayar oyunlarından gidermeye çalışmaktadır.
5-   Oyunlarda kullanılan çok yönlü uyaranlar: Bilgisayar oyunlarında pek çok duyu organlarına hitap eden uyarıcıları görmekteyiz. Günlük hayatın tekdüzeliğinden sıkılan çocuklar sanal ortamın çok fazla duyu organına hitap eden etkileşimli oyunlarında duygusal olarak tatmin olma imkanı bulmakta ve bu alana yönelmektedirler.
Çocuk eğitiminde ihmallerin telafisi yoktur.Bu konuda  yapılan yanlışlar çocuklarımızda çeşitli bağımlılıklara yol açabilir.
Gerek bilgisayar oyunlarına olan bağımlılıklar gerekse de başka bağımlılıkların önüne geçmek için yapılabilecek en önemli şey çocuklarımızla birlikte sosyal ve sportif faaliyetlere katılarak zaman geçirmektir. Çocuklarımızla bizler zaman geçirmez isek çocuklarımızı başka insanların insafına terk ederek onların  kontrolüne açık hale getirmiş oluruz.
Yazımı ironik bir tarzda yazmaya çalıştığım için başlığımı oyun bağımlısı çocuk yetiştirme yöntemleri olarak belirlemek zorunda kaldım. Böyle yazılarda yanlış anlamaya mahal vermemek için sabırla sonunda kadar okumakta fayda vardır. Bundan dolayı da anlayış beklemekteyim.
Görseller: https://unsplash.com/





Oyun Bağımlılığının Sebepleri Oyun Bağımlılığının Sebepleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 02, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.