Çocuklarımıza Problem Çözme Becerisi Kazandırmak - EĞİTİM PINARI

Çocuklarımıza Problem Çözme Becerisi Kazandırmak


problem çözme, iletişim, ebeveyn
Çocuklarımıza Problem Çözme Becerisi Kazandırmak

Çocuklarımıza problem çözme becerisi kazandırmak
biz yetişkinler için önemli bir görevdir. Toplumsal yaşamda en küçük bir sorun karşısında hemen kavgaya tutuşan insanlar; çocuklarımıza problem çözme becerisini öğretemediğimizin en önemli kanıtlarıdır.
İstenilen şartlarda ürün, hizmet üretimini engelleyen olaylara problem diyoruz. Bu tanım ticari anlamda problem tanımı olsa da özü itibari ile problemler daima istediğimiz sonuçları almamıza engel durumalardır. 
Gerek ticari anlamda gerekse de sosyal anlamda her problem işlerimizin aksamasına sebep olur, işlerimizin aksaması verimimizi düşürür. 
Problem çözme becerisini kazanmak için en uygun zaman çocukluk çağlarıdır. Çocuklarımıza küçük yaşlarda problem çözme becerisi kazandırabilirsek yetişkin birey olduklarında sağlıklı iletişim kurmaları kolaylaşır ve toplumsal yaşamda daha rahat bir şekilde hayatlarını devam ettirebilirler.
Anne babalar çocuk yetiştirirken, çocuklarının hiçbir problemi olmasın, arkadaşları ile kavga etmesinler, çocuklarını sorunsuz bir şekilde yetiştirelim isterler. Halbuki çocuklarımızın yaşadığı her problem onların problem çözme aşamalarımı öğrenmeleri adına bir fırsattır. 
Çocuklarımıza problem çözme becerisi kazandırmak için problem çözme yöntemlerine göz atmakta fayda vardır. Bu yazıda problem çözme yöntemlerinden bahsetmeye gayret edeceğim. Fakat bu yöntemleri birazcık yumuşatarak çocuklarımızın seviyelerine uygun olabilecek maddelere değinmeye gayret göstereceğim. 
Problem çözme yaklaşımlarından birincisi bir problemin olduğunu kabul etmektir. Yetişkin bireyler için problemin tanımı bellidir ve yetişkinler problemleri kolay bir şekilde tespit edebilirler. Ancak çocukların değerlendirmeleri subjektif olduğu için onların problem tanımı yetişkinlerin tanımları ile örtüşmeyebilir. 
Çocuklarda problemin tarifi kısaca hoşa gitmeyen her şey olabilir. Onların kafalarındaki problem tanımı ne olursa olsun, Bu problemleri kırıp dökmeden medenice belirleme becerilerini geliştirebilirlerse bu durum onlar için önemli bir kazanım olacaktır.
Problem çözme yaklaşımlarından ikincisi problemin çözülebilir olduğuna inanmaktır. Çocuklarımız karşılaştıkları her problemin illa ki bir çözümünün olduğuna inanırlarsa problemi çözmek daha kolay olacaktır.
Problem çözme yaklaşımlarından üçüncüsü problemin tarafları ile bir araya gelerek problem çözme aşamalarını uygulamaktır. Problemleri çözebilmek için beyin fırtınası yönteminin çocuklarımız için daha işlevsel olduğunu düşünmekteyim. Problemi çözmek için arkadaşları ile bir araya gelebilme becerisini geliştiren çocuklar ilerleyen yaşlarda tüm problemlerini kendi başlarına çözebileceklerdir.
Problem çözme aşamalarına şunlardır:
Problem çözme aşamalarından ilki problemi belirlemektedir. Problem çözme aşamalarından ikincisi çözüm alternatiflerini bulmaktır. Bir diğer aşama bu alternatiflerden en doğru görüleni uygulamaktır. Son aşamada ise elde edilen sonuçları değerlendirmektir. 
Yukarıda bahsettiğim aşamaları uygulamak için tarafların bir araya gelerek beyin fırtınası yapmaları gerekmektedir. Yargılamadan yapılan beyin fırtınası çocuklarımızın medenice fikirlerini açıklamalarını ve problemi çözme konusunda görüş bildirmelerini sağlayacaktır. Bu aşamaları hayata geçirebilmek için yetişkinlerin çocuklarına rehberlik yapmaları ve onları problemleri çözme konusunda teşvik etmeleri gerekmektedir. Çocuklarımıza problem çözme becerisi kazandırmak çok bilinçli bir çabayı gerektirmektedir.
Görseller: https://unsplash.com/






Çocuklarımıza Problem Çözme Becerisi Kazandırmak Çocuklarımıza Problem Çözme Becerisi Kazandırmak Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 25, 2018 Rating: 5

2 yorum:

  1. Küçükken öğretilmeyince büyüyünce sorun çözmek yerine sorun olan bireyler yetişmiş oluyor. Teşekkürler bu güzel yazı için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, sizin fikirleriniz de çok güzel. Teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.