Kitap Kurdu Çocuk Yetiştirme Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Kitap Kurdu Çocuk Yetiştirme Yöntemleri


Kitap okuma, hikaye kitaplari, aliskanlik
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma Yöntemleri


Kitap Kurdu Çocuk Yetiştirme Yöntemleri
Gerek kendi bloğumda gerekse de başka sitelerde kitap okuma alışkanlığı kazandırma yöntemleri ile ilgili yazılar yazarak yayınlamıştım. Bu yazımda ise kitap okuma alışkanlığı kazandırma yöntemlerinden bir adım ötesine; kitap kurdu çocuk yetiştirme yöntemlerine değinmek istiyorum.
Ebeveynler bazen ‘’kaş yapayım derken göz çıkartabilmektedir.’’ Hiç farkında olmadan anne babalar çocuklarına kitap okuma alışkanlığı kazandırmak isterken tam tersine kitaptan ve kitap okumaktan soğutabilmektedir.
Öğrencilerin kitap okumaktan neden bu kadar uzak durduklarına göz attığımızda bilinçsiz anne babaların çocuklarını kitap okuma konusunda zorladıklarına ve aşırı baskı yaptıklarına şahit olmaktayız. Şurası bir gerçektir ki , çocuk eğitiminde cebri yöntemlerle başarı sağlanamayacağının anlaşılma zamanı gelmiştir.
Çocuklarını kitap okuma konusunda zorlayan veliler bir de bunun üstüne çocuklarına içerik olarak çok kalın ve sıkıcı kitaplar okutturmaya çalıştıklarında farkında olmadan çocuklarını okumaya karşı isteksiz hale getirmektedirler.
Bu sebeple kitap okuma alışkanlığı kazandırma ve hatta çocuklarımızı kitap kurdu olarak yetiştirme konusunda takip etmemiz gereken doğru yöntem; onların okumaktan çok keyif alacakları ve sıkılmadan okuyacakları kitaplarla okuma faaliyetlerine başlamaktır. 
Bir çok insanın okuma alışkanlığını karikatürlerle ve kısa hikayelerle kazandığını biliyoruz. Çocuklarına ‘’okusunlar da ne okurlarsa okusunlar’’ diyen velilerin sorumluluktan kaçtıkları gerçeğini de gözden ırak tutmamak gerekmektedir. O halde çocuklarımızı kitap kurdu olarak yetiştirmek için neler yapmalıyız. Sizler için bu yöntemleri araştırdık.

Kitap kurdu çocuk yetiştirme yöntemleri
1-   Görseli bol kitaplar okutmak: Çocuklarımızı kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için ilk etapta onlara görseli bol olan ve göze hitap eden kitaplar okutmalıyız.
2-   Duygusal mesajları fazla olan kitapları okutmak: Çocuklarımız duygusal anlamda etkilendikleri kitapları okumaktan çok zevk alırlar. Kitap okuma alışkanlığı kazandırma çalışmalarının ilk aşamalarında bilgi açısından çok yoğun kitapları okutmak yerine duygusal mesajları fazla olan kitapları okutmak daha faydalı olacaktır.
3-   Kendini gerçekleştirme imkanı sunan kitapları okutmak: Günümüz şehir hayatında çocuklarımızın kendini gerçekleştirecekleri ortamlar sınırlıdır. Bundan dolayı çocuklarımıza kendilerini gerçekleştirme imkanı sunan kitapları okutmak faydalı olacaktır.  Çocuklar masal ve hikaye kitaplarındaki kahramanlarla kendilerini özdeşleştirdiklerinden bu tip kitapları okutmak faydalı olacaktır.
4-   Bilgi açısından yoğun ve çocukların algılamakta zorluk çektikleri kitapları okutmamak: Kitap okuma alışkanlığı kazandırma çalışmalarının ilk dönemlerinde çocuklarımıza bilişsel yönden çok yoğun kitapları okutturmaya çalışmak doğru bir davranış değildir. Çocuklarımız çok fazla bilgiden sıkılırlar ve kitaplardaki anlamakta güçlük çektikleri bilgiler onların okumaya karşı mesafeli durmalarına sebep olmaktadır.
5-   Kitap okuma faaliyetlerini şölen haline getirmek: Gerek bu yazımda gerekse de başka yazılarda defalarca üzerinde durmaya gayret ettiğim konu, ailecek yapılan faaliyetlerin çocuklarımızın davranış gelişimlerinde çok etkili olduğudur. Kitap kurdu çocuk yetiştirmek istiyorsak huzurlu bir aile ortamında çocuklarımızla birlikte kitap okuma faaliyetleri yapmalıyız.
6-   Etkileşimli kitap okuma faaliyetleri yaptırmak: Çocuklarımız okudukları kitapları arkadaşları ile paylaşırlarsa hem okudukları kitaplardan daha fazla verim alırlar hem de kitap okuma faaliyetlerini kalıcı hale getirmiş olurlar. Bu konuda aileler ve öğretmenler birlikte çalışarak çocukların aynı kitapları okumalarına ve bu kitaplar hakkında değerlendirme yapmalarına gayret göstermelidirler.
Kitap kurdu çocuk yetiştirme yöntemleri konusu kapsamlı bir konudur ve bu konuya ilave edilecek pek çok madde bulunabilir. Burada velilerin ve eğitimcilerin gözden kaçırmaması gereken en önemli faktör, insan hayatında hangi davranışların alışkanlık haline geldiğidir. 
Dikkat edilirse insanlar en fazla yapmaktan büyük haz duydukları davranışları alışkanlık haline getirmektedirler. O halde bizler de çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsak; kitap okuma etkinliklerini çok zevkli hale getirmesini bilmeliyiz.
Görseller: https://unsplash.com/
Kitap Kurdu Çocuk Yetiştirme Yöntemleri Kitap Kurdu Çocuk Yetiştirme Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 01, 2018 Rating: 5

5 yorum:

  1. Kitap okuma alışkanlığı çok önemli bir mesele. Son yıllarda Türkiye'de kitap okuma sürelerinin arttığı gözlemleniyor ama hangi kitaplarla arttığı meçhul. Popüler kitaplara baktığımızda, gerçek bir sanat eseri bulmak gerçekten zor. Kitap kurdu çocuk yetiştirme yöntemleri yazınız oldukça başarılı olmuş, iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  2. Benim gibi kitap okuma bağımlısı olan ebeveynler için harika bir yazı olmuş. Öncelikle rol model olmak gerekli sanırım. Anne ve baba aynı anda kitap okumalı. Kitap okumayan bir ebeveyn ise (ki hiç taktir etmeyerek yazıyorum bunu) mutlaka okuyormuş gibi yapmakta fayda var. Çocuklar ne görüyorsa bire bir onu yapıyorlar. Sizin önerdiğiniz tüm maddeleri kızımla birlikte uygulamaya çalışıyoruz. Bakalım gelecekte kitap konusunda ne durumda olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap okuma konusunda rol model olma çok önemli gerçekten de çok teşekkürler.

      Sil
  3. Çok yerinde tespitleriniz var. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.