Okuma Hızını Geliştirme Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Okuma Hızını Geliştirme Yöntemleri


okuma hizi, dikte calismasi, siir ezberleme
Okuma Hızını Geliştirme Yöntemleri


Okumayı Yeni Öğrenen Öğrencilerin Okuma Hızını Geliştirme Yöntemleri

Bu yazımda ilköğretim birinci kademe birinci sınıflarda yani okumayı yeni öğrenen öğrencilerde okuma hızını geliştirme yöntemleri üzerinde durmak istiyorum. Bu konu önemli bir konudur çünkü bu dönemde okuma hızını gerektiği gibi geliştiremeyen çocukların bundan sonraki eğitim öğretim hayatı bundan olumsuz bir şekilde etkilenebilir.
Okumayı yeni öğrenen öğrencilerin bazıları seslerin verilmesi aşamasında düzenli olarak okula gelememiş ve bundan dolayı bazı sesleri gerektiği gibi öğrenememiş olabilir. Bu öğrenciler diğer arkadaşları gibi akıcı bir şekilde okuyamazlar. Bu durum bu tip öğrencilerde sıkıntıya sebep olur. Çocuklarımızın bu durumdan dolayı olumsuz etkilenmemeleri için bir an önce böyle çocukların üzerine eğilerek bu sıkıntılarının giderilmesi gerekmektedir.
Böyle öğrenciler özellikle eğitim öğretim konusunda teknik bilgisi olmayan ailelerde endişe kaynağı olabilir. Ancak aslında bu durum öyle büyütülecek bir mesele değildir. Aşağıda bahsedeceğim  okuma hızını geliştirme yöntemleri ile öğrencilerimiz okuma hızlarını beklenen seviyelere hatta bunun da ilerisine çıkarabilirler.
Okumayı yeni öğrenen öğrenciler için okuma hızını artıracak en önemli yöntemlerden birisi çocuklarımıza dikte çalışması yaptırmaktır. Böyle bir çalışma öğrencilerin takıldıkları hecelerin üzerinden gitmelerine ve bu heceleri daha iyi öğrenmelerine sebep olmaktadır. Bu çalışma yapılırken öğrencilere yazdıklarını bol bol okutmak ve hatalı okumaları düzeltmek gerekmektedir.
Okuma hızını geliştirme yöntemlerinden bir başkası ise çocuklarımıza sevilen şiirlerin ve tekerlemelerin ezberletilmesidir. Öğrencilere şiir ezberletirken bu şiirleri önce hecelerine ayırarak onlara okutmaya çalışmak ve birkaç defa da yazdırmak çok faydalıdır. Bu çalışmaları bilinen ve sevilen şiirler ve tekerlemeler üzerinden yapmak öğrencilerin tam bilemediği heceleri şiirlerin/tekerlemelerin akışından çıkarmalarına imkan tanır. Böylelikle öğrenciler takıldıkları yerleri büyüklerine sormadan da okuma imkanına kavuşmuş olurlar. Ayrıca böyle çalışmaları şiirler ve tekerlemeler üzerinden yapmaya çalışmak çalışmayı eğlenceli bir hale dönüştüreceğinden öğrenciler için de zevki bir öğrenme imkanı sunar.
Okuma hızını artıracak yöntemlerden bir diğeri de öğrencilere bol bol sesli okuma yaptırmaktır. Çocuğu seri bir şekilde okuyamayan anne babalar çocuklarını yanlarına alarak sesli okuma yaptırmalıdır. Bu çalışmayı yaparken de en önemli husus çocukların yanlışlarını anında düzelterek doğru heceleri öğrenmelerini sağlamaktır.
Okuma hızını geliştirme yöntemlerinden bir başkası da öğrencilere hece tablosunu ezberletmektir. Gerçi bu çalışmaya eğitimcilerin bir kısmı mesafeli yaklaşmaktadır ancak eğitim öğretimde hiçbir yöntem tümden iyi olmadığı gibi tümden de kötü sayılmaz. Ben seri okuyamayan öğrencilere bir arkadaşı yardımıyla hece tablosunun ezberletilmesinin okuma hızını çok iyi derecede geliştirdiği  konusunda ısrarımı sürdürmekteyim.
Görseller: https://unsplash.com/

Okuma Hızını Geliştirme Yöntemleri Okuma Hızını Geliştirme Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 13, 2018 Rating: 5

2 yorum:

  1. Çok yerinde tespitler.Bir sınıf öğretmeni olarak üzerinde çok durduğumuz maddeleri derlenmişsiniz. Tebrikler Fatih bey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin gibi çok çalışkan ve üretken bir öğretmenden yorum almak beni çok mutlu etti doğrusu. Çok teşekkür ederim Senem Hanım.:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.