Girişimci Çocuk Yetiştirme Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Girişimci Çocuk Yetiştirme Yöntemleri


girisim, oz guven, ebeveyn
Girişimci Çocuk Yetiştirme Yöntemleri

Ferhat Şirin İçin Dağları Deldi; Sen bir Fayansı Delemedin
Sevgili okurlar, Ferhat Şirin için dağları delmiş ancak bazı insanların ellerine matkabı alıp da bir fayansı delmekten aciz olduklarını en önemsiz işler için bile evlerine usta çağırarak bir etek para ödediklerini görüyoruz. 
Halbuki insanların gözlerinde büyüttükleri işlerin aslında hiç de büyütülecek işler olmadığını biraz çaba ve gayret ile her işin üstesinden gelinebileceğini gözlemleyebiliyoruz. Çevremizdeki insanların büyük çoğunluğunun mazeretlere sığınma alışkanlığı kazandıkları bir gerçektir. Böyle insanlardan toplumsal hayatta bir verim beklemek mümkün değildir. Bu durum çocuklarımızı girişimci bir yapıda yetiştirmenin önemini ortaya koymaktadır. 
Anne babaların amaçlarından birisi de girişimci çocuk yetiştirmektir. Tüm ebeveynler çocuklarının girişimci bir yapıya kavuşmasını isterler ancak çocuklarımızın girişimci karaktere sahip olabilmesi için daha çocuk yaşlarda onlara kazandırmamız gereken bazı davranışlar vardır. Ebeveynlerin öncelikle girişimci çocuk yetiştirme yöntemlerini öğrenmeleri ve bu yöntemleri hayata geçirmeleri gerekmektedir. Bu yazımızda çocuklarımızı girişimci bir yapıya kavuşturmak için yapmamız gerekenler üzerinde durmaya gayret edeceğiz.
-         Karar vermelerini sağlayın. Anne babalar neredeyse her konuda çocuklarının yerine karar vermeye çalışmaktadırlar. Oysa çocuklarımızın bağımsız bir şekilde karar verme becerisi geliştirmeleri çok önemlidir. Çocuklarımızın daha küçük yaşlarda karar verme becerilerinin gelişmesini sağlamalı, onlara yaşlarına uygun konularda karar verme fırsatı tanınmalı ve bu konuda çocuklarımız teşvik edilmelidir.
-         Başarısız deneyimlerini fırsata çevirin. Çocuklarımız teşebbüslerinde her zaman başarılı olamazlar. Çocuklarımızın başarısızlıklarının doğal olduğunu onlara hissettirmeliyiz. Başarısızlığın aslında başarının ön şartı olduğunu kavratabilmeliyiz. Böylelikle çocuklar başarısızlıklar karşısında mahcubiyet yaşamazlar.
-         Dayatmalara karşı kendi iradelerine uygun yaşama bilinci kazandırın. Gerek toplumsal hayatta olsun gerekse de aile hayatında çocuklarımız sayısız dayatmalarla karşılaşırlar. Çocuklarımıza bu dayatmalara direnç gösterme ve kendi doğrularının peşinden gidebilme bilinci kazandırmasını bilmeliyiz.
-         Liderlik yeteneklerini geliştirin. Çocuklarımızın liderlik yeteneğinin gelişmesi çok bilinçli bir çaba gerektirir. Bazı aileler çocuklarının bağımsız davranma isteklerini kabullenmekte zorlanırlar ve bağımsız davranma çabasında olan çocuklarını yaramaz çocuk olarak bile değerlendirebilirler. Oysa lider yapıdaki çocuklar uyumlu çocuklar gibi değildir. Çoğu zaman lider yapıdaki çocukların davranışları anne babaların keyfini bile kaçırabilir ancak ne olursa olsun, çocuklarımızın bağımsız hareket etmelerine tahammül etmeli ve onların lider bir yapıda yetişmelerine olanak sağlamalıyız. 
-         Problem çözme yeteneklerini geliştirin. Girişimci bir yapı kazanma konusunda en önemli maddelerden birisi de çocuklarımızın problem çözme becerilerinin geliştirilmesidir. Çünkü çocuklar problemleri çözdükçe öz güven kazanmaya başlarlar. Öz güven ise girişimci karakter kazanmak için elzem bir faktördür. Çocuklarımıza problem çözme becerisi kazandırma konusunda en önemli yaklaşım ise çalışmalarında basitten karmaşığa, kolaydan zora doğru bir yöntem takip etmek olacaktır. 
Yukarıda girişimci çocuk yetiştirme yöntemlerini sıralamaya gayret gösterdik. Girişimci çocuk yetiştirme konusunda ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli madde çocuklarımızın kararlarına saygılı olmak ve onları aldıkları kararlarda desteklemektir.
Görseller: https://unsplash.com/

Girişimci Çocuk Yetiştirme Yöntemleri Girişimci Çocuk Yetiştirme Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 11, 2018 Rating: 5

4 yorum:

  1. Yine faydalı tüyolar. Kulağıma küpe yaptım umarım uygulayabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitim ve öğretimle alakalı yazılarıma göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı çok çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.