Duygu Kontrolü - EĞİTİM PINARI

Duygu Kontrolü


stres kontrolu, duygu kontrolu
Duygu Kontrolü


Duygularını Öldür Sen Yaşa
Günümüzde önemli psikolojik yaklaşımlardan birisi de duygu kontrolüdür. Sağlıklı bir yaşam sürebilmek ve yaşantımızı huzurlu bir şekilde idame ettirebilmek için duyguları gerektiği gibi kontrol edebilmeyi öğrenebilmeliyiz.Yaşadığımız olaylar karşısında çeşitli duygular yaşamamız doğaldır ancak yaşadığımız bu olaylara karşı verdiğimiz tepkinin şiddeti ve duygu yoğunluğu yaşam kalitemizi belirlemektedir.

Kişisel gelişim savlarından birisi de ‘’başarısızlık yoktur. Sonuçlar vardır’’ görüşüdür. Bu görüşü benimseyen insanlar günlük hayatta ne yaşarlarsa yaşasınlar bunu bir tecrübe olarak yorumlarlar ve olumsuz olayların yaşattığı duyguların kendilerine zarar vermelerine müsaade etmezler. Ya da etmemesi için mücadelelerini verirler. Aslında bu insanların hayata geçirmeye çalıştıkları şey duygu kontrolüdür.

Gerçekte bu görüş ne kadar doğrudur bilemeyiz ancak bildiğimiz bir şey varsa o da olumsuz duyguların yaşantımızı olumsuz etkilediğidir. Günümüzde hastalıkların büyük çoğunluğunun psikosomatik kaynaklı olduğu ortaya çıkmış bulunmaktadır. Olumsuz olaylar karşısında yaşamış olduğumuz duygular kontrol edilemezse sağlığımızı bozmakta ve bizlere çeşitli hastalıklar yaşatmaktadır.

Hastalıkların çoğunun psikolojik kaynaklı olması belki de bizlere manevi bir ders de veriyor olabilir. Zira inancımıza göre başımıza gelen her şey insan olmamızın bir gereğidir ve bunları serinkanlılıkla kabullenmemiz gerekmektedir.

Bu görüş aynı zamanda ‘’hayır ve şer Allah’tandır’’ görüşünü de doğrulamaktadır. Böyle bir bakış açısı bile aslında duygu kontrolü için bulunmaz bir yaklaşımdır. Bu görüş içinden çıkılamaz dediğimiz pek çok olumsuz olayı en az hasarla atlatmamıza yardımcı olabilir.

Sağlıklı olarak bildiğimiz insanların çok sevdiği bir yakınını kaybettikten sonra hastalandığı ve kısa zamanda yaşamını kaybettiğini görmeyenimiz yoktur. Bu insanların hastalanma sebebi duygularını yönetme becerisine sahip olmamaları ve yaşadıkları olumsuz duygular nedeniyle hastalanmalarıdır.

Tüm bu gelişmeler bizlere başta stres kontrolü olmak üzere duygularımızın kontrolünü öğrenmemizi ve yaşantımızı buna göre dizayn etmemizi zorunlu kılmaktadır. Gerçekten de duygu kontrolünü öğrenmek yaşantımızda en önemli dönüm noktalarından birisidir.

Hani bir film sözü vardır ya, ‘’yaşamak için öldür’’ diye. Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için olumsuz duygularımızı öldürmeliyiz. Öldüremesek bile hiç olmazsa onları kontrol etmesini bilmeliyiz. Zaten biz onları öldüremez isek onlar bizi öldürürler.
Görseller: https://unsplash.com/

Duygu Kontrolü Duygu Kontrolü Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 04, 2018 Rating: 5

6 yorum:

  1. Duygu durum bozukluğunun arttığı günümüzde duygu kontrolü çok önemlidir. Böyle önemli bir konuyu böylesine güzel bir yazıyla ifade etmeniz çok güzel olmus. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de değerli yorumunuzdan dolayı size çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. duggu kontrolümü sağlamak için doktor arayşında olduğum şu günlerde iyi geldi yazı. teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size faydalı olabilmek çok güzel, teşekkürler.

      Sil
  3. Sosyal medyaya o kadar bağımlı hale geldik ki, duygularımızı bile yaşayamıyoruz. Yazık ki çok yazık. Allah'tan hiç ayrılmamak lazım. Allah yar ve yardımcıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de size katılıyorum, yorumunuz için teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.