Çocuklarımıza Akıllı Telefon Verirken Dikkat Etmemiz Gerekenler - EĞİTİM PINARI

Çocuklarımıza Akıllı Telefon Verirken Dikkat Etmemiz Gerekenler


akılli telefon, sosyal medya, internet
Çocuklarımıza Akıllı Telefon Verirken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Akıllı telefonlar günümüzün bir gerçeği olmuş durumdadır. Hem bilgilenme hem de eğlenme aracı konumundaki akıllı telefonların özelikle çocuklarımız için sayılamayacak kadar da tehlike barındırdığını aklımızın bir köşesinden çıkarmamamızda fayda bulunmaktadır.
Çocuklarımız yetişkinler kadar tehlikeler karşısında bilinçli olmadıklarından ebeveynlerin onlara akıllı telefonlar konusunda yeterli rehberliği yapmaları gerekmektedir. Yetişkinlerin bu konu hakkında duyarsız kalmaları ve çocuklarını bilinçlendirmeden akıllı telefon vermeleri ilerleyen zamanlarda çocukların telafisi imkansız zararlarla karşılaşmalarına sebep olabilir.
Aslında başta akıllı telefonlar olmak üzere tüm teknolojik aletlerin bilinçli kullanılması bir gerekliliktir. Ben bu yazımda özellikle akıllı telefonlar hakkında kafa yormaya gayret ettim. Ancak bu yazımın diğer teknolojik aletlerin de bilinçli kullanılması konusunda fikir verebileceğini düşünmekteyim.
Dünyanın en zengin adamlarından birisi olan Bill Gates’in çocuklarına on dört yaşına kadar akıllı telefon vermediğini biliyoruz. Maddi hiçbir sıkıntısı olmayan bu insanların çocuklarına belirli bir yaşa kadar akıllı telefon vermemesi bizlere de akıllı telefon verirken kılı kırk yarmamız gerektiği fikrini vermektedir.
Anne babaların, çocuklarına akıllı telefon verirken yaptıkları en önemli hata; önce telefonu vermek daha sonra da belirli kurallara uymalarını beklemektir. Oysa yapılması gereken bunun tam tersi olmalıdır. Yani önce kurallar anlatılmalı hatta yazılı bir sözleşme yapılmalı daha sonra telefon verilmelidir. Çünkü bir insana yetki verdikten sonra o yetkilerinden vaz geçmelerini beklemek pek mantıklı değildir. 
Çocuklarımıza hiçbir kural koymadan telefon verip daha sonra da şu kurallara uyacaksın demek pek işlevsel olmaz. Çocuklara kural koyma zamanı tam da telefonu vermeden önceki zamandır. Zira çocuklar bu zamanda telefon sahibi olabilmek için her kuralı uygulamaya isteklidirler.
Çocuklarımıza akıllı telefon vermeden önce dikkat etmemiz gereken kurallardan bazılarını sembolik olarak anlatmaya çalışacağım. Her aile çocukları ile ilgili kuralları kendisi uzun uzun düşünerek belirlemelidir. Çocuklarımıza akıllı telefon verirken dikkat etmemiz gereken kurallardan bazıları şunlardır:
-         Akıllı telefonun sınırsız bir şekilde kullanılmak üzere verilmediği anlatılmalı, Akıllı telefonu kullanma zamanı ile ilgili belirli bir takvim belirlenmeli.
-         Telefona şifre konulmaması gerektiği, anne babaların gerektiği zaman telefona bakabileceği anlatılmalı.
-         Belirli yaşa kadar çocuk profili ile kullanması gerektiği şart koşulmalı.
-         Ders çalışırken çalışma odasında telefon bulundurmaması gerektiği anlatılmalı.
-         Sınırsız bir şekilde oyun oynamasının mümkün olmayacağı anlatılmalı.
-         Sosyal medyayı bilinçli kullanması ve tanımadığı insanlarla arkadaş olmaması gerektiği anlatılmalı.
-         Kurallara gerektiği gibi uyması halinde bu kuralların ailecek konuşularak esnetilebileceği anlatılmalı.
-         Kurallara uymaması halinde telefonun geçici olarak elinden alınabileceği anlatılmalıdır.
Çocuklarımıza akıllı telefon vermeden önce dikkat etmemiz gereken kuralların çok önemsenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çocuklarımıza kural koymadan akıllı telefon vermek onların kötü niyetli insanların etkilerine açık kalmasına sebep olabilir.
Görseller: https://unsplash.com/

Çocuklarımıza Akıllı Telefon Verirken Dikkat Etmemiz Gerekenler Çocuklarımıza Akıllı Telefon Verirken Dikkat Etmemiz Gerekenler Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 12, 2018 Rating: 5

10 yorum:

  1. Harika bir konuya değinmişsiniz. Kutlarım. Günümüzde çocukların gerçek hayatla kopmalarına neden olacak kadar bağımlı olduğu ah şu telefonlar. Aslında önce kendi bağımlılığımızı yenip onlara örnek olmakla başlamalıyız. Telefon, maalesef zararlı olduğunu bildiğimiz halde sırf çocukları oyalamak için ellerine tutuşturduğumuz en tehlikeli oyuncak oldu. Yani bilinçli olarak bu canavarı ellerine verip sonuçta bağımlı çocuklar yaratıyoruz. Bebeklerin önüne telefon koyup çizgi film seyrettirerek sessiz kalmasını sağlayan ve sonunda otistik veya buna benzer rahatsızlıklara temel hazırlayan anne babalar gördüm. Keza televizyon da aynı şekilde saatlerce seyretmelerine izin verilerek gerçek dünyadan kopmuş çocuklar yaratıyor. Umarım yazınız bir çok ebeveyne ulaşır. Harika öneriler var. Kaleminize sağlık. sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler ziyaretiniz ve değerli katkılarınız için.

      Sil
  2. Çocuklara akıllı telefon vermeyin çünkü daha kendimizden uzakta tutamıyoruz çocukları hiç bulaştırmayalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklarımızı teknoloji ile mümkün olduğunca geç tanıştırmak faydalı olacaktır ama benim kastettiğim şey tam olarak bu değildi. Teşekkürler.

      Sil
  3. Kıymetli Bir konuyu Kaleme
    Alıp Günümüzün Vebası Hassas
    Bir Konuyu İşlemişsiniz.
    Sitenizin Görselliği İçeriği
    Çok İyi Güzel Bir Çalışma Olmuş
    Hizmetlerinizin Ve Başarılarınızın
    Devamını Dileriz.Emeğinize Yüreğinize
    Sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Çok önemli bir konu hakkında bilgilendirici bir yazı olmuş.Evet telefonu vermeden anlaşma yapma çok mantıklı gibi geldi bana :) kaleminize sağlık teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, bu kısa yazı umarım size faydalı olabilir. Ziyaret için çok teşekkürler.

      Sil
  5. akıllı telefonlar hepimizi esir etmiş durumda faydası da var zararı da .. Ama küçücük çocukların oyun oynayacağı yerde anneler rahat edeyim diye ellerine vermiyor mu çocukların hiç tahammül edemiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de bahsettiğiniz gibi pek çok anne baba sırf çocukları oyalamak için bile olsa akıllı telefon veriyorlar. Bu durum uzun vade de ciddi anlamda zararlar açabilir. Çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.