Çocuklarım Adam Olsun İstiyorsan - EĞİTİM PINARI

Çocuklarım Adam Olsun İstiyorsan


çocuk eğitimi, çocuk yetiştirme yöntemleri
Çocuklarının Adam Olmasını İstiyorsan


Adamlık tarifi kişiden kişiye değişse de halk arasında geçerliliği olan bir adam olma tanımı mevcuttur. Çocuklarım adam olsun istiyorsan bu yazıyı sonuna kadar okumanı tavsiye ederim.
Çocuk yetiştirmek gerçekten zor bir iştir. Anne babalar çocukları ile ilgili ne kadar gayret ederlerse etsinler yine de eksik bir şeylerin kaldığını düşünürler. Gerçekten de çocuk yetiştirme konusunda yüzde yüz başarılı olmak mümkün değildir.
Ancak çocuklarımızı günün şartlarına göre tam donanımlı olarak yetiştirmek için uymamız gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallardan bazılarını sizler için sıralamaya gayret göstereceğim.
Çocuk yetiştirme kurallarından en önemlisi çocuklarımızı karşılıksız bir şekilde sevmek ve bu durumu onlara hissettirebilmektir. Anne babalar çoğu zaman çocuklarına sevgilerini bile bir şarta bağlayarak sunarlar. Bu durum onların maddiyatçı bir kişilikte yetişmesine sebep olabilir.
Çocuk yetiştirme kurallarından bir başkası onların düşüncelerine önem vermektir. Genelde çocuklarımızı ‘’çocuk’’ olarak gördüğümüz için onların düşüncelerine pek değer vermiyoruz, kendileri ile ilgili konularda bile fikirlerini sormuyoruz. Oysa çocuklarımızın kendine yeter birey olabilmeleri için onların fikirlerine önem vermeli ve günlük olaylar hakkında konuşmalarına fırsat tanımalıyız.
Çocuk yetiştirme kurallarından bir başkası günlük hayattaki faaliyetlerine karşı sabırlı davranmaktır. Çocuklarımız dünyayı kırıp dökerek ve her türlü uyarıcılarla etkileşim kurarak tanırlar. Bundan dolayı çocuklarımızın yaptıkları çalışmalara tahammül etmeli ve onlara karşı sabırlı davranmalıyız.
Çocuk yetiştirme kurallarından bir başkası da onları başka çocuklarla mukayese etmemektir. Çocuk gelişiminde en zararlı yaklaşımlardan birisi çocuklarımızı başka çocuklarla mukayese etmektir. Çocuklarımızı başka çocuklarla mukayese etmek onları kendi gözlerinde değersizleştirir. Bu sebeple çocuklarımızı kesinlikle başka çocuklarla mukayese etmemeliyiz.
Çocuk yetiştirme kurallarından bir başkası onlara rol model olmaktır. Çocuklarımız genelde büyüklerini modellemek suretiyle öğrendiklerinden onlara kazandırmak istediğimiz davranışlarda model olabilmek çok faydalıdır. 
Çocuk yetiştirme kurallarından bir başkası da çocukları çocuk olarak görmektir. Çocuk yetiştirme konusunda büyüklerin yapmış olduğu en önemli yanlışlardan birisi de çocuklarımızı adeta yetişkin bir birey olarak görmek ve yetişkinlere tepki gösterircesine aşırı tepki vermektir. 
Bazı aileler çocuklarının hatalarına karşı yetişkinlere bile ağır gelebilecek tarzda davranırlar, işi hakarete dayak atmaya kadar götürürler.  Bu şekildeki bir yaklaşım çocuklarımızın gelişimlerine ciddi manada zarar vermektedir. Çocuklarımızı oyun tadında ve fazla abartmadan onların çocuk olduklarını da unutmadan, hoşgörülü bir şekilde yetiştirebilmek en doğrusudur.
Burada bir açıklama yapmak zorunluluk olmuştur. Belki bazı okuyucularımızın da dikkatini çekmiş olabilir. Yazımızın bir yerinde çocuklarımızı ‘’çocuk’’ gibi görün derken; bir başka paragrafta çocuklarımızı ‘’adam’’ gibi görün ifadesi geçmektedir. Bu ifadelerin kendi bağlamında anlamlı olduğunu görmenizi isterim. Ben yazımın bir bölümünde çocuklarımızı eğitirken onların çocuk olduğunu ve bizlere emanet olduklarını unutmayın ve aşırı tepki vererek onların ruh sağlığını bozmayın demek istedim. Ancak başka bir bölümde ise çocuklarımıza yetişkin olduklarında gerekli davranış kalıplarını ve nezaket kurallarını öğretmek için bir yöntem olarak onlara yetişkin gibi davranmak gerektiğinden bahsettim. Her iki bakış açısının da çocuklarımıza çok faydalı yaklaşımlar olduğunu düşünüyorum.
Çocuk yetiştirme kurallarından bir başkası onlara adam gibi davranmaktır. Anne babalar çocuklarının geleceğin yetişkinleri olduklarını unutmamalı ve onlara çocuk gibi değil adam gibi davranmalıdır. Çocuklarımızı karşımıza alarak adeta yetişkin bir insanmış gibi davranabilmeli ve yetişkin insanların her türlü davranış kalıplarını öğretmelidirler. Özetlemek gerekirse; çocuklarım adam olsun istiyorsan onlara adam gibi davranmalısın.
Görseller: https://unsplash.com/

Çocuklarım Adam Olsun İstiyorsan Çocuklarım Adam Olsun İstiyorsan Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 26, 2018 Rating: 5

6 yorum:

  1. Gerçekten okuyalim güzel bir yazi kalemine sağlik hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınızdan dolayı çok teşekkürler Celalettin Bey. Yorumlarınız bizler için çok faydalı olmaktadır.

      Sil
  2. Çocuk yetiştirme konusunda vermiş olduğunuz faydalı bilgiler için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Ben de ziyaretinizle blogumu şereflendirdiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Gerçekten de çocuk eğitimi konusunda çok değerli paylaşımlar yapıyorsunuz. Çocukların iyi eğitilmesi için yani adam olması için bilinçli ebeveynler şart. Teşekkürler bu güzel paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu güzel yorum için çok teşekkür ederim. İnsanlara faydalı olabilmek çok güzel bir duygudur.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.