Ders Başarısını Artırma Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Ders Başarısını Artırma Yöntemleri


ders basarisi, ogretmen, ebeveyn
Ders Başarısını Artırma Yöntemleri

Hangi anne baba istemez ki, çocuğu mahallesinde en çalışkan öğrenci olsun, en başarılı liselerde eğitim görsün, Türkiye’nin en gelişmiş üniversitelerinde okuyarak meslek sahibi olsun? Tabii ki tüm ebeveynler böyle bir şeyi isterler ancak bu iş sadece istemekle olmuyor. Ebeveynlerimizin rahatlarından feragat edip, mazeretlerine arkasına sığınmaktan vaz geçerek çocuklarının ders başarısını artırmak için çaba sarf etmeleri gerekmektedir. Bunun da ön şartı ders başarısını artırma yöntemlerini öğrenerek uygulamaya geçirmektir.
Ders Başarısını Artırma Yöntemleri
-         Hedef Belirlemek: Daha önce de bir çok yazımda belirttiğim gibi bireyleri harekete geçirmenin en önemli yolu onlara anlamlı hedefler bulmaktır. Normal zamanlardan küçük bir işi bile gözlerinde büyüten ve en kısa mesafelere bile yürümek istemeyen insanların, kilo vermek için saatlerce spor yaptıklarına şahit olmaktayız. Bu insanları saatlerce spor yapmaya sevk eden düşünce, kilo verme fikridir. Çocuklarımıza da ders çalışma konusunda anlamlı ve onların hoşlarına gidecek hedefler belirlersek ders çalışma isteklerinin arttığını gözlemleyebiliriz. Bu konuda dikkat etmemiz gereken en önemli faktör ise çocuklar için küçük hederlerin büyük hederlerden daha etkili olduğudur.
-         Aile ortamındaki tutum: Aslında bakılırsa her konu dönüp dolaşıp aile ortamına dayanmaktadır. Çocuklarımızın bizim istediğimiz şekilde ders çalışmasını istiyorsak derse ve ders çalışmaya karşı olumlu bir tutum geliştirmemiz ve bu konuyu ailemizin önemli gündemleri arasına almamız gerekmektedir. Nede olsa, ‘’armut dibine düşer’’ demişler.
-         Olumlu davranışları takdir etmek: Çocuklarımız için anne babaları tarafından takdir edilmek çok önemlidir. Çocuklarımızı ders çalışırken, kitap okurken takdir etmesini bilmeliyiz. Fakat çocuklarımızı takdir ederken de dozunu çok iyi ayarlamalıyız. Yoksa takdir etme davranışı da anlamını yitirebilir.
-         Arkadaş çevresi: Çocuklar arkadaş çevrelerinin etkisine çok açıktırlar. Çocuklarımızın arkadaş seçimine dikkat etmeli ve onların derslerine gerektiği gibi çalışan öğrencilerle arkadaş olmalarını sağlayabilmeliyiz. Ders çalışma konusunda arkadaşları ile etkileşim halinde olmalarına, okudukları kitapları birlikte değerlendirmelerini sağlayabilmeliyiz.
-         Ders çalışma konusunda kanaat geliştirmek: Bu madde çok sistemli ve bilinçli bir çabayı gerektirmektedir. Anne babalar çocuklarının gerektiği gibi ders çalışmadıklarına inansalar bile bunu çocuklarının önünde dillendirmekten kaçınmalı; bunun yerine çocuklarının derslerine gerektiği gibi çalıştıklarını ısrarla vurgulamalıdırlar. Böyle bir yaklaşım ‘’bir kişiye kırk gün deli desen deli olur’’ mantığı gereği çocuklarımızda derslerine gerektiği gibi çalışıyorum kanaatinin gelişmesine sebep olacaktır.
-         Okul ve aile eş güdümlü olarak çalışmak: Ders başarısı hakkında okul ve ailenin değerlendirmeleri birbirinden çok farklı olabilir. Böyle durumlarda çocuklarımızın ders başarısını istediğimiz seviyede artırmamız mümkün olmayabilir. Bu sebeple aileler okul yönetimi ve öğretmenlerle iletişim halinde olmak suretiyle ders başarısını artırma yöntemlerini araştırmalıdırlar.
-         Yaşlarına uygun sorumluluklar vermek: Çocuklarımıza yaşlarına uygun sorumluluklar vermek her alanda onların gelişimlerine katkıda bulunduğu gibi ders başarısının artırılmasında da faydalı bir yöntemdir.
-         Teknolojik aletleri bilinçli kullanmak: günümüzde teknolojik aletler faydalı olduğu kadar zararlı da olabilmektedir. Okul çağındaki çocukların büyük çoğunluğu bu aletleri eğlence aracı olarak kullanmaktadırlar. Oysa teknolojik aletlerin bilgilenme aracı olarak bilinçli bir şekilde kullanılması çocuklarımızın ders başarısını fazlasıyla artırabilmektedir.
Bu yazımda ders başarısını artırma yöntemlerini araştırmaya gayret ettim. Ancak şunu da hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamakta fayda görüyorum ki, ders başarısının mayası huzurlu bir aile ortamıdır. Ebeveynler yukarıdaki maddeleri bir taraftan uygulamaya gayret ederken bir taraftan da çocuklarına mutlu ve endişelerden uzak bir aile ortamı sağlayabilmelidirler.
Görseller: https://unsplash.com/

Ders Başarısını Artırma Yöntemleri Ders Başarısını Artırma Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 13, 2018 Rating: 5

2 yorum:

  1. Okuma isteği her ne kadar çocukla alakalı bir durum olsa da, aile çok önemli bir faktör. Çocuğu sıkmadan, düşük not aldığında daha da moralini bozmadan davranmak gerekir ki, çocuk aileye bağlansın ve bu sayede derslerine daha sıkı sarılsın. Yoksa höt,zöt denerek bir şey elde edilemez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum, değerli yorumlar için çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.