Ferrarisini Satan Bilge - EĞİTİM PINARI

Ferrarisini Satan Bilge


Robin Sharma,Julian Mantel , Ferrarisini satan bilge
Ferrarisini Satan Bilge

Dünya hayatında bir koşuşturma içerisinde yaşayıp gidiyoruz. Kontrol edemediğimiz ihtiraslarımız farkında olmadan sayısız yüklerin altında ezilmemize sebep oluyor. Bazen yaşamdan beklentilerimizi azaltmak ve olaylara farklı bir gözle bakmak bizleri sandığımızdan daha da fazla rahatlatabilir. Aynen Robin Sharma’nın Ferrarisini Satan Bilge Kitabında olduğu gibi.
Bir dönemin çok satanlarından olan Robin Sharma’nın Ferrarisini Satan Bilge kitabı gerçekten okunmaya değer kitaplardandır. Kitaptaki görüşler olaylara farklı açılardan bakma becerisini geliştirmemize katkıda bulunabilir.
Kitapta, varlıklı bir avukat olan Julian Mantel isimli kişi, genç yaşta sağlığını kaybederek kalp krizi geçirir. Varını yoğunu satarak Hindistan’a gider orada Hintli filozoflardan dersler alarak aydınlanır ve yeni bir yaşam felsefisi geliştirir. Orada öğrendikleri ile huzur bulan genç avukat öğrendiklerini arkadaşlarına öğretmeye çalışır. Avukatın öğrendiği bilgiler herkesin hoşuna gidebilecek nitelikte olan evrensel değerlerdir. Avukatın kazanımlarından bazılarını sizler için gözler önüne sermek istiyorum.
·       Dünyayı iyi bir yer yapmak için başkalarına faydalı olmak gerekir. Bundan sonraki görevim insanlara yardımcı olmaktır.
·       Her yenilgiden alınacak dersler vardır. Başarısızlığın kişisel gelişimin temeli olduğunu kavradım.
·       Geçmişini öğretmenin gibi gör ve geçmişinden asla pişmanlık duyma.
·       Çevren güzelliklerle doludur. En sıradan şeylerdeki güzellikleri görmeye odaklan.
·       Kendi iç dünyanda başarı yaşamadıkça dışarıdaki başka başarıların hiçbir önemi yoktur.
·       Öğrenci hazır olmadıkça öğretmen ortaya çıkmaz. Başkalarından bir şeyler öğrenebilmek için her zaman hazır olmalısınız.
·       Ben bir yaşam sanatçısıyım, sanat eserim ise kendi yaşamımdır.
·       Başkalarını kendini sevme sanatında ustalaşmadıkça sevemezsin. Kendi kalbine dokunabildiğin anda başkalarının kalbine ulaşma imkanına kavuşabilirsin.
·       Kalpten bakabildiğiniz zaman görüşlerinizin berraklaştığını görebilirsiniz.
·       Kötüyü tanımayan insanlar iyiden zevk alamazlar.
·       Hazırlık ve fırsatın evliliğinden şans doğar.
·       Odaklanma becerisi geliştiren insanlar zihinsel ustalığı yakalamış sayılırlar.
·       Yapmayı istediğin şeyleri keşfederek bunlara odaklanırsan mutluluğu yakalayabilirsin.
·       Zihnimizde sadece bir düşünce barınabilir. Bundan dolayı zihnimize gelen olumsuz düşünceleri olumlusu ile değiştirebilme becerisini kazanmalıyız.
·       Yaşamında bir eksiklik varsa; bil ki, düşüncelerinde bir eksiklik vardır. Yaşamının amacı, amacını yaşamak olmalıdır.
·       Kalıcı mutluluğa ulaşmak istiyorsan, hedeflerin doğrultusunda sürekli çalışmalısın.
·       Zihnini önemli hedeflerin doğrultusunda yönlendirir ve bu hedeflere odaklarsan önemsiz hedeflerin zihninden uçuşup gittiğini göreceksin.
·       Hedeflerini bir kağıda yazarsan, bu hedefleri gerçekleştirme konusunda zihnine emir vermiş olursun. Bir yere yazılmayan hedefler hedef değildir.
·       Aydınlanmış insanlar, uzun dönemli hedefler için kısa dönemli hazlardan vaz geçmesini bilen insanlardır.
·        Derin mutluluğa ulaşmak için yapmayı sevdiğin şeyleri yapmaya devam etmelisin.
·       Yaşamdan gerçekten zevk almak ve sihirli bir yaşam sürmek istiyorsan, her gününü son gününmüş gibi yaşamalısın.
·       Hayatında sadece olumlu ve iyi şeyleri düşünmeye başladığında güzellikler kendiliğinden gelecektir.
·       ‘’Gençler bilebilse, yaşlılar yapabilse.’’ Diye bir Fransız atasözü vardır. Çoğu insan hayattan ne beklediğini ve bunu nasıl elde edeceğini anladığında artık çok geç olmuştur.
·       Yaşam kalitenin seviyesini öğrenmek istiyorsan yaşama yaptığın katkıya bakmalısın.
·       İyilikler bulaşıcıdır. Sana gül veren elde hep biraz gül kokusu kalır.
Robin Sharma’nın eseri Ferrarisini Satan Bilge isimli kitabın gerçekten de harika fikirler barındırdığını düşünmekteyim. Bundan dolayı da sizler için kısa bir değerlendirme yazısı hazırladım.
Görseller: https://unsplash.com/

Ferrarisini Satan Bilge Ferrarisini Satan Bilge Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 16, 2018 Rating: 5

6 yorum:

  1. FSB eseri başucu niteliğinde olacak kitaplardandır. Okuduktan sonra bloğumda zevkle yorumlamıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de çok güzel eserlerdendir. Teşekkürler.

      Sil
  2. Eskiden çok duyardım sayenizde tekrar hatırladım, paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok teşekkür ederim. Umarım faydalı olabilmişimdir. :)

      Sil
  3. Ferrarisini Satan Bilge kitabını okuduğumda bir türlü tanımlayamadığım tuhaf bir his bıraktı bende ve hala o hissin ne olduğundan emin değilim. Aslında o kadar basit, o kadar sade, o kadar tanıdık ki içerik, belki de sürekli bilinçaltına ötelenen hislerin yukarı çıkma savaşı... Aslında bilip de bir türlü yaşama dahil edemediklerinle, görmezden geldiklerinle olan büyük savaş... Her neyse.. Bu kitap asla tek çırpıda okunmamalı, sindire sindire okunmalı. Çünkü öyle şahane cümleler var ki kitapta, hayatı sorgulatan, farkındalık aşılayan. Bir de kitapta okuyucuların uygulayabileceği(!) ritüellerin bulunması kitabı çok daha özel hale getirmiş. Aslında bu yönü çok fazla eleştiri almış; "daha neler, bunu kendi hayatımızda uygulayamayız, saçma, abartı, olmaz öyle şey, ütopik" gibi bir çok fikir olsa da bunlar benim düşüncelerimi hiç etkilemedi. Dediğim gibi çok sade ama çok dolu. Ütopik gibi görünene aslında sadece küçük bir kıvılcım, biraz cesaretle ulaşılabilir. Belki de çoğumuz küçük bir kıvılcım ve biraz cesarete ihtiyaç duyuyoruz...

    Teşekkürler değerli paylaşımınız için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de size bu değerli yorum için çok teşekkür ederim. Gerçekten de çok kapsamlı ama çok güzel yorumlar yapıyorsunuz. Yorumlarınız bu konuda daha önceden bilgi sahibi olduğunuzu açıkça gösteriyor. Ben de bu kitabın bir çırpıda okunmaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü kitapta çok önemli prensipler var. En doğrusu sindire sindire okumaktır.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.