Kendi Kendine Öğrenme Yaklaşımı - EĞİTİM PINARI

Kendi Kendine Öğrenme Yaklaşımı


kendi kendine ogrenme, oz yönelimli ogrenme
Kendi Kendine Öğrenme Yaklaşımı

Kendi kendine ya da öz yönelimli öğrenme kavramı gelişmiş ülkelerin sistemli bir şekilde uygulamaya çalıştığı bir öğrenme yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın temelinde öğrenmeyi öğrenmek kavramı yatmaktadır. Kendi kendine öğrenme yaklaşımı internetin yaygınlaşmasından sonra ciddi anlamda önem kazanmıştır. Çünkü internetin yaygınlaşması ile bilgiye ulaşma imkanı da fazlası ile kolaylaşmış bulunmaktadır.
Ülkemizde öğrenme etkinliklerinin çoğunluğu örgün öğrenme vasıtası ile olmaktadır. Kendi kendine ya da öz yönelimli öğrenme becerisini kazanabilmiş birey sayısı yok denecek kadar azdır. Hatta çocuklarımızın neredeyse tamamı öğrenme konusunda öğretmenlerine bağımlı bir şekildedir ve bu konuda öğretmenin gözünün içine bakmaktadır. Bunun sebebi ise kendi kendine öğrenme yaklaşımının hayata geçirilmesinin çok kolay bir şey olmamasıdır.
Kendi kendine öğrenme yaklaşımının hayata geçirilmesi için çok iyi bir bilinçlenme ve ileriye dönük anlamlı bir hedefin olması gerekmektedir. Öğrenci ya da birey hedefi konusunda öyle güdülenmeli ki, adeta coşkun akan bir dere gibi kimse önünde duramamalıdır. Bahsettiğim şekilde anlamlı bir hedef belirleyen ve bu hedefe ulaşma konusunda gayret gösteren kişinin önünde kendi kendine öğrenme yaklaşımı da dahil hiçbir öğrenme yaklaşımı duramayacaktır.
Hedef belirleme konusunda eğitimcilere ve ailelere ciddi görevler düşmektedir. Çünkü çocukluk ve ilk gençlik yıllarında yavrularımız çok fazla bilinçli olmayabilirler. Bu konuda aileler ve öğretmenler gençlerimize gerekli rehberliği yapmalıdır.
Kendi kendine öğrenme yaklaşımını hayata geçirmeye çalışan bireyin hedef belirledikten sonra yapması gereken şey öğrenme sürecini ve öğrenme yöntemlerini kararlaştırılmasıdır. Günümüzde bu amaçla kullanılacak eğitim araçları  çoğunlukla cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerdir.
Çocuklarımızın büyük çoğunluğunun teknolojik aletlere ve internete ulaşma imkanına sahip olduklarından kendi kendine öğrenme yaklaşımını hayata geçirmeleri zor olmayacaktır. Öğrencilerin öğrenmeye çalıştığı konuların neredeyse tamamı hakkında internet ortamında video veya başka türlü içerik bulmaları mümkündür. Tek yapılması gereken bu konuda niyet geliştirebilmektir.
Kendi kendine öğrenme yaklaşımı ile bir yabancı dil öğrenmeye çalışan öğrencinin ilk yapacağı iş, akıllı telefonuna bir uygulama indirmek suretiyle çalışmalarına başlamaktır. Bu aşamada belki birazcık yönlendirmeye ihtiyaçları olabilir çünkü kendi kendine öğrenme konusunda öğrencinin hangi materyalleri kullanacağını keşfetmesi biraz zaman kaybına neden olabilir. Öğrencinin zaman kaybı yaşamaması için öğretmenlerinden yardım alması gerekmektedir.
Kendi kendine öğrenme yaklaşımı konusunda en önemli farkındalık ise bu çalışmalara ısrarla devam etmek gerektiğidir. Böyle bir çalışma yapan kişi başlangıçta çalıştığı konuya çok yabancı gibi gelebilir. Ancak devamlı suretteki ısrar başlarda yabancı olduğu konuya aşina olmasına ve hiç anlayamam diye düşündüğü konuyu çok kolay bir şekilde anlamasına sebep olacaktır. Kısacası bu konuda yılgınlığa ve çalıştığı konu hakkında ön yargı tuzağına düşmemek gerekmektedir.

Görseller: https://unsplash.com/


Kendi Kendine Öğrenme Yaklaşımı Kendi Kendine Öğrenme Yaklaşımı Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 13, 2018 Rating: 5

8 yorum:

  1. Bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  2. Kendi kendine öğrenme yaklaşımı ile bir yabancı dil öğrenmeye çalışan öğrencinin ilk yapacağı iş, akıllı telefonuna bir uygulama indirmek suretiyle çalışmalarına başlamaktır.

    İşte tam da bununla ilgili bir parlaşım yapmayı düşünüyordum inşallah ileride yapacağım. Arapça Öğretmeni olarak mecburen müfredatı da takip ediyoruz elimizden geldiğince ancak çocukların kendi kendine öğretim modelini kavrayabilmeleri için önce bizim on fırın ekmek yememiz şart anlaşılan. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet önce bizim ''kendi kendine öğrenme'' yaklaşımını öğrenmemiz gerekir. Değerli yorumlar için çok teşekkürler Hatice hanım.

      Sil
  3. Geçen yıl mezuniyetimden sonra kendi kendine öğrenme yaklaşımını son 8 aydır dil eğitimi olarak devam ediyorum. Teknoloji sağolsun her an her yerde bilgiye ulaşabiliyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknoloji gerçekten de bizler için bu anlamda büyük nimet. Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Güzel detaylara değinilmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Kemal Bey, yazıyı beğenmeniz beni çok mutlu etti.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.