Hedef Belirlemek - EĞİTİM PINARI

Hedef Belirlemek



Hedef belirlemek, basari, basarisizlik
Hedef Belirlemek

Sen Mecnun Olmazsan Leyla’yı Başkaları Alır Emmi oğlu
Bu başlığı dikkat çekmek için  öylesine atılmış bir başlık olarak düşünmeyin. Bu yazımızda Mecnun’un Leyla’ya olan aşkını sembolik olarak kullanmaya çalıştım. Yazımın ana teması hedef belirlemek ve o hedefi Mecnun’un Leyla’yı arzuladığı gibi arzulamaktır. Başarılı olmak istiyorsan Mecnun’un çöllerde gezdiği gibi sen de zorluklar içinde mesai yapmalısın, sen Mecnun olmazsan; Leyla’yı başkaları alır emmi oğlu.
Fakat okuyucularıma da kısa bir serzenişte bulunmadan geçemeyeceğim. Yazı hayatına gireli fazla olmadığı, günde yaklaşık olarak 3-5 bin kişi yazılarımı okuduğu halde birisi kılını kıpırdatıp da yorum yapma zahmetinde bulunmamaktadır. Yazılarım okunsun, yorum yapılsın diye inanın kafayı kıracağım, sigortaları yakacağım. İnovasyon/yaratıcı düşünce adına yapmadığım şey kalmadı. Beynimin sağ lobunu, sol lobunu neresi varsa hepsini çalıştırmaya gayret ettim. Böyle giderse akıbetim pek hayra alamet değildir.
Asıl konumuza dönecek olursak; insanların neden tamamı başarılı olamıyor da çok az insan sıra dışı başarı gösteriyor? Başarılı insanların özellikleri nelerdir, hangi yöntemleri uygulamaya geçiriyorlar da başarılı olabiliyorlar? Ya da başarısız insanlar neden başarısız oluyorlar? Bugün kafa yormak istediğimiz konular bunlar.
Sevgili olurlar, genel hatları ile incelediğimizde başarılı insanların ileriye dönük bir hedef belirlediklerini ve bu hedefleri elde etme konusunda sistemli bir şekilde çalışmaya gayret ettiklerini görmekteyiz. Hedef belirlemek başarının ön şartıdır. Hedef belirleyen insanlar hayatlarını bilinçli yaşayan insanlardır. Dolayısı ile hedef belirleyen insanların çoğunluğu da başarılı olmuş insanlardır.
Başarılı insanlar Mecnun’un Leyla’yı arzuladığı gibi her an hedeflerine ulaşmanın hayallerini kurarlar. Gece gündüz hiçbir an hedeflerini akıllarından çıkarmazlar. Başarılı olmak için hedef belirlemek her insan için elzemdir. Çünkü hedefsiz insan rotasız gemi gibidir. Nereye gideceği pek belli olmaz. Zaten hedefsiz insanların gidecekleri yerler de pek hoş yerler olmaz.
Bu açıdan hedef belirleyen insanlar çok şanslı insanlardır diyebiliriz. Çünkü ‘’Şans daima hazırlıklı olanlara güler.’’ Diye bir söz vardır. Hedef belirleyen insanlar çevrelerinde dolaşan bonusları toplarken hedefsiz insanlar da başlarının üstündeki uçup giden fırsatların farkında bile olmazlar.
Başarılı olmak isteyen insanların hedef belirledikten sonra uymaları gereken kuralları da maddeler halinde sıralamaya gayret göstereceğim. Başarılı insanların uymasında fayda bulunan kurallar şunlardır:
     1-   Başarılı insanlar geleceğe umutla bakan insanlardır.
2-   Başarılı insanlar karamsar düşüncelere dalmazlar. 
3-   Karamsar düşünceler zihinlerine geldiğinde, onları güzel şeyler düşünerek zihinlerinde atmasını bilirler.
4-   Uzlaşma
5-   Etik değerlere uyma
6-   İnsanlarla iyi ilişkiler kurma
7-   Hayal gücünü iyi kullanma
8-   Saygılı olma
9-   Cömert olma
10- Devamlı öğrenme
Özetlemek gerekirse, başarılı insanları gözlemlediğimizde en belirgin özelliklerinin hedef belirlemek ve bu hedefleri şiddetle arzulamak olduğunu görmekteyiz. Kısacası başarılı olmak istiyorsan Mecnun olmalı  ve Mecnun’un Leyla’yı arzuladığı gibi hedeflerini arzulamalısın. Sen Mecnun olmazsan; Leyla’yı başkaları alır emmi oğlu.
Görseller: https://unsplash.com/



Hedef Belirlemek Hedef Belirlemek Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 05, 2018 Rating: 5

10 yorum:

  1. Güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  2. Evet başlık trübüne oynuyor fakat mesaj tam yerine variyor. Kesinlikle okumalisin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlıkta yapmaya çalıştığım zorlamaların farkındayım. Ancak dikkat çekmek de yazının içeriği kadar önemlidir. Bundan dolayı sizlerden anlayış beklemekteyim. Yorumlarınız için teşekkürler Celalettin Bey.

      Sil
  3. Birkeç tavsiye...
    1. Sık yazma. Haftada 1-2 yazı iyidir.
    2. Yazıların tek konu üzerine olsun, içeriği dağıtma. Mesela yukarıdaki yazı sadece hedef koyma ile alakalı olabilir. Başka bir yazıda başka bir boyutu ele alırsın.
    3. Yazılar çok özgün olsun, herkesin yazdığından farklı birşeyler yaz.
    4. Herkesin katıldığı şeyler yazarsan kimse zaten yorum yazmaz yorumlar tartışmalı konularda çok yazılır. Bu yüzden yorumlara çok takılma.

    Başarılar diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fikirlerinizi bundan sonraki yazılarımda değerlendirmeye çalışacağım. Yorumlarınızdan dolayı çok teşekkürler. Doğan Bey.

      Sil
  4. heey elbette hedef belirlemek çok çok önemli. nereye gideceğini bilmeyene hiçbir rüzgar yardım etmezmiş yaaa, voltaire :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süpersiniz bloguma katkılarınızı ve yorumlarınızı her daim beklerim.

      Sil
  5. yorum konusu iseee, kendinize ne bileyim örneğin 20 blog seçin başlangıç olarak. yakın bulduklarınızdan kendinize. düzenli okuyup yorum yapın. böylece o bloglarla yakın olursunuz, bir de sizin yorumlarınızı görürler ve sizi fark ederler. yorumlarla fark ediyoruz birbirimizi. yorumların da olumlu, moral verici, içten olması da iyi bir yandan. yani, akşamları örneğin, bir saat blog okuyorum. bloglara üye olmadan dolaşıyorum ama iyi okurum. okuduğumuz blogları düzenli okumak iyi oluyor. ne kadar yorum yaparsak o kadar artıyor gelen yorumlar da. diyelim, 50 blog okuyoruz. diyelim onların 20 si dönüp yorum yapar. önemli değil. düzenli yazıp düzenli okuyunca artıyor yorumcular. burda ipucu, beklemeden yorum yapmak. bıkmadan. aylar geçer, belki bir iki yıl, blogunuz zamanla herkesin geldiği bir blog olur. bunun dışında, face kullanıyorsanız, burdaki arkadaşlarımız face de de gruplar halinde, oralara da üye olup yazılarınızın linklerini bırakabilirsiniz. yazmaktan ve okumaktan keyif aldıkça çoğalacak çevreniz. siz blogunuzda mutlu oldukça gelenler de mutlu olacak. işallah hep düzenli yazar okursunuz. sistemli oldukça blogunuza gelmek bir gelenek olur yanii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tecrübe dolu, değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.