Tasarruf Etme Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Tasarruf Etme Yöntemleri




Tasarruf etme yontemleri, tasarruf, tasarruf bilinci
Tasarruf Etme Yöntemleri


Sevgili okurlarım, bu yazımda sizlere tasarruf etme yöntemlerinden bahsetmek istiyorum. Ancak bu yazı, sadece tasarruf etme konusunda tavsiye edilen birkaç basit yöntemden oluşan bir yazı olmayacaktır. Gerçi o yöntemlerden de yazımın konusu olması sebebiyle kısa kısa bahsetmek durumunda kalacağım ama ben esasında tasarruf etme bilincinden bahsetmeye çalışacağım.

Gelişmiş ülkelerin çoğunda tasarruf etme bilinci bizim ülkemizden daha iyi bir durumdadır. Bu ülkelerde insanların çoğunluğu kazandıkları paranın yaklaşık dörtte birini tasarruf ederler. Oysa ülkemiz bu konuda çok gerilerde bulunmaktadır. Ülkemizde tasarruf etme bilinci tam olarak gelişmemiştir. Bundan dolayı tasarruf bilinci ve tasarruf etme yöntemleri önem kazanmaktadır.

İnsanların gelirleri iyi durumda ise geleceğe olan güvenleri tam ise bu durumda tasarruf etmek akıllarının ucundan bile geçmeyebilir. Geçmişte bir programda izlemiştim; programa katılan uzman İstanbul’da kapıcıların çoğunluğunun ev sahibi olduğu halde iyi derecede gelire sahip pek çok insanın ev sahibi olmadıklarını anlatmıştı. 

Kapıcıları ev sahibi olmaya sevk eden faktör onların olaylara bakış açıları idi. Kapıcılar 'gelirimiz az olduğu için birikim yapmalı ve bir ev sahibi olmalıyız' diye düşünürken; iyi derecede gelire sahip pek çok insanın 'nasılsa sonra alırız' düşüncesinden dolayı ev sahibi olma fikrini erteledikleri ve bundan dolayı da ev sahibi olamadıkları gözlenmişti. Demek ki, tasarruf etme yöntemlerinden daha önemli olan faktör, olaylara bakış açısı ve tasarruf etme bilincinin gelişmesidir.

Bu durumda nasıl tasarruf edebiliriz? Sorusu önem kazanmaktadır. Tasarruf etmek için çok çeşitli yöntemler vardır ancak bana göre en önemli yöntem modelleme yöntemidir. Modelleme yöntemi Avrupa ülkelerinin çoğunun eğitim sistemlerinde yaygın olarak kullandıkları bir yöntemdir. Normal şartlarda bir insanın tasarruf etmesi mümkün olmasa da modelleme yöntemini yaşantısına katan bir insan gerektiği gibi tasarruf edebilecektir. Ancak modelleme yönteminin de bilinçli bir çaba sonrasında geliştiğini unutmamak gerekir. Bu yazı biraz daha uzarsa sonu empati becerisine kadar gidebilir. O yüzden yazıyı kısa tutmakta fayda görüyorum.

Gelecek ay maaş alacağı kesin olmayan bir insan düşünün böyle bir insan lüzumsuz harcama yapabilir mi? O halde tasarruf yapmak isteyen bir insan gelecek ay maaş alamayacak bir insanı modelleyerek tasarruf edebilir.  Tasarruf konusunda bilinç geliştirme konusunu anlattıktan sonra sanırım tasarruf etme yöntemlerine geçebiliriz.

Tasarruf etme yöntemleri
-         Evde kullanılan elektrikli aletlerin kullanma sıklığını azaltmak
-         Evde kullanılan ampulleri tasarruflu ampullerle değiştirmek
-         Alış verişe gitmeden önce liste yaparak gereksiz harcamaların önüne geçmek
-         Gıda maddelerini evde hazırlayarak hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmak
-         Ekmekleri buzdolabında saklama alışkanlığı kazanarak ekmeklerin bayatlamasının önüne geçmek
-         Toplu taşıma araçlarını tercih etmek, kısa mesafelere yürüyerek gitmek
-         Taksitli harcamalardan ve kredi kartı kullanmaktan kaçınmak ve tüm harcamaları peşin yapmaya gayret göstermek
      Bozulmayan ve bayatlamayan ihtiyaçları toptan almaya çalışmak

Sevgili okurlar, yukarıda da sıralamaya gayret ettiğim gibi tasarruf etme yöntemleri çok fazladır. Ancak tekrar tekrar vurgulamakta fayda vardır ki, tasarruf etme yöntemlerinden daha önemli olan bu konuda bilinç geliştirebilmektir. Tasarruf etme konusunda bilinç geliştiremez isek maalesef bu konuda hiçbir yöntem fayda sağlamayacaktır.

Görseller: Google görseller
Tasarruf Etme Yöntemleri Tasarruf Etme Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Şubat 04, 2019 Rating: 5

31 yorum:

  1. bu bilinci edinmeye küçükken başlamak lazım sonradan edinmek çok zor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum, bu konuda yakında yayına almayı planladığım bir yazı var. tutumlu çocuk yetiştirme konusu ile ilgili olarak, teşekkürler.

      Sil
  2. İnsan alışabilen bir canlı. Alıştıklarım var, diğer tasarruf etme yöntemlerine de ayak uydurabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Erhan Bey, yorum ve değerlendirme için.

      Sil
  3. En çok alışverişlerde tasarruf yapmak gerekiyor hazır gıdalar ve gereksiz alımlardan uzak durmak lazım

    YanıtlaSil
  4. Her ay planlaıyorum Fatih abi evde ki hesap hiç bir zaman çarşıya uymuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evdeki hesap çarşıya uymasa da en azından bir planlama yaptığınız anlaşılıyor Yusuf Bey, bir de planlama yapmasanız haliniz nice olurdu? siz abi diye hitap edince Karacaoğlan'ın ''Bir kız bana emmi dedi neyleyim.'' şiiri aklıma geliyor ve yaşlandım diye çok üzülüyorum.:)

      Sil
    2. ''Yaş otuz beş yolun yarısı'' demek isterdim.

      Sil
  5. Kesinlikle bunun bilinç ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Ama ne yazık ki ülkemizin içinde olduğu ekonomik durumda bu pek mümkün değil bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler katkılarınız için Pervin Hanım.

      Sil
  6. Eliniz sağlık fatih bey fotoğraflar ve ya maddeler ile daha belirgin bir içerik olacağını düşünüyorum öneriler için teşekkürler :)=

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, size faydalı olmasını dilerim.:)

      Sil
  7. Kapıcı ile varlıklı kişi kıyaslaması çok iyiydi. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Recep Bey, kapıcı ve varlıklı kişiler tabirinin bana ait olmadığını vurgulamak isterim. Bu tabir güzelse ben de bu kıyaslamayı yapan uzmana minnettarım, teşekkürler.

      Sil
  8. Ooo birçok yöntem varmış. Benzetme yaparak güzel sunmuşsunuz. Çok istifade ettim, sağolun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, kaleminize sağlık. Beni yorumlarla desteklemenizden dolayı size minnettarım.

      Sil
  9. Alışverişe çıkarken ihtiyaç listesi hazırlamak artık çok önemli.. Gereksiz en ufak bir şey bile almaktan imtina ediyoruz.

    YanıtlaSil
  10. Bu güzel bilgiler için sağolun, güzel bir makale olmuş. iyi bloglar. Bloguma misafir yazar olarak beklerim..

    YanıtlaSil
  11. Evet çok haklisiniz özellik le de su alışveriş konusunda yazdiklarinizda. Çünkü hayat o kadar pahalı hale geldi ki önceden poşet poşet aldığımız meyveyi sebzeyi şimdi tane olarak alıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, bu güzel yorum ve ziyaret için.

      Sil
  12. Size katılıyorum, görüşleriniz çok değerli teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Hocam ülkemizin şu ekonomik durumunda tasarruf etme yöntemleri adlı yazınız oldukça isabetli olmuş. Sadece bu kriz ortamında değil her zaman lazım tasarruf. Çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim İbrahim Bey, bugünün yarını da var diye düşünmek gerekir bence de çok teşekkürler.

      Sil
  14. Tasarruf etme yöntemleri için çok güzel öneriler sunmuşsunuz Fatih Bey. Her şeyden önce israfı kesmemiz gerek. Ziyan etme, har vurup harman savurma alışkanlığımız o kadar ağır boyutlara geldi ki, gerçekten üzülüyor insan. Emekleri buzdolabında saklamayı çok doğru söylemişsiniz. Hele ki ziyan edilen ekmeklerin haddi hesabı yok. Eski insanlar savaş yıllarını görmüştü. O yüzden tutumluydu. İsraf etmemek için mutlaka zor günler görmek gerekmiyor. Sadece biraz duyarlı olmak yeterli. İsraf etmezsek, tasarruf da ederiz. Teşekkürler bu yararlı bilgiler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, Gülhan Hanım. Sizin tespitleriniz de çok yerinde ve değerli. Yorumlarla bana katkı sağladığınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  15. Merhabalar,

    Koronavirüsle mücadele kapsamında temizliğin önemini bir kez daha anladık. Ancak hem kişisel temizliğimiz hem de ev temizliğinde suyu boşa harcamamamız gerektiğini de anlamamız gerekiyor. Hem dünyamızın geleceği hem de bütçemiz için su tasarrufu yapabiliriz.

    Suyun israfını önlemek için; dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken, bulaşık yıkarken, duş alırken gereksiz yere musluğu açmayın. Yalnızca durulama yaparken musluğu açmaya özen gösterin. Çamaşır ya da bulaşık makinenizi tamamen dolu olduğunda çalıştırın.

    Su tasarrufuyla ilgili naçizane notlarımı okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/su-tasarrufu-nasil-yapilir/

    Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konudaki duyarlılığınızı takdirle karşıladım Ebru Hanım. Yazınızı en kısa zamanda okumaya çalışacağım. Çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.