Dudaktan Kalbe - EĞİTİM PINARI

Dudaktan Kalbe




Dudaktan Kalbe romani, kitap tanitimi, Resat Nuri Guntekin
Dudaktan Kalbe


Bu yazımda klasik eserlerimizden Dudaktan Kalbe romanından bahsetmek istiyorum. Reşat Nuri Güntekin’ın Dudaktan Kalbe isimli eserinde geleneksel ve toplumsal değerlerimizle örtüşmeyen gönül ilişkilerini okuma imkanı bulacağız. Eserin tamamında Batılılaşma ve Batı değerlerine adapte olma gayretleri hakim bakış açısıdır.

Eserimizin kahramanı yakışıklı Hüseyin Kenan’dır.  Hüseyin Kenan küçük yaşta babasını kaybedince annesi ve kız kardeşi ile birlikte dayısının evinde kalmak zorunda kalır.

Hüseyin Kenan, mühendis mektebini bitirmiştir ancak musikiye karşı da ciddi bir ilgisi vardır, keman dersleri alır. Bu arada dayısının komşusu Leyla Hanım’a aşık olur. Çok çekingen bir genç olduğu için bu sevgisini açığa vurmaz.

Hüseyin Kenan müzik bilgisini geliştirmek için Avrupa’da eğitim almaya gider. Orada iyi bir eğitim alır ve ünlü bir virtüöz olur. Bu arada Hüseyin Kenan’ın kız kardeşi evlenmiş, annesi de kız kardeşi ile kalmaya başlamıştır.
Kenan, dayısını görmek için İzmir’e gittiği bir zamanda Lamia isimli bir kızla tanışır. Lamia, bir yüzbaşı ile nişanlı olmasına rağmen Kenan ile gezip dolaşmaktadır. İlişkileri çevrelerinde duyulunca dedikodular başlamıştır.
Dedikodular yüzünden amcası Lamia’yı Kütahya’da dayısının yanına gönderir. Dayısının kızı Mahmure ise üç çocuğu ve kocası ile birlikte aynı yerde kalmaktadır.

Mahmure, bir çavuş ile görüşür. Kocasının durumdan şüphelenmesi üzerine çavuş ile kendisinin değil de Lamia’nın görüştüğü yalanını söyleyerek evliliğini kurtarır. Kendisini savunamayacak kadar sessiz bir kadın olan Lamia bu olayı üstlenmiş olur. Mahmure’nin kocası Rasih Bey, Lamia’ya saldırır. Bu saldırı üzerine kendini savunmaya çalışan Lamia, istemeyerek Rasih Bey’i öldürür. Mahkemeye çıkan Lamia beraat alarak serbest kalmıştır.

Başından geçen zorlu olaylardan sonra Lamia bir adamla evlenir. Bu sırada Lamia’nın kocasının yeğeni Doktor Vedat Kütahya’ya gelmiştir. Lamia Hüseyin Kenan’ın bir kadınla evlendiğini Doktor Vedat Bey’den öğrenmiştir. Lamia kocasından ayrılır.

Hüseyin Kenan, Vedat’ın muayenehanesinde  Lamia ile karşılaşır. Evlilik hayatında mutlu olmadığını, Lamia’yı çok sevdiğini ve Lamia ile tekrar evlenmek istediğini söyler. Ancak Lamia bu teklifi kabul etmez ve Doktor Vedat ile evleneceğini söyler. Bu cevaba dayanamayan Hüseyin Kenan intihar ederek hayatına son verir.

Eserin yazıldığı dönemin toplumsal değerleriyle bağdaşmayan Dudaktan Kalbe isimli eser;  kurgusu ve olay örgüsü açısından Reşat Nuri Güntekin’ın en güzel eserlerindendir.


Dudaktan Kalbe Dudaktan Kalbe Reviewed by EĞİTİM PINARI on Haziran 23, 2019 Rating: 5

26 yorum:

  1. Çok acıklıymış, keşke sonu mutlu bitseydi. :(
    Tanıtım için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunca şeyden sonra pek mutlu sonla bitecek gibi değil ya. Gönül işte insan yine de mutlu son olsun istiyor. Çok teşekkürler.

      Sil
  2. bu yazarın en sevdiklerimdeeeen :) ay son paragrafta yanlış olmuş yaa. laima doktor vedat olmucak muuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen düzeltiyorum. Gerçekten de orada küçük bir isim hatası olmuş. Sana da çok teşekkür ediyorum deeptone. Sana hayranlığım birkaç kat daha arttı.

      Sil
  3. Reşat Nuri seviyorsunuz galiba.. Ben de severim en çok Halid Ziya severim.. Mai ve Siyah, okumuşsunuzdur kesin, okumadı iseniz öneririm naçizane.. Çok sağolunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, tanıtım size fikir verdi ise ne mutlu bana.

      Sil
  4. O dönem romanlarının birçoğunda toplumsal değerlerle örtüşmeyen olaylara yer verilmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilinçli olarak mı yapılmış acaba Arif Bey? Bir de Fatih Hocamız "Eserin yazıldığı dönemin toplumsal değerleriyle bağdaşmayan" ifadesini kullanmış; şimdiki dönemin toplumsal değerleri ile bağdaşıyor mu acaba?

      Sil
    2. Maalesef o dönem eserlerinde böyle bir bakış açısı var. Çok teşekkürler.

      Sil
    3. Doğrusunu isterseniz şimdiki dönemim toplumsal değerleri ile de örtüşmemektedir Recep Bey.

      Sil
  5. Reşat Nuri’nin bütün eserleri gibi muhteşem bir yapıt.
    Tanıtıımını yaptığınız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. son yazımın yorumlarında sana bi not vaar :) ben de merak ettim zateen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda merakınızı gidermeye çalışacağım. Teşekkürler.

      Sil
  7. Reşat Nuri Güntekin'in tüm eserlerini çok seviyorum; ama Dudaktan Kalbe benim için Çalıkuşu gibi ayrı bir yerdedir. Sanırım her şey gibi edebiyat da eskiden daha güzel, daha anlamlıymış. Ya da bana öyle geliyor, bilemedim :)

    YanıtlaSil
  8. Çalıkuşu ve Acımak kitaplarını okudum yazardan sadece, bu da listemde bekleyenlerden biri sadece. Çok teşekkür ederim bu güzel paylaşım için.

    YanıtlaSil
  9. Reşat Nuri Güntekin'in kitaplarını beğenerek okumuşumdur.
    Ama bunu okumadım.
    Konusu okurken hayretlere düşürdü beni kitap :)
    Vay be..
    Listeme ekledim. Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  10. İzlediğin programları, filmleri, YouTube videolarını notlamak istersen; bu sayfa tam sana göre. Film afişlerinin altındaki yıldızlarla notunu ver. İzleyecek olanların seçici olmasında katkıda bulun. Sayfama bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  11. Reşat Nuri'den Çalıkuşu dışında okumadım, bunun filmini izlemiştim yıllar önce. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Yazarı severim ama bu kitabını okumadım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bu kısa tanıtım size fikir verebilir. Teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.