Kuyu Kazmazsak Suyu Bulamayız - EĞİTİM PINARI

Kuyu Kazmazsak Suyu Bulamayız


kurum mudurleri, Ziya Selcuk, Milli Egitim Bakani
Kuyu kazmazsak suyu bulamayız

Değerli okurlar, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un  eğitim öğretim hakkında söylemiş olduğu sözleri değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu yazımızda ‘’Kuyu kazmazsak suyu bulamayız.’’ Sözünü dilimizin döndüğünce değerlendirmeye gayret edeceğiz.
Daha önce de milli eğitim bakanımızın eğitim öğretimle ilgili fikirlerinden bazılarını sizler için değerlendirmeye çalışmıştık. ‘’Bir milyon öğretmen bir milyon fikir.’’ Başlıklı yazımızda öğretmenlerimizin fikirlerine ilk defa önem verildiğinden bahsederek, bundan önce çeşitli konularda öğretmenlerimizden anketler yoluyla fikir alındığı halde uygulamaya geçirilemediğini anlatmaya çalışmıştık.
Öğretmenlerimizden fikir alır ve bu fikirleri uygulamaya geçiremezsek öğretmenlerimizin fikirlerine değer verilmediğini düşünebileceğini ve bir daha fikir sunma gayretinde bulunmayacağını anlatmaya gayret etmiştik.
‘’Okul liderliğine orkestra şefliği olarak bakıyoruz..’’ Başlıklı yazımızda ise bazı kurum müdürlerinin hiç gereği yokken öğretmenlerle çatışmaya girdiklerini halbuki kurum müdürlerinin hiç çatışmaya girmeden de kanun ve yönetmelikleri sezdirmek suretiyle adeta bir orkestra şefi gibi kurumlarını yönetmelerinin mümkün olduğunu, iyi organize olmuş kurum müdürü ve müdür yardımcısının kurumlarını ahenkli bir şekilde yönetebileceklerini anlatmaya gayret etmiştik.
 Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un ‘’Kuyu kazmazsak suyu bulamayız.’’ sözü de diğer sözleri kadar değerlidir. Evet kuyu kazmazsak suyu bulamayız. Yani başarı elde etmek için gerektiği gibi gayret sarf etmezsek başarıyı elde edemeyiz. Ancak kuyu kazmak için de bazı şartlar vardır. Eğitimcilerimizi kuyu kazdırmaya teşvik edecek şartlardan bazıları maddeler halinde sıralanmıştır.
-         Eğitimcilerin beklenen seviyede çalışmaları için fizyolojik ihtiyaçlarının giderilmesi gerekmektedir. Özlük hakları gelişmiş ülkeler standartlarında iyileştirilen personellerin işlerine daha fazla motive oldukları gözlenmektedir.
-         Sosyal ihtiyaçlarının giderilmesi gerekmektedir. Eğitimcilerden en üst seviyede verim alabilmek için onların sosyal statülerinin hak ettikleri seviyelere getirilmesi gerekmektedir. Bu konu hakkında yapılacak çalışmalar ise yetkililerin ilgi alanına girmektedir.
-         Toplum önündeki itibarlarının artırılması gerekmektedir. Bu konuda yapılacak en önemli çalışma ise öğretmenlerimize uygulanan şiddetin önlenmesidir. Son yıllarda öğretmenlerimize karşı yaşanan şiddet olayları fazlası ile artmış bulunmaktadır. Öğretmenlerimize şiddeti önlemek için basınımızda öğretmenler hakkında yapılan olumsuz yayınların önüne geçmek çok faydalı olacaktır. 
-         Başarılı eğitimciler ödüllendirilerek onurlandırılmalıdır. ‘Marifet iltifata tabiidir.’’ Diye bir söz vardır. Değerli çalışmaları toplum önünde ödüllendirilen eğitimciler daha gayretli bir şekilde çalışacaklardır.
Görüldüğü gibi ‘’Kuyu kazmazsak suyu bulamayız.’’ Sözü çok anlamlı ancak altında pek çok sosyal gerçekleri barındıran bir sözdür. Kuyu kazmak ve su bulmak ise tüm eğitimcilerimizin milli bir vecibesidir.
Görseller: https://unsplash.com/

Kuyu Kazmazsak Suyu Bulamayız Kuyu Kazmazsak Suyu Bulamayız Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 08, 2018 Rating: 5

2 yorum:

  1. Sayın Fatih Hocam, kaleminize sağlık. Özellikle de yazınızda yer alan öğretmenlerimizin itibarlarının artırılması ve başarılarının ödüllendirilmesi konularında sonuna kadar katılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınızdan dolayı çok teşekkürler Elife Hanım. Yorumlar bizler için çok güzel geri dönütler vermektedir. Olumlu veya olumsuz fark etmez. Her konuda fikirlerinizi beklerim.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.