Akıllı Çocuk Yetiştirme Kuralları - EĞİTİM PINARI

Akıllı Çocuk Yetiştirme Kuralları


akilli cocuk, uyumlu cocuk, basarili cocuk
Akıllı Çocuk Yetiştirme Kuralları

İnternet sitelerinde ve bazı kitaplarda ifade edilen akıllı çocuk yetiştirme kuralları bana pek sempatik gelmemektedir. Ben zaten çocuklarımızın fiziksel bir engeli olanlar hariç olmak üzere akıllı olduklarını düşünmekteyim. Akıllı çocuk yetiştirme tabirinden uyumlu çocuk yetiştirme kavramını anlamaktayım. Yazımda da uyumlu çocuk yetiştirme konusuna odaklanmaya çalışacağım.

Uyumlu çocuk yetiştirmek istiyorsak çocuklarımıza vermemiz gereken eğitimi zamanında vermeli, bu konuda ihmalkar davranmaktan kaçınmalıyız. Çünkü çocuk eğitiminin geri dönüşü yoktur.
Uyumlu çocuk yetiştirme konusunda da ailelerin çok bilinçli olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü uyumlu çocuk yetiştirme gayreti çocuklarımızın girişimci yapılarına olumsuz etki de edebilir. Bazı aileler çocuklarını uyumlu yapayım derken bireysel özelliklerini törpülediklerinin farkında bile olamazlar.

Akıllı çocuk yetiştirme tabirini beğenmesem de yazımın konusu gereği yine de akıllı çocuk yetiştirme bahsine değinmek istiyorum. Ancak akıllı çocuktan muradımın kurallara uyan çocuk olduğunu da tekrar vurgulamak istiyorum.

Akıllı çocuk yetiştirme kurallarının ilki, Kuralların belirgin olmasıdır. Çocuk eğitiminde kuralların kesin ve belirgin olması çok önemlidir. Kurallar belirgin olmazsa çocuklarımız her şeye sahip olmak isteyebilirler. İstekleri karşılanmayan çocuklar öfke krizine girerek isteklerini yaptırmak isterler. Bu sebeple kurallarımız küçük yaşlardan itibaren çok iyi bir şekilde öğretilmelidir. Çocuklar nerede durup, nerede hareket edeceklerini iyi bilmelidir.

Akıllı çocuk yetiştirme kurallarından bir diğeri onlara koyduğumuz kuralların gerekçelerini açıklamaktır. Çocuklar ve yetişkinlerin dünyayı algılama şekli farklı olduğundan yetişkinlere mantıklı gelen pek çok kural çocuklara mantıksız gelebilir. Bundan dolayı çocuklarımıza kuralların gerekçelerini açıklamak faydalı olacaktır.

Akıllı çocuk yetiştirme kurallarından bir başkası da çocuklarımızı gerektiğinde takdir edebilmektir. Çocuklarımızdan beklediğimiz davranışları yaptıklarında onları takdir etmek çok faydalı olacaktır. Bu konuda da dikkat edilmesi gereken en önemli kural; çocuklarımızı toptan takdir  etmek yerine hangi davranışları sergilemişler ise o davranışları takdir etmektir. Çocukları toptan yermek ne kadar kötü ise toptan övmek de o kadar kötü bir yaklaşımdır.

Akıllı çocuk yetiştirme kurallarından bir diğeri de onlara iyi bir model olabilmektir. Çocuklarımızdan uymalarını istediğimiz davranışları yetişkinler olarak bizler sergilemez isek, bu konuda beklenen verimi elde edemeyiz. Çocuklarımızdan hangi davranışları bekliyorsak bizler de aynı davranışları sergilemeliyiz.

Akıllı çocuk yetiştirme kurallarından bir başkası da çocuklarımızın davranışlarının sonuçlarına katlanmalarını sağlamaktır. Bazı aileler çocuklarının hata yapmasını görmezden gelmeye çalışırlar. Çocukların yapmış olduğu hataların üstünü örterek hataları görmezden gelmek yanlıştır. Onların yaptığı hataların sonuçlarına katlanmalarına fırsat tanımalı, yapılan hatalar üzerinde durulmalı ve bu hataları bir daha yapmaması gerektiği anlatılmadır.

Akıllı çocuk yetiştirme kurallarından bana göre en önemlisi çocuklarla gönülden bir bağ kurabilmektir. Çocuklarımızla sevgi temelli bir ilişki kurabilirsek onlara kazandırmak istediğimiz davranışları daha çabuk ve etkili bir şekilde kazandırabiliriz. Çocuk eğitiminde en etkisiz yöntem kuralları kızarak anlatmaktır. Maalesef pek çok ailenin de yaptığı şey budur. Çocuklarımıza kurallarımızı sakince ve dostça anlatabilmeliyiz.
Görseller: Google görseller


Akıllı Çocuk Yetiştirme Kuralları Akıllı Çocuk Yetiştirme Kuralları Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 18, 2018 Rating: 5

6 yorum:

  1. Akıllı çocuk yetiştirmenin temelinde sizinde söylediğiniz gibi sevgi vardir. Sevgi yokda hiç bir olmaz
    Teşekkürler faydalı yazilar için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, gerçekten de sevgi her kapıyı açar, çok teşekkürler.

      Sil
  2. Çocukların zeka gelişimlerine katkıda bulunan en önemli faktörün yeterli sevgi ve ilgiyi göstermek olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte son derece önemli noktalara değinmişsiniz. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukların zeka gelişiminde ''sevgi faktörü'' bana göre de çok önemlidir. Yorum ve ziyaretiniz için çok teşekkürler.

      Sil
  3. Sevgi bütün kapıları açıyor. Çocukların gönül kapılarını da tabii... Teşekkürler bu güzel yazı için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, bu konularda çok ilgili olduğunuz anlaşılıyor; tebrikler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.