Sorumluluk Sahibi Çocuk Yetiştirme Yöntemleri - EĞİTİM PINARI

Sorumluluk Sahibi Çocuk Yetiştirme Yöntemleri


sorumluluk, sorumsuzluk, oz guvan
Sorumluluk Sahibi Çocuk Yetiştirme Yöntemleri

Anne babaların çocuk eğitiminde şikayetçi oldukları konulardan birisi de çocuklarının sorumsuzca davranmasıdır. Odasını toplamayan, kıyafetlerini ortalıkta bırakan, kitaplarını çantasına bile koymaktan aciz, en küçük bir sorumluluğu yerine getirmeyen çocuklar aileleri zorlamaktadır. Tüm bu durumlardan kurtulabilmenin yolu ise sorumluluk sahibi çocuk yetiştirme yöntemlerini öğrenmekten geçmektedir. Aileler bu yöntemleri hayata geçirebilirlerse çocuklarının daha sorumlu çocuklar olarak yetişmelerine katkıda bulunabilirler.

Sorumluluk sahibi çocuk yetiştirme yöntemleri
1-   Çocuklara küçük sorumluluk vermek. Yetişkinler çocuklarının sorumsuz davranmasından şikayet ederler ancak çocuklarına küçük yaşlarda sorumluluk vererek onların kendi işlerini kendilerinin yapmalarına imkan tanımazlar. Yapılması gereken; onlara küçük yaşlarda küçük sorumluluklar vererek kendi işlerini yapmaları konusunda alıştırmaktır. Çocuklarımızın yapamayacaklarını düşünerek onlara aşırı koruyucu davranmak onlara fayda yerine zarar vermektedir.

2-   Verilen görevleri tatlı bir üslupla anlatmak. Çocuklarımıza davranış kazandırırken takip etmemiz gereken en önemli yöntem onlarla gönülden bir bağ kurarak kuralları anlatmaktır. Ebeveynler kuralları dostça anlatabilirlerse çocuklar bu kuralları yapmak için can atacaklardır. Ancak bunun tam tersi yapıldığı ve kurallar genellikle sinirli bir şekilde anlatıldığı için gerekli başarı sağlanamamaktadır.

3-   Takdir etmek. Çocukların davranış gelişiminde takdir etmek çok önemlidir. Çocuklarımız beklediğimiz davranışı sergilediklerinde onları takdir ederek o davranışların kalıcı hale gelmesini sağlamalıyız.

4-   Örnek olmak. Çocuklarımız büyüklerini modellemek suretiyle hayatı öğrendikleri için çocuklarımıza kazandırmak istediğimiz davranışlar konusunda onlara model olabilmeliyiz. Kendimizin yapmadığımız şeyleri çocuklardan istemek onların gözünde etkisiz kalmamıza sebep olacaktır.

5-   Kuralların takibini yapmak. Çocuklarımıza kazandırmak istediğimiz davranışların takibini yapmalı ve bu konuda ısrarcı olduğumuzu onlara hissettirmeliyiz. Çocuklarımızdan bir gün yapmalarını istediğimiz şeyleri başka bir gün yapmalarını beklemez isek, bu şekildeki çelişkili davranışlarımız beklenen davranışların tam olarak kazanılmasını engeller.

6-   İşi fazla abartmamak. Çocuklarımızdan beklediğimiz davranışlar konusunda işi fazla abartırsak, çocuklar bu beklentilerin altından kalkamayacaklarını düşünürler. Onlara altından kalkamayacakları görevler verdiğimiz zaman yılgınlık hissi yaşarlar ve beklediğimiz görevler  konusunda da isteksiz davranırlar.

7-   Hayatı oyuna dönüştürmek. Çocuklar ve yetişkinler arasındaki bakış açısı farklılığı aileler ve çocukların iletişimlerini de etkilemektedir. Çocuklar hayatı bir oyun gibi görürken; yetişkinler daha gerçekçi bakarlar. Çocuklarımıza görev ve sorumlulukları konusunda aşırı yüklenmek ve sert davranmak onların hem ruhsal gelişimlerine olumsuz etki eder hem de kazandırmak istediğimiz davranışları kazandırma konusunda yetişkinlerin başarısız olmasına sebep olur. Bu sebeple çocuklarımıza sorumluluk kazandırmaya çalışırken hayatı oyuna dönüştürmeli onlarla tatlı bir iletişim kurarak davranış kazandırmaya çalışmalıyız.

Sorumluluk sahibi çocuk yetiştirme yöntemlerine daha başka yöntemler de eklenebilir. Ancak benim burada vurgulamam gereken en önemli yöntem; çocuklarımızla yüz göz olmadan, arkadaşça kuralları anlatmak ve kibarca (çocukların çocuk olduğunu unutmadan) tatlı bir iletişim kurarak  bu kuralların kalıcı hale gelmesini sağlamaktır.

Görseller: https://unsplash.com/

Sorumluluk Sahibi Çocuk Yetiştirme Yöntemleri Sorumluluk Sahibi Çocuk Yetiştirme Yöntemleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 05, 2018 Rating: 5

2 yorum:

  1. Güzel bir yazı elinize sağlık hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitim öğretime olan yakın ilginizden dolayı teşekkür ederim. Celalettin Bey

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.